Przepisy z serem pleśniowym
113 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (113) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcej
Ser pleśniowy
Od bardzo delikatnych produktów o kremowym miąższu i miękkiej skórce, aż po kruche kawałki z przerostem niebieskiej i zielonkawej pleśni o mocnym aromacie i zdecydowanym smaku. W świecie serów pleśniowych każdy znajdzie coś dla siebie. Jako przystawka fantastycznie rozbudzają apetyt, a jako element dania głównego wzbogacają smak i często konsystencję całej potrawy. Sery pleśniowe to jest to!
Dla kogo?
Jeśli ktoś twierdzi, że sery pleśniowe do niego nie przemawiają, powinien rozpocząć ich poznawanie od łagodnych w smaku gatunków. Właściwym wyborem będą francuskie camembert i brie. Dla koneserów serowych przysmaków poleca się dużo bardziej wyraziste rodzaje typu lazur, gorgonzola i roquefort. Każdy z nich ma swój wyjątkowy smak i właściwości, które uczynią z potraw zachwycające dzieła sztuki.
Na jaką okazję?
Z dużą przyjemnością można stwierdzić, że sery pleśniowe zawsze smakują wybornie. Można z nimi zacząć dzień, dodając je do kanapek, wytrawnych rogalików i tostów. Na drugie śniadanie polecamy sałatki, będące kombinacją serów, warzyw oraz owoców, dzięki którym nawet pracownicza stołówka zacznie wyglądać dużo sympatyczniej. Podczas obiadu dodawajcie sery pleśniowe do zup i mięs – genialnie sprawdzają się jako farsz. Wieczorne spotkanie ze znajomymi nie powinno obyć się bez przekąsek. Koniecznie z udziałem serów pleśniowych, które można panierować albo serwować w charakterze koreczków.
Czy wiesz, że?
We Francji istnieje zwyczaj podawania serów na zakończenie posiłku. Te wytrawne smakołyki mogą być serwowane ze słodszymi składnikami, np. owocami lub konfiturami. Deska serów bywa traktowana również jako preludium do deseru dla oczyszczenia kubków smakowych.
Dla urozmaicenia:
Sery pleśniowe nadają się do zrobienia gęstych dipów lub sosów, które fenomenalnie podkreślą smak chrupiących przekąsek – grzanek lub krakersów. Niech na półmiskach pojawiają się również pokrojone w słupki warzywa: ogórek, marchewka, seler naciowy, kalarepa i rzodkiew.