
Składniki
20 sztuk
30 dekagramów
20 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno siekamy. Marchewkę kroimy w krótkie i cienkie słupki. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę oraz marchewkę. Pod koniec smażenia dodajemy Przyprawę w Mini kostkach Czosnek oraz pokrojone pędy bambusa.
Krok 2
Mięso obsmażamy na oleju. Dodajemy sos sojowy oraz warzywa. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodną już masę mieszamy z rozmąconym jajkiem.
Krok 3
Każdy płat papieru ryżowego moczymy przez chwilkę w ciepłej wodzie. Następnie na każdy płat nakładamy farsz i zwijamy (jak tortillę czy krokiety). Sajgonki podajemy od razu lub smażymy w dużej ilości oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z sosem sojowym lub sosem sweet hot chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sajgonki
Azjatycka kuchnia słynie nie tylko z sushi. Prawdziwym symbolem wietnamskiego jedzenia są sajgonki, nazwane od jednego z tamtejszych miast. Kompozycją ze względu na sposób zawijania przypominają naleśniki albo krokiety. Jednak ich smak jest zupełnie inny – głównie przez połączenie papieru ryżowego z farszem, który może być skomponowany w dowolny sposób, a przeważnie zawiera bukiet warzyw oraz mięso: wieprzowinę, wołowinę albo kurczaka. Często spotykane są również sajgonki wegetariańskie oraz te zawierające owoce morza. W tej propozycji mięso mielone w odmianach wieprzowej oraz wołowej występuje wraz ze świeżą marchewką, cebulą oraz pędami bambusa, które wspólnie podsmażone i wymieszane składają się na intensywny farsz. Pozostaje go tylko zawinąć w płaty papieru ryżowego, a następnie zaprosić gości na azjatycką ucztę! Sajgonki najlepiej podać z sosem do maczania: sojowym, słodko-kwaśnym albo chili. Wedle upodobań. Jeżeli zainteresował Cię ten przepis, to nie czekaj i skorzystaj z niego przy najbliżej okazji.

































