Sałatka z rukolą i gruszką: z orzechami i serem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i gruszką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
936 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

704 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

757 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

3 sztuki

2 łyżki

0.25 szklanki

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj w misce oliwę i ocet balsamiczny.

Sałatka z rukolą i gruszką - Krok 1

Krok 2

Dodaj Sos sałatkowy francuski Knorr i wymieszaj.

Sałatka z rukolą i gruszką - Krok 2

Krok 3

Włóż do salaterki rukolę. Pokrój w plasterki ser, gruszki w kostkę. Na rukolę wyłóż ser brie oraz gruszki.

Sałatka z rukolą i gruszką - Krok 3

Krok 4

Polej wszystko sosem i posyp orzechami. Podawaj zaraz po przyrządzeniu z grzankami.

Sałatka z rukolą i gruszką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

4

Opinie o przepisie

  • Monika Kowalski

    Monika Kowalski , 29.07.2016

    Ja jeszcze dodaje owoce granatu☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian Marose

    Krystian Marose , 12.07.2016

    Odlajkowalem was bo ciągle to samo nadajecie narka szparka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Wedle uznania :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Koziorowski

    Jacek Koziorowski , 12.07.2016

    Jakoś lepiej dociera i smakuje obiad !! -nie lunch ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i gruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i gruszkąSałatka z rukolą i gruszką

To bardzo elegancka przystawka lub danie kolacyjne, które nie obejdzie się bez kieliszka białego wina. Połączenie gruszek, z wytrawnym serem pleśniowym i orzechami włoskimi to w zachodniej kuchni już klasyka. W Polsce dopiero uczymy się, jak łączyć sery z owocami. Jeśli zrobisz tę przystawkę dla gości, zabłyśniesz znajomością kulinarnych trendów. Poza tym danie jest banalne w wykonaniu i niezwykle szybkie. Najtrudniejszy jest chyba sos, ale o jego smak zadbał Knorr. Ty tylko wymieszaj w misce oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Reszta to pestka – obranie gruszek i pokrojenie składników na duże kawałki oraz ułożenie ich w artystycznym nieładzie na liściach rozmaitych sałat. Szczyt tej układanki posyp sporą szczyptą kiełków np. z rzodkiewki lub brokułów. Jeśli zechcesz poeksperymentować, podpowiadamy, że do tej sałatki nadają się także winogrona, maliny oraz chrupki z wędzonego boczku. Potrawę serwuj z francuską bagietką.