Garus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Garus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

108 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

3 łyżki

1 łyżka

5 dekagramów

1 łyżka

80 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj we wrzącej osolonej wodzie do miękkości.

Garus - Krok 1

Krok 2

Umyte i namoczone suszone owoce ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z rodzynkami. Wody powinno być tyle, żeby owoce były przykryte.

Garus - Krok 2

Krok 3

Miękkie owoce przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Garus - Krok 3

Krok 4

Połącz z wywarem własnym, dodaj rozkruszony piernik, cukier, cynamon według smaku, po czym chwilę pogotuj, aż piernik rozmoczy się całkowicie.

Garus - Krok 4

Krok 5

Potrawę zagęść niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

Garus - Krok 5

Krok 6

W trakcie gotowania potrawę należy ciągle mieszać, aby nie przypaliła się.

Garus - Krok 6

Krok 7

Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, przełóż do głębokiej salaterki, następnie zalej przygotowanym przecierem.

Garus - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GarusGarus

Suszone owoce to nieodłączny składnik wigilijnego kompotu i świątecznych ciast. Teraz możesz ugotować z nich także wigilijną zupę z aromatem piernika. Wędzone śliwki, gruszki i cynamon to najczęściej używane składniki podczas przygotowywania wigilijnej kolacji. Ich połączenie w garusie, czyli zupie z suszonych owoców, daje niepowtarzalny smak i aromat oraz doskonale oddaje atmosferę świąt. W potrawie możesz wykorzystać ulubione składniki – śliwki, gruszki, rodzynki, morele, daktyle... Owoce trzeba jednak wymoczyć, bo są dość twarde i samo gotowanie nie wystarczy. Gdy już wystarczająco zmiękną, zmiksuj je blenderem na krem o średniej gęstości. Teraz czas na przyprawy. Do przygotowanego wcześniej wywaru, dodaj pokruszony piernik i cynamon – chyba nic nie kojarzy się bardziej ze świętami niż one! Pamiętaj, żeby podczas gotowania garusa, cały czas go mieszać, bo jego gęstość sprawia, że bardzo łatwo go przypalić. Zupę serwuj z ugotowanymi ziemniakami.