Klopsiki z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

642 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

428 osób wydrukowało

Pobierz pdf

606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.

Klopsiki z warzywami - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.

Klopsiki z warzywami - Krok 2

Krok 3

Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.

Klopsiki z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso klopsików nie musi być doprawiane solą, ponieważ dodaliśmy do niego kapary.

1

Opinie o przepisie

  • Lidia Nowicka

    Lidia Nowicka , 20.05.2020

    super danie proste łatwe a co najważniejsze smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki z warzywamiKlopsiki z warzywami

Klopsiki z warzywami to szybkie i smaczne danie, które można serwować na wiele okazji. Przygotuj je z mielonego mięsa z indyka (sprawdzi się też inne chude mięso, np. z szynki wieprzowej). Dopraw posiekanymi drobno kaparami. Ten typowy dla południowej kuchni składnik ma bardzo wyrazisty smak, przypominający nieco oliwki, będzie więc doskonałą przyprawą do klopsików. Uformuj drobne kuleczki i wstaw je do piekarnika na około dziesięć minut. Następnie przyrządź do nich sos z pieczonych warzyw: bakłażanów, cukinii, papryki i cebuli. Ich delikatny, słodki smak doskonale będzie pasował do mięsa z kaparami. Do miękkich już jarzyn dodaj pomidory pelati i dopraw całość wedle uznania. Upieczone klopsiki gotuj przez chwilę w gęstym sosie – tak, by wszystkie smaki dokładnie się przeniknęły. Klopsiki z warzywami serwuj z ciemnym albo białym ryżem, będzie pasowała do nich także kasza jaglana i kuskus. Przed podaniem udekoruj każdą porcję liściem świeżej bazylii. Sprawdź, jak smakują klopsiki z warzywami.