Dania i potrawy z gruszek | Przepisy.pl pixel

Przepisy z gruszką

73 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GruszkaGruszka

Podejrzewamy, że nikt nie lubi obiecywania gruszek na wierzbie, ale gruszki w kuchni? To już zupełnie co innego! Trudno nie zostać fanem tych smacznych owoców o przyjemnym zapachu i ogromnej liczbie zastosowań. Stawiacie na tradycyjny kompot czy szykowne zestawienie gruszek z gorgonzolą? Macie ochotę na deserową tartę z gruszkami czy może dostojną gęś faszerowaną owocami? Nikt nie wstanie od stołu rozczarowany!

Dla kogo?

Gruszki to jedne z najbardziej swojskich owoców, więc zadowolą kucharzy, którzy cenią lokalne przysmaki z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego dostawcy. Dostępne są odmiany letnie, jesienne oraz zimowe, więc na niedobór gruszek raczej nie można narzekać. Ich wybornym smakiem będziecie cieszyć się długo – my zadbamy o to, by nie zabrakło pomysłów na ich apetyczne przyrządzenie.

Na jaką okazję?

Aż przypomina się początek dziecięcej rymowanki: wpadła gruszka do fartuszka… Nic dziwnego, przygotowanie gruszek jest dziecinnie proste. Dzięki nim wzbogacicie swoje śniadania, zwłaszcza owsiankę i puszyste placuszki. Pasują nawet do omletów! Choć nie kojarzą się z egzotycznymi produktami, można dorzucić je do koreańskiego kimchi. Słodko-pikantne smaki zrewolucjonizują Wasz jadłospis! Kawałki gruszek owinięte boczkiem staną się interesującą przystawką, a w czasie podwieczorku eksperymentujcie z crumble z gruszkami, czyli owocami schowanymi pod chrupiącą kruszonką.

Czy wiesz, że?

Piękna Helena to nazwa słynnego, francuskiego deseru, w którym pierwsze skrzypce grają obgotowane w syropie gruszki. Owoce podawane są z sosem czekoladowym, lodami oraz migdałami. Nazwa nawiązuje do popularnej w drugiej połowie XIX wieku operetki pod tym samym tytułem, opowiadającej losy Heleny Trojańskiej.

Dla urozmaicenia:

Zwracajcie uwagę zarówno na smak gruszek, jak i na ich kształt. Przekrojone na pół nie będą potrzebowały zbyt wielu ozdobników, by prezentować się wyjątkowo kusząco. Pieczone gruszki można podawać z ricottą i miodem, orzechami włoskimi, przyprawiać cynamonem oraz imbirem.