Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą.

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Umytą i osuszoną roszponkę wymieszaj z kiełkami i przełóż do salaterki. Z obranych pomarańczy wytnij filety.

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - Krok 2

Krok 3

Na sałacie ułóż dekoracyjnie kawałki pomarańczy oraz kawałki sera. Całość polej przygotowanym sosem.

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - Krok 3

Krok 4

Orzechy upraż na rozgrzanej, suchej patelni a gdy wystygną, posyp nimi wierzch sałatki. Tip: Do takiej sałatki pasują doskonale również świeże truskawki a także inne rodzaje serów, np. pleśniowe.

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Holenderska zapiekanka
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia sałatka z roszponką i pomarańcząLetnia sałatka z roszponką i pomarańczą

Sałatki są szczególnie chętnie jedzone właśnie w okresie wakacyjnym. Gdy upały zaczynają doskwierać, człowiek przestaje mieć chęć na groące dania, a długie godziny spędzone w kuchni są ostatnią rzeczą, na jaką mógłby mieć ochotę. Dlatego warto przygotować wtedy delikatną, podawaną na zimno sałatkę, która będzie doskonale orzeźwiać. W chłodniejsze dni będzie mogła przypominać o cudownych letnich chwilach. Sałatka omawiana w tym przepisie bazuje na roszponce, zielonej sałacie o okrągłych, małych liściach. Nie ma ona wyrazistego smaku, dlatego tak ważne są dodatki, z którą będzie podawana. Może być to lekko ciągnąca się mozzarella oraz pomarańcza, która kolorystycznie będzie dominować na talarzu. Chrupiące, uprażone na patelni orzechy, dowolne kiełki oraz ulubiony ser pleśniowy stanowić będą doskonałe uzupełnienie całości. Sałatkę podawaj z włoskim sosem sałatkowym.