Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą.

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Umytą i osuszoną roszponkę wymieszaj z kiełkami i przełóż do salaterki. Z obranych pomarańczy wytnij filety.

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - Krok 2

Krok 3

Na sałacie ułóż dekoracyjnie kawałki pomarańczy oraz kawałki sera. Całość polej przygotowanym sosem.

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - Krok 3

Krok 4

Orzechy upraż na rozgrzanej, suchej patelni a gdy wystygną, posyp nimi wierzch sałatki. Tip: Do takiej sałatki pasują doskonale również świeże truskawki a także inne rodzaje serów, np. pleśniowe.

Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia sałatka z roszponką i pomarańcząLetnia sałatka z roszponką i pomarańczą

Sałatki są szczególnie chętnie jedzone właśnie w okresie wakacyjnym. Gdy upały zaczynają doskwierać, człowiek przestaje mieć chęć na groące dania, a długie godziny spędzone w kuchni są ostatnią rzeczą, na jaką mógłby mieć ochotę. Dlatego warto przygotować wtedy delikatną, podawaną na zimno sałatkę, która będzie doskonale orzeźwiać. W chłodniejsze dni będzie mogła przypominać o cudownych letnich chwilach. Sałatka omawiana w tym przepisie bazuje na roszponce, zielonej sałacie o okrągłych, małych liściach. Nie ma ona wyrazistego smaku, dlatego tak ważne są dodatki, z którą będzie podawana. Może być to lekko ciągnąca się mozzarella oraz pomarańcza, która kolorystycznie będzie dominować na talarzu. Chrupiące, uprażone na patelni orzechy, dowolne kiełki oraz ulubiony ser pleśniowy stanowić będą doskonałe uzupełnienie całości. Sałatkę podawaj z włoskim sosem sałatkowym.