
Składniki
30 dekagramów
5 dekagramów
5 dekagramów
5 dekagramów
3 łyżki
1 łyżka
5 dekagramów
1 łyżka
80 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj we wrzącej osolonej wodzie do miękkości.

Krok 2
Umyte i namoczone suszone owoce ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z rodzynkami. Wody powinno być tyle, żeby owoce były przykryte.

Krok 3
Miękkie owoce przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Krok 4
Połącz z wywarem własnym, dodaj rozkruszony piernik, cukier, cynamon według smaku, po czym chwilę pogotuj, aż piernik rozmoczy się całkowicie.

Krok 5
Potrawę zagęść niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

Krok 6
W trakcie gotowania potrawę należy ciągle mieszać, aby nie przypaliła się.

Krok 7
Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, przełóż do głębokiej salaterki, następnie zalej przygotowanym przecierem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Garus
Suszone owoce to nieodłączny składnik wigilijnego kompotu i świątecznych ciast. Teraz możesz ugotować z nich także wigilijną zupę z aromatem piernika. Wędzone śliwki, gruszki i cynamon to najczęściej używane składniki podczas przygotowywania wigilijnej kolacji. Ich połączenie w garusie, czyli zupie z suszonych owoców, daje niepowtarzalny smak i aromat oraz doskonale oddaje atmosferę świąt. W potrawie możesz wykorzystać ulubione składniki – śliwki, gruszki, rodzynki, morele, daktyle... Owoce trzeba jednak wymoczyć, bo są dość twarde i samo gotowanie nie wystarczy. Gdy już wystarczająco zmiękną, zmiksuj je blenderem na krem o średniej gęstości. Teraz czas na przyprawy. Do przygotowanego wcześniej wywaru, dodaj pokruszony piernik i cynamon – chyba nic nie kojarzy się bardziej ze świętami niż one! Pamiętaj, żeby podczas gotowania garusa, cały czas go mieszać, bo jego gęstość sprawia, że bardzo łatwo go przypalić. Zupę serwuj z ugotowanymi ziemniakami.