Sałatka z dorszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 opakowania

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oprósz przyprawą Delikat i uparuj w małej ilości wody, a następnie ostudź i pokrusz na małe kawałki.

Sałatka z dorszem - Krok 1

Krok 2

Migdały upraż na patelni na złoty kolor.

Sałatka z dorszem - Krok 2

Krok 3

Wyciśnij sok z cytryny. Marchew i rzodkiewkę potnij na cienkie plasterki. Pomidorki przetnij na pół.

Sałatka z dorszem - Krok 3

Krok 4

Sałatę wymieszaj delikatnie ze wszystkimi składnikami.

Sałatka z dorszem - Krok 4

Krok 5

Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, sosem sałatkowym i nasionami chia. Powstały w ten sposób sos wlej na dno małego słoika, mniej więcej na wysokość 1 cm. Na wierzchu ułóż sałatę z dodatkami. Całość udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.

Sałatka z dorszem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tę sałatkę przygotujesz również z wędzonej makreli.

1

Opinie o przepisie

  • EWELINA PRACZ

    EWELINA PRACZ , 27.09.2017

    Sałatka smaczna i lekka. Idealna na lunch np do pracy. Właśnie się nią zajadam. A sosik przepyszny. Mniam uwielbiam takie jedzonko.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z dorszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z dorszemSałatka z dorszem

Sałatka z dorszem smakuje rewelacyjnie, a podana w słoiku – również efektownie się prezentuje. Dzięki sosowi przyrządzonemu z nasionami chia, zyskuje oryginalny charakter i doskonale sprawdza się podczas wyjątkowych okazji. Zacznij jej przygotowanie od ryby – oczyść ją, oprósz przyprawami i ugotuj na parze. Gotową ostudź, a następnie podziel na niewielkie kawałki i zmieszaj z pozostałymi składnikami – pokrojonymi w paski marchewką i rzodkiewką oraz połówkami pomidorków. Dressing zrobisz z jogurtu, soku z cytryny, nasion chia oraz sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem. Wyłóż go na dno słoika, na nim umieść sałatkę i posyp ją prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem odstaw ją na jakiś czas do lodówki. Nasiona chia powinny napęcznieć i w ten sposób zagęścić sos. Do sałatki podawaj focaccię z cebulą, czosnkowe grzanki lub wytrawną tartę. Zamiast dorsza sprawdzi się też wędzona makrela. Spróbuj tego smacznego dania w nowej odsłonie. Z podanego przepisu dowiesz się, jak je przygotować.