Klopsiki z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Klopsiki z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

621 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.

Klopsiki z warzywami - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.

Klopsiki z warzywami - Krok 2

Krok 3

Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.

Klopsiki z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso klopsików nie musi być doprawiane solą, ponieważ dodaliśmy do niego kapary.

1

Opinie o przepisie

  • Lidia Nowicka

    Lidia Nowicka , 20.05.2020

    super danie proste łatwe a co najważniejsze smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki z warzywamiKlopsiki z warzywami

Klopsiki z warzywami to szybkie i smaczne danie, które można serwować na wiele okazji. Przygotuj je z mielonego mięsa z indyka (sprawdzi się też inne chude mięso, np. z szynki wieprzowej). Dopraw posiekanymi drobno kaparami. Ten typowy dla południowej kuchni składnik ma bardzo wyrazisty smak, przypominający nieco oliwki, będzie więc doskonałą przyprawą do klopsików. Uformuj drobne kuleczki i wstaw je do piekarnika na około dziesięć minut. Następnie przyrządź do nich sos z pieczonych warzyw: bakłażanów, cukinii, papryki i cebuli. Ich delikatny, słodki smak doskonale będzie pasował do mięsa z kaparami. Do miękkich już jarzyn dodaj pomidory pelati i dopraw całość wedle uznania. Upieczone klopsiki gotuj przez chwilę w gęstym sosie – tak, by wszystkie smaki dokładnie się przeniknęły. Klopsiki z warzywami serwuj z ciemnym albo białym ryżem, będzie pasowała do nich także kasza jaglana i kuskus. Przed podaniem udekoruj każdą porcję liściem świeżej bazylii. Sprawdź, jak smakują klopsiki z warzywami.