Przepisy z serem pleśniowym
118 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ser pleśniowy
Od bardzo delikatnych produktów o kremowym miąższu i miękkiej skórce, aż po kruche kawałki z przerostem niebieskiej i zielonkawej pleśni o mocnym aromacie i zdecydowanym smaku. W świecie serów pleśniowych każdy znajdzie coś dla siebie. Jako przystawka fantastycznie rozbudzają apetyt, a jako element dania głównego wzbogacają smak i często konsystencję całej potrawy. Sery pleśniowe to jest to!
Dla kogo?
Jeśli ktoś twierdzi, że sery pleśniowe do niego nie przemawiają, powinien rozpocząć ich poznawanie od łagodnych w smaku gatunków. Właściwym wyborem będą francuskie camembert i brie. Dla koneserów serowych przysmaków poleca się dużo bardziej wyraziste rodzaje typu lazur, gorgonzola i roquefort. Każdy z nich ma swój wyjątkowy smak i właściwości, które uczynią z potraw zachwycające dzieła sztuki.
Na jaką okazję?
Z dużą przyjemnością można stwierdzić, że sery pleśniowe zawsze smakują wybornie. Można z nimi zacząć dzień, dodając je do kanapek, wytrawnych rogalików i tostów. Na drugie śniadanie polecamy sałatki, będące kombinacją serów, warzyw oraz owoców, dzięki którym nawet pracownicza stołówka zacznie wyglądać dużo sympatyczniej. Podczas obiadu dodawajcie sery pleśniowe do zup i mięs – genialnie sprawdzają się jako farsz. Wieczorne spotkanie ze znajomymi nie powinno obyć się bez przekąsek. Koniecznie z udziałem serów pleśniowych, które można panierować albo serwować w charakterze koreczków.
Czy wiesz, że?
We Francji istnieje zwyczaj podawania serów na zakończenie posiłku. Te wytrawne smakołyki mogą być serwowane ze słodszymi składnikami, np. owocami lub konfiturami. Deska serów bywa traktowana również jako preludium do deseru dla oczyszczenia kubków smakowych.
Dla urozmaicenia:
Sery pleśniowe nadają się do zrobienia gęstych dipów lub sosów, które fenomenalnie podkreślą smak chrupiących przekąsek – grzanek lub krakersów. Niech na półmiskach pojawiają się również pokrojone w słupki warzywa: ogórek, marchewka, seler naciowy, kalarepa i rzodkiew.