
Składniki
300 gramów
2 opakowania
1 sztuka
6 łyżek
50 gramów
1 łyżka
2 łyżki
50 gramów
1 łyżka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i sparz we wrzącej, osolonej wodzie 3 minuty. Przelej zimną wodą i przekrój na połówki. Liście radicchio pooddzielaj i porwij na mniejsze kawałki.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody i oliwą. Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Krok 3
W rondelku skarmelizuj cukier, dodaj masło, orzechy i żurawinę. Podgrzewaj chwilę, następnie dodaj do przygotowanego sosu Knorr i wymieszaj razem.

Krok 4
Brukselkę połącz z liśćmi radicchio i ułóż na półmisku. Całość polej przygotowanym sosem z żurawiną i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Podawaj na zimno z grissini lub grzankami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka z żurawiną
Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy!