Przepisy na Sałatki z roszponką
30 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Sałatki z roszponką
Roszponka jest jedną z wielu odmian sałaty o drobnych, delikatnych listkach. Jej subtelny, lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z większością warzyw oraz z owocami, serami i wędlinami. Niewątpliwym atutem jest również to, że świeża roszponka jest uprawiana praktycznie przez cały rok. Na dodatek jej intensywnie zielone liście urozmaicają wygląd sałatek i mogą służyć do dekoracji innych potraw. Jeśli panuje akurat sezon na truskawki, dobrym sposobem na smaczne danie będzie połączenie ich z roszponką w letniej sałatce ze szparagami. Dodatek świeżej mięty oraz plasterków ogórka zapewni jej smak znakomity na upalny, letni dzień. Truskawki i roszponka to duet, który pojawia się w wielu innych sałatkach. Sprawdzi się np. do podkreślenia smaku mięs, takich jak szynka schwarzwaldzka lub pierś z indyka. Kolejną smaczną kompozycją jest ser pleśniowy i roszponka. Użyj camemberta, brie, koziej roladki lub sera z niebieską pleśnią, na przykład gorgonzoli. Ten ostatni świetnie smakuje w sałatce z dodatkiem świeżych fig, kawałków wędzonego kurczaka, pomidorków koktajlowych oraz orzechów włoskich. Jako przystawka do eleganckiej kolacji sprawdzi się sałatka z roszponki oraz świeżych kurek, podsmażanych z drobno posiekaną cebulką. Wykwintnym dodatkiem w tym daniu będzie starty w cienkie płatki parmezan. Taką sałatkę warto przyrządzić szczególnie jesienią, kiedy łatwiej o świeże leśne grzyby. Innym jesiennym akcentem jest dynia, która dopełni delikatnie orzechowy smak roszponki. Dodaj do niej ser feta i pomidorki cherry albo w innej wersji – krążki czerwonej cebuli oraz duszonego w śmietankowym sosie świeżego łososia. Pysznym sposobem na wykorzystanie roszponki są kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika. Plastry cukinii, kawałki papryki i suszone pomidory podsmaż na patelni grillowej. Na kromkach żytniego chleba ułóż liście roszponki, a na wierzchu umieść jeszcze ciepłe warzywa. Zapoznaj się z naszymi przepisami na przygotowanie wielu różnych sałatek z roszponką. Nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzach. Życzymy smacznego.