
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 słoik
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.

Krok 2
Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.

Krok 3
Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.


Dobra rada:
Mięso klopsików nie musi być doprawiane solą, ponieważ dodaliśmy do niego kapary.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsiki z warzywami
Klopsiki z warzywami to szybkie i smaczne danie, które można serwować na wiele okazji. Przygotuj je z mielonego mięsa z indyka (sprawdzi się też inne chude mięso, np. z szynki wieprzowej). Dopraw posiekanymi drobno kaparami. Ten typowy dla południowej kuchni składnik ma bardzo wyrazisty smak, przypominający nieco oliwki, będzie więc doskonałą przyprawą do klopsików. Uformuj drobne kuleczki i wstaw je do piekarnika na około dziesięć minut. Następnie przyrządź do nich sos z pieczonych warzyw: bakłażanów, cukinii, papryki i cebuli. Ich delikatny, słodki smak doskonale będzie pasował do mięsa z kaparami. Do miękkich już jarzyn dodaj pomidory pelati i dopraw całość wedle uznania. Upieczone klopsiki gotuj przez chwilę w gęstym sosie – tak, by wszystkie smaki dokładnie się przeniknęły. Klopsiki z warzywami serwuj z ciemnym albo białym ryżem, będzie pasowała do nich także kasza jaglana i kuskus. Przed podaniem udekoruj każdą porcję liściem świeżej bazylii. Sprawdź, jak smakują klopsiki z warzywami.