Garus przepis – Zobacz na przepisy.pl

Garus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

108 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

3 łyżki

1 łyżka

5 dekagramów

1 łyżka

80 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj we wrzącej osolonej wodzie do miękkości.

Garus - Krok 1

Krok 2

Umyte i namoczone suszone owoce ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z rodzynkami. Wody powinno być tyle, żeby owoce były przykryte.

Garus - Krok 2

Krok 3

Miękkie owoce przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Garus - Krok 3

Krok 4

Połącz z wywarem własnym, dodaj rozkruszony piernik, cukier, cynamon według smaku, po czym chwilę pogotuj, aż piernik rozmoczy się całkowicie.

Garus - Krok 4

Krok 5

Potrawę zagęść niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

Garus - Krok 5

Krok 6

W trakcie gotowania potrawę należy ciągle mieszać, aby nie przypaliła się.

Garus - Krok 6

Krok 7

Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, przełóż do głębokiej salaterki, następnie zalej przygotowanym przecierem.

Garus - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GarusGarus

Suszone owoce to nieodłączny składnik wigilijnego kompotu i świątecznych ciast. Teraz możesz ugotować z nich także wigilijną zupę z aromatem piernika. Wędzone śliwki, gruszki i cynamon to najczęściej używane składniki podczas przygotowywania wigilijnej kolacji. Ich połączenie w garusie, czyli zupie z suszonych owoców, daje niepowtarzalny smak i aromat oraz doskonale oddaje atmosferę świąt. W potrawie możesz wykorzystać ulubione składniki – śliwki, gruszki, rodzynki, morele, daktyle... Owoce trzeba jednak wymoczyć, bo są dość twarde i samo gotowanie nie wystarczy. Gdy już wystarczająco zmiękną, zmiksuj je blenderem na krem o średniej gęstości. Teraz czas na przyprawy. Do przygotowanego wcześniej wywaru, dodaj pokruszony piernik i cynamon – chyba nic nie kojarzy się bardziej ze świętami niż one! Pamiętaj, żeby podczas gotowania garusa, cały czas go mieszać, bo jego gęstość sprawia, że bardzo łatwo go przypalić. Zupę serwuj z ugotowanymi ziemniakami.