Sajgonki - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

3

heart
44 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

30 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy. Marchewkę kroimy w krótkie i cienkie słupki. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę oraz marchewkę. Pod koniec smażenia dodajemy Przyprawę w Mini kostkach Czosnek oraz pokrojone pędy bambusa.

Krok 2

Mięso obsmażamy na oleju. Dodajemy sos sojowy oraz warzywa. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodną już masę mieszamy z rozmąconym jajkiem.

Krok 3

Każdy płat papieru ryżowego moczymy przez chwilkę w ciepłej wodzie. Następnie na każdy płat nakładamy farsz i zwijamy (jak tortillę czy krokiety). Sajgonki podajemy od razu lub smażymy w dużej ilości oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z sosem sojowym lub sosem sweet hot chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pieczony klops
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SajgonkiSajgonki

Azjatycka kuchnia słynie nie tylko z sushi. Prawdziwym symbolem wietnamskiego jedzenia są sajgonki, nazwane od jednego z tamtejszych miast. Kompozycją ze względu na sposób zawijania przypominają naleśniki albo krokiety. Jednak ich smak jest zupełnie inny – głównie przez połączenie papieru ryżowego z farszem, który może być skomponowany w dowolny sposób, a przeważnie zawiera bukiet warzyw oraz mięso: wieprzowinę, wołowinę albo kurczaka. Często spotykane są również sajgonki wegetariańskie oraz te zawierające owoce morza. W tej propozycji mięso mielone w odmianach wieprzowej oraz wołowej występuje wraz ze świeżą marchewką, cebulą oraz pędami bambusa, które wspólnie podsmażone i wymieszane składają się na intensywny farsz. Pozostaje go tylko zawinąć w płaty papieru ryżowego, a następnie zaprosić gości na azjatycką ucztę! Sajgonki najlepiej podać z sosem do maczania: sojowym, słodko-kwaśnym albo chili. Wedle upodobań. Jeżeli zainteresował Cię ten przepis, to nie czekaj i skorzystaj z niego przy najbliżej okazji.