Sajgonki z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
823 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

467 osób wydrukowało

Pobierz pdf

734 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

6 sztuk

1 opakowanie

5 sztuk

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

18 sztuk

2 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie na około 30 minut, a następnie odciśnij i pokrój na paseczki. Kurczaka pokrój w kosteczkę, cukinię na słupki, cebulę posiekaj, kapustę poszatkuj, a czosnek zmiażdż.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż, dodaj mięso, cukinię, grzyby i kapustę.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z wodą, sosem sojowym i przecierem pomidorowym i wlej do warzyw.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Duś, aż wszystko będzie miękkie, a następnie wrzuć kiełki i wbij jajko. Dokładnie wymieszaj i podsmaż. Odstaw farsz do ostygnięcia. Powinien być zwarty.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Papier ryżowy namaczaj w letniej wodzie i nakładaj na niego farsz. Zawijaj tak jak gołąbki.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 5

Krok 6

Sajgonki wrzucaj na głęboki, rozgrzany olej i smaż na złoto. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym oraz ryżem.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Maria Rac

    Maria Rac , 07.05.2019

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Azjatycka zupa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sajgonki z kurczakiem i warzywamiSajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki to danie pochodzące z kuchni Dalekiego Wschodu. Kolorowe, pełne smaku, dające wiele możliwości przyrządzenia. Składają się z farszu mięsnego lub warzywnego, zawiniętego w papier ryżowy. Składniki nadzienia w poszczególnych przepisach są bardzo różne, dlatego sajgonki za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Sugerując się tym przepisem, w pierwszej kolejności namocz w gorącej wodzie grzyby mun, ponieważ muszą pozostać w niej przez dłuższą chwilę zanim będą nadawały się do zjedzenia. Po tym czasie znacznie zwiększą swoją objętość, a pokrojone w cienkie paseczki szybko wchłoną smaki i zapachy innych składników farszu. Warzywa wraz z mięsem podsmaż, na końcu dodając jajko, dzięki któremu całość zyska zwartą konsystencję. Schłodzony farsz nakładaj do namoczonego w wodzie papieru sojowego, zawijaj i smaż do momentu osiągnięcia przez sajgonki złotego koloru. Podawaj je ze słodko-kwaśnym sosem, jako dodatek sprawdzi się także ryż. Równie dobrze będą smakowały zaserwowane na ciepło, jak i w formie zimnych przekąsek.