Garus ze śliwek z ziemniakami - przepis: zupa | Przepisy.pl pixel

Garus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
111 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

3 łyżki

1 łyżka

5 dekagramów

1 łyżka

80 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj we wrzącej osolonej wodzie do miękkości.

Garus - Krok 1

Krok 2

Umyte i namoczone suszone owoce ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z rodzynkami. Wody powinno być tyle, żeby owoce były przykryte.

Garus - Krok 2

Krok 3

Miękkie owoce przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Garus - Krok 3

Krok 4

Połącz z wywarem własnym, dodaj rozkruszony piernik, cukier, cynamon według smaku, po czym chwilę pogotuj, aż piernik rozmoczy się całkowicie.

Garus - Krok 4

Krok 5

Potrawę zagęść niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

Garus - Krok 5

Krok 6

W trakcie gotowania potrawę należy ciągle mieszać, aby nie przypaliła się.

Garus - Krok 6

Krok 7

Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, przełóż do głębokiej salaterki, następnie zalej przygotowanym przecierem.

Garus - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GarusGarus

Suszone owoce to nieodłączny składnik wigilijnego kompotu i świątecznych ciast. Teraz możesz ugotować z nich także wigilijną zupę z aromatem piernika. Wędzone śliwki, gruszki i cynamon to najczęściej używane składniki podczas przygotowywania wigilijnej kolacji. Ich połączenie w garusie, czyli zupie z suszonych owoców, daje niepowtarzalny smak i aromat oraz doskonale oddaje atmosferę świąt. W potrawie możesz wykorzystać ulubione składniki – śliwki, gruszki, rodzynki, morele, daktyle... Owoce trzeba jednak wymoczyć, bo są dość twarde i samo gotowanie nie wystarczy. Gdy już wystarczająco zmiękną, zmiksuj je blenderem na krem o średniej gęstości. Teraz czas na przyprawy. Do przygotowanego wcześniej wywaru, dodaj pokruszony piernik i cynamon – chyba nic nie kojarzy się bardziej ze świętami niż one! Pamiętaj, żeby podczas gotowania garusa, cały czas go mieszać, bo jego gęstość sprawia, że bardzo łatwo go przypalić. Zupę serwuj z ugotowanymi ziemniakami.