Sajgonki

Autor: anemone_ anemone_

ratingratingratingratingrating

2

43 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

30 dekagramów

20 sztuk

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy. Marchewkę kroimy w krótkie i cienkie słupki. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę oraz marchewkę. Pod koniec smażenia dodajemy Przyprawę w Mini kostkach Czosnek oraz pokrojone pędy bambusa.

Krok 2

Mięso obsmażamy na oleju. Dodajemy sos sojowy oraz warzywa. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodną już masę mieszamy z rozmąconym jajkiem.

Krok 3

Każdy płat papieru ryżowego moczymy przez chwilkę w ciepłej wodzie. Następnie na każdy płat nakładamy farsz i zwijamy (jak tortillę czy krokiety). Sajgonki podajemy od razu lub smażymy w dużej ilości oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z sosem sojowym lub sosem sweet hot chili.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SajgonkiSajgonki

Azjatycka kuchnia słynie nie tylko z sushi. Prawdziwym symbolem wietnamskiego jedzenia są sajgonki, nazwane od jednego z tamtejszych miast. Kompozycją ze względu na sposób zawijania przypominają naleśniki albo krokiety. Jednak ich smak jest zupełnie inny – głównie przez połączenie papieru ryżowego z farszem, który może być skomponowany w dowolny sposób, a przeważnie zawiera bukiet warzyw oraz mięso: wieprzowinę, wołowinę albo kurczaka. Często spotykane są również sajgonki wegetariańskie oraz te zawierające owoce morza. W tej propozycji mięso mielone w odmianach wieprzowej oraz wołowej występuje wraz ze świeżą marchewką, cebulą oraz pędami bambusa, które wspólnie podsmażone i wymieszane składają się na intensywny farsz. Pozostaje go tylko zawinąć w płaty papieru ryżowego, a następnie zaprosić gości na azjatycką ucztę! Sajgonki najlepiej podać z sosem do maczania: sojowym, słodko-kwaśnym albo chili. Wedle upodobań. Jeżeli zainteresował Cię ten przepis, to nie czekaj i skorzystaj z niego przy najbliżej okazji.