
Składniki
200 gramów
150 gramów
3 sztuki
2 łyżki
0.25 szklanki
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj w misce oliwę i ocet balsamiczny.

Krok 2
Dodaj Sos sałatkowy francuski Knorr i wymieszaj.

Krok 3
Włóż do salaterki rukolę. Pokrój w plasterki ser, a gruszki w kostkę. Na rukolę wyłóż ser brie oraz gruszki.

Krok 4
Polej sałatkę z rukolą i gruszką sosem i posyp orzechami. Podawaj zaraz po przyrządzeniu z grzankami.


Dobra rada:
Aby sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym i orzechami była jeszcze bardziej wyrazista w smaku, skrop ją delikatnie miodem lub sosem winegret na bazie oliwy i octu balsamicznego – to idealne dopełnienie tej kompozycji smaków.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą i gruszką
To bardzo elegancka przystawka lub danie kolacyjne, które nie obejdzie się bez kieliszka białego wina. Połączenie gruszek, z wytrawnym serem pleśniowym i orzechami włoskimi to w zachodniej kuchni już klasyka. W Polsce dopiero uczymy się, jak łączyć sery z owocami. Jeśli zrobisz tę przystawkę dla gości, zabłyśniesz znajomością kulinarnych trendów. Poza tym danie jest banalne w wykonaniu i niezwykle szybkie.
Dla kogo?
Dla miłośników nietuzinkowych połączeń smakowych i kuchennych eksperymentów. Sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym i orzechami przypadnie do gustu osobom, które cenią kuchnię z nutą elegancji, ale bez zbędnych komplikacji.
Na jaką okazję?
To idealna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi, lunch w pracy czy romantyczną kolację. Sprawdzi się też jako przystawka na świątecznym lub uroczystym stole.
Czy wiesz, że?
Rukola znana była już w starożytnym Rzymie i uważana była za roślinę o właściwościach pobudzających. Współcześnie docenia się ją za intensywny, lekko orzechowy smak i wysoką zawartość witamin. W połączeniu z gruszką i serem pleśniowym zyskuje nowy wymiar.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki z rukolą, gruszką, serem pleśniowym i orzechami, dodaj kilka plasterków suszonej szynki (np. szwarcwaldzkiej) lub kilka kropli miodu. Możesz też zastąpić orzechy włoskie np. karmelizowanymi orzechami pekan.
Jeśli zasmakowała Ci sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym i orzechami, wypróbuj również przekąski, które świetnie do niej pasują – chrupki z serkiem lub dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną.