Przepisy na Sałatki z roszponką
30 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sałatki z roszponką
Roszponka jest jedną z wielu odmian sałaty o drobnych, delikatnych listkach. Jej subtelny, lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z większością warzyw oraz z owocami, serami i wędlinami. Niewątpliwym atutem jest również to, że świeża roszponka jest uprawiana praktycznie przez cały rok. Na dodatek jej intensywnie zielone liście urozmaicają wygląd sałatek i mogą służyć do dekoracji innych potraw. Jeśli panuje akurat sezon na truskawki, dobrym sposobem na smaczne danie będzie połączenie ich z roszponką w letniej sałatce ze szparagami. Dodatek świeżej mięty oraz plasterków ogórka zapewni jej smak znakomity na upalny, letni dzień. Truskawki i roszponka to duet, który pojawia się w wielu innych sałatkach. Sprawdzi się np. do podkreślenia smaku mięs, takich jak szynka schwarzwaldzka lub pierś z indyka. Kolejną smaczną kompozycją jest ser pleśniowy i roszponka. Użyj camemberta, brie, koziej roladki lub sera z niebieską pleśnią, na przykład gorgonzoli. Ten ostatni świetnie smakuje w sałatce z dodatkiem świeżych fig, kawałków wędzonego kurczaka, pomidorków koktajlowych oraz orzechów włoskich. Jako przystawka do eleganckiej kolacji sprawdzi się sałatka z roszponki oraz świeżych kurek, podsmażanych z drobno posiekaną cebulką. Wykwintnym dodatkiem w tym daniu będzie starty w cienkie płatki parmezan. Taką sałatkę warto przyrządzić szczególnie jesienią, kiedy łatwiej o świeże leśne grzyby. Innym jesiennym akcentem jest dynia, która dopełni delikatnie orzechowy smak roszponki. Dodaj do niej ser feta i pomidorki cherry albo w innej wersji – krążki czerwonej cebuli oraz duszonego w śmietankowym sosie świeżego łososia. Pysznym sposobem na wykorzystanie roszponki są kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika. Plastry cukinii, kawałki papryki i suszone pomidory podsmaż na patelni grillowej. Na kromkach żytniego chleba ułóż liście roszponki, a na wierzchu umieść jeszcze ciepłe warzywa. Zapoznaj się z naszymi przepisami na przygotowanie wielu różnych sałatek z roszponką. Nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzach. Życzymy smacznego.