Sajgonki z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
821 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

466 osób wydrukowało

Pobierz pdf

733 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

6 sztuk

1 opakowanie

5 sztuk

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

18 sztuk

2 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie na około 30 minut, a następnie odciśnij i pokrój na paseczki. Kurczaka pokrój w kosteczkę, cukinię na słupki, cebulę posiekaj, kapustę poszatkuj, a czosnek zmiażdż.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż, dodaj mięso, cukinię, grzyby i kapustę.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z wodą, sosem sojowym i przecierem pomidorowym i wlej do warzyw.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Duś, aż wszystko będzie miękkie, a następnie wrzuć kiełki i wbij jajko. Dokładnie wymieszaj i podsmaż. Odstaw farsz do ostygnięcia. Powinien być zwarty.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Papier ryżowy namaczaj w letniej wodzie i nakładaj na niego farsz. Zawijaj tak jak gołąbki.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 5

Krok 6

Sajgonki wrzucaj na głęboki, rozgrzany olej i smaż na złoto. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym oraz ryżem.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Maria Rac

    Maria Rac , 07.05.2019

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grillowane warzywa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sajgonki z kurczakiem i warzywamiSajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki to danie pochodzące z kuchni Dalekiego Wschodu. Kolorowe, pełne smaku, dające wiele możliwości przyrządzenia. Składają się z farszu mięsnego lub warzywnego, zawiniętego w papier ryżowy. Składniki nadzienia w poszczególnych przepisach są bardzo różne, dlatego sajgonki za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Sugerując się tym przepisem, w pierwszej kolejności namocz w gorącej wodzie grzyby mun, ponieważ muszą pozostać w niej przez dłuższą chwilę zanim będą nadawały się do zjedzenia. Po tym czasie znacznie zwiększą swoją objętość, a pokrojone w cienkie paseczki szybko wchłoną smaki i zapachy innych składników farszu. Warzywa wraz z mięsem podsmaż, na końcu dodając jajko, dzięki któremu całość zyska zwartą konsystencję. Schłodzony farsz nakładaj do namoczonego w wodzie papieru sojowego, zawijaj i smaż do momentu osiągnięcia przez sajgonki złotego koloru. Podawaj je ze słodko-kwaśnym sosem, jako dodatek sprawdzi się także ryż. Równie dobrze będą smakowały zaserwowane na ciepło, jak i w formie zimnych przekąsek.