Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą
łatwe
366 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 szklanki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą.

Krok 2
Umytą i osuszoną roszponkę wymieszaj z kiełkami i przełóż do salaterki. Z obranych pomarańczy wytnij filety.

Krok 3
Na sałacie ułóż dekoracyjnie kawałki pomarańczy oraz kawałki sera. Całość polej przygotowanym sosem.

Krok 4
Orzechy upraż na rozgrzanej, suchej patelni a gdy wystygną, posyp nimi wierzch sałatki. Tip: Do takiej sałatki pasują doskonale również świeże truskawki a także inne rodzaje serów, np. pleśniowe.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą
Sałatki są szczególnie chętnie jedzone właśnie w okresie wakacyjnym. Gdy upały zaczynają doskwierać, człowiek przestaje mieć chęć na groące dania, a długie godziny spędzone w kuchni są ostatnią rzeczą, na jaką mógłby mieć ochotę. Dlatego warto przygotować wtedy delikatną, podawaną na zimno sałatkę, która będzie doskonale orzeźwiać. W chłodniejsze dni będzie mogła przypominać o cudownych letnich chwilach. Sałatka omawiana w tym przepisie bazuje na roszponce, zielonej sałacie o okrągłych, małych liściach. Nie ma ona wyrazistego smaku, dlatego tak ważne są dodatki, z którą będzie podawana. Może być to lekko ciągnąca się mozzarella oraz pomarańcza, która kolorystycznie będzie dominować na talarzu. Chrupiące, uprażone na patelni orzechy, dowolne kiełki oraz ulubiony ser pleśniowy stanowić będą doskonałe uzupełnienie całości. Sałatkę podawaj z włoskim sosem sałatkowym.