
Składniki
300 gramów
2 opakowania
1 sztuka
6 łyżek
50 gramów
1 łyżka
2 łyżki
50 gramów
1 łyżka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i sparz we wrzącej, osolonej wodzie 3 minuty. Przelej zimną wodą i przekrój na połówki. Liście radicchio pooddzielaj i porwij na mniejsze kawałki.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody i oliwą. Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Krok 3
W rondelku skarmelizuj cukier, dodaj masło, orzechy i żurawinę. Podgrzewaj chwilę, następnie dodaj do przygotowanego sosu Knorr i wymieszaj razem.

Krok 4
Brukselkę połącz z liśćmi radicchio i ułóż na półmisku. Całość polej przygotowanym sosem z żurawiną i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Podawaj na zimno z grissini lub grzankami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka z żurawiną
Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy!



































