Przepisy na Sałatki z roszponką
28 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (28) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej
Sałatki z roszponką
Roszponka jest jedną z wielu odmian sałaty o drobnych, delikatnych listkach. Jej subtelny, lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z większością warzyw oraz z owocami, serami i wędlinami. Niewątpliwym atutem jest również to, że świeża roszponka jest uprawiana praktycznie przez cały rok. Na dodatek jej intensywnie zielone liście urozmaicają wygląd sałatek i mogą służyć do dekoracji innych potraw. Jeśli panuje akurat sezon na truskawki, dobrym sposobem na smaczne danie będzie połączenie ich z roszponką w letniej sałatce ze szparagami. Dodatek świeżej mięty oraz plasterków ogórka zapewni jej smak znakomity na upalny, letni dzień. Truskawki i roszponka to duet, który pojawia się w wielu innych sałatkach. Sprawdzi się np. do podkreślenia smaku mięs, takich jak szynka schwarzwaldzka lub pierś z indyka. Kolejną smaczną kompozycją jest ser pleśniowy i roszponka. Użyj camemberta, brie, koziej roladki lub sera z niebieską pleśnią, na przykład gorgonzoli. Ten ostatni świetnie smakuje w sałatce z dodatkiem świeżych fig, kawałków wędzonego kurczaka, pomidorków koktajlowych oraz orzechów włoskich. Jako przystawka do eleganckiej kolacji sprawdzi się sałatka z roszponki oraz świeżych kurek, podsmażanych z drobno posiekaną cebulką. Wykwintnym dodatkiem w tym daniu będzie starty w cienkie płatki parmezan. Taką sałatkę warto przyrządzić szczególnie jesienią, kiedy łatwiej o świeże leśne grzyby. Innym jesiennym akcentem jest dynia, która dopełni delikatnie orzechowy smak roszponki. Dodaj do niej ser feta i pomidorki cherry albo w innej wersji – krążki czerwonej cebuli oraz duszonego w śmietankowym sosie świeżego łososia. Pysznym sposobem na wykorzystanie roszponki są kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika. Plastry cukinii, kawałki papryki i suszone pomidory podsmaż na patelni grillowej. Na kromkach żytniego chleba ułóż liście roszponki, a na wierzchu umieść jeszcze ciepłe warzywa. Zapoznaj się z naszymi przepisami na przygotowanie wielu różnych sałatek z roszponką. Nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzach. Życzymy smacznego.