Dania i potrawy z serem pleśniowym | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem pleśniowym

113 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (113)

Sałatka Cobb - VIDEO
ratingratingratingratingrating

210

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sałatka Cobb z kurczakiem to esencja różnorodności smaków i kolorów. Amerykański klasyk przypadni...
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

259

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przekąski z kurczakiem na podkładzie z ciasta francuskiego to błyskawiczna w przygotowaniu altern...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Ser w cieście
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli zastanawiasz się nad smaczną przekąską, którą można zaserwować na przyjęciu, to koniecznie...
Zapiekanka makaronowa z brokułami
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka z makaronem, brokułami i dużą ilością sera jest świetną propozycją na szybki i smaczny...
Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne ciasto naleśnikowe jest najczęściej podawane z rozmaitymi dodatkami na słodko. Tymczase...
Brukselka z żurawiną
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy!
Tagliatelle  z grillowanym  kurczakiem w sosie z niebieskiego sera
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera to pyszne danie, a w dodatku bar...
Polędwiczki wieprzowe z serem brie
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Polędwica wieprzowa jest jednym z najszlachetniejszych mięs typowych dla kuchni polskiej. Podpowi...
Sałatka z avocado
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Awokado znajduje zastosowanie w wielu różnych daniach. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wy...
Kurczak z serową „panierką”
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na najbliższy obiad planujesz przyrządzić smacznego kurczaka? Koniecznie skorzystaj zatem z poniż...
Sałatka z rukolą i truskawkami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Połączenie owoców z pikantnymi dodatkami w sałatkach zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Czę...
Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem to pyszny sposób na przyrządzenie obi...
Sałatka z awokado
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Awokado ma orzeźwiający, delikatny smak, który sprawdza się w daniach przyrządzanych zarówno na s...
Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz sposobu na oryginalne podanie mięsa wieprzowego? Wypróbuj przepis na klopsiki zapiekane w...
Sałatka z selera naciowego z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni selera naciowego? Przyrządź z niego pyszną sałatkę. Se...
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film...
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
Słodycz pieczonych buraków znakomicie przełamie dodatek wędzonego łososia i kwaskowatych cytrusów...
Grillowane roladki z cukinii i serka
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Roladki z cukinii na grilla to przepis dla tych, którzy poszukują alternatywy dla popularnych mię...
Zapiekanka z kaszy gryczanej
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zapiekanki to sprzymierzeńcy zapracowanych pań domu. Przyrządza się je szybko i prosto, wykorzys...
Naleśniki z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Naleśniki z kaszą gryczaną i mielonym mięsem to bardzo oryginale danie obiadowe, jednak te pełne...
Sałatka z serem pleśniowym i kapustą pekińską
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Poszukujesz inspiracji na smaczne danie, które można przyrządzić dosłownie w kilka chwil? Koniecz...
Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kurczakiem to znakomity sposób na pyszną i łatwą do przygotowania kolację lub drugie śn...
Sałatka jogurtowa z winogronami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Sałatka jogurtowa z winogronami to świetna propozycja dla wszystkich miłośników oryginalnych smak...
Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Sałatka z pieczonych buraków i sera blue to smaczna i elegancka przekąska, pasująca na wiele okaz...
Aromatyczna zupa pieczarkowa
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pieczarki są nie tylko dobrym dodatkiem do sosów i farszów. Sprawdzają się także jako główny skła...
Sos serowy z sera pleśniowego
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Marzysz o niebieskich migdałach? Zamiast tego przygotuj sos z sera blue! Do zimnych przekąsek, ch...
Sałatka teksańska
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatkę teksańską możesz podać jako przystawkę lub danie główne. Znajdziesz w niej nie tylko mięs...

Ciekawostki i porady

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ser pleśniowySer pleśniowy

Od bardzo delikatnych produktów o kremowym miąższu i miękkiej skórce, aż po kruche kawałki z przerostem niebieskiej i zielonkawej pleśni o mocnym aromacie i zdecydowanym smaku. W świecie serów pleśniowych każdy znajdzie coś dla siebie. Jako przystawka fantastycznie rozbudzają apetyt, a jako element dania głównego wzbogacają smak i często konsystencję całej potrawy. Sery pleśniowe to jest to!

Dla kogo?

Jeśli ktoś twierdzi, że sery pleśniowe do niego nie przemawiają, powinien rozpocząć ich poznawanie od łagodnych w smaku gatunków. Właściwym wyborem będą francuskie camembert i brie. Dla koneserów serowych przysmaków poleca się dużo bardziej wyraziste rodzaje typu lazur, gorgonzola i roquefort. Każdy z nich ma swój wyjątkowy smak i właściwości, które uczynią z potraw zachwycające dzieła sztuki.

Na jaką okazję?

Z dużą przyjemnością można stwierdzić, że sery pleśniowe zawsze smakują wybornie. Można z nimi zacząć dzień, dodając je do kanapek, wytrawnych rogalików i tostów. Na drugie śniadanie polecamy sałatki, będące kombinacją serów, warzyw oraz owoców, dzięki którym nawet pracownicza stołówka zacznie wyglądać dużo sympatyczniej. Podczas obiadu dodawajcie sery pleśniowe do zup i mięs – genialnie sprawdzają się jako farsz. Wieczorne spotkanie ze znajomymi nie powinno obyć się bez przekąsek. Koniecznie z udziałem serów pleśniowych, które można panierować albo serwować w charakterze koreczków.

Czy wiesz, że?

We Francji istnieje zwyczaj podawania serów na zakończenie posiłku. Te wytrawne smakołyki mogą być serwowane ze słodszymi składnikami, np. owocami lub konfiturami. Deska serów bywa traktowana również jako preludium do deseru dla oczyszczenia kubków smakowych.

Dla urozmaicenia:

Sery pleśniowe nadają się do zrobienia gęstych dipów lub sosów, które fenomenalnie podkreślą smak chrupiących przekąsek – grzanek lub krakersów. Niech na półmiskach pojawiają się również pokrojone w słupki warzywa: ogórek, marchewka, seler naciowy, kalarepa i rzodkiew.