
Składniki
2 opakowania
200 gramów
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 opakowania
1 pęczek
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oprósz przyprawą Delikat i uparuj w małej ilości wody, a następnie ostudź i pokrusz na małe kawałki.

Krok 2
Migdały upraż na patelni na złoty kolor.

Krok 3
Wyciśnij sok z cytryny. Marchew i rzodkiewkę potnij na cienkie plasterki. Pomidorki przetnij na pół.

Krok 4
Sałatę wymieszaj delikatnie ze wszystkimi składnikami.

Krok 5
Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, sosem sałatkowym i nasionami chia. Powstały w ten sposób sos wlej na dno małego słoika, mniej więcej na wysokość 1 cm. Na wierzchu ułóż sałatę z dodatkami. Całość udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.


Dobra rada:
Tę sałatkę przygotujesz również z wędzonej makreli.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z dorszem
Sałatka z dorszem smakuje rewelacyjnie, a podana w słoiku – również efektownie się prezentuje. Dzięki sosowi przyrządzonemu z nasionami chia, zyskuje oryginalny charakter i doskonale sprawdza się podczas wyjątkowych okazji. Zacznij jej przygotowanie od ryby – oczyść ją, oprósz przyprawami i ugotuj na parze. Gotową ostudź, a następnie podziel na niewielkie kawałki i zmieszaj z pozostałymi składnikami – pokrojonymi w paski marchewką i rzodkiewką oraz połówkami pomidorków. Dressing zrobisz z jogurtu, soku z cytryny, nasion chia oraz sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem. Wyłóż go na dno słoika, na nim umieść sałatkę i posyp ją prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem odstaw ją na jakiś czas do lodówki. Nasiona chia powinny napęcznieć i w ten sposób zagęścić sos. Do sałatki podawaj focaccię z cebulą, czosnkowe grzanki lub wytrawną tartę. Zamiast dorsza sprawdzi się też wędzona makrela. Spróbuj tego smacznego dania w nowej odsłonie. Z podanego przepisu dowiesz się, jak je przygotować.