Chińszczyzna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińszczyzna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

80 gramów

0.5 sztuki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka na drobne paski, następnie wlej sos sojowy, posyp posiekanym imbirem i czosnkiem. Odstaw na pół godziny.

Chińszczyzna - Krok 1

Krok 2

Cebulę, paprykę i kapustę pekińską pokrój w paski.

Chińszczyzna - Krok 2

Krok 3

Mięso wraz z marynatą wrzuć na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz.

Chińszczyzna - Krok 3

Krok 4

Po kilku minutach smażenia, jak mięso się przyrumieni dodaj warzywa i dalej wszystko smaż.

Chińszczyzna - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj w 300 mililitrami wody.

Chińszczyzna - Krok 5

Krok 6

Do potrawy wlej Fix, dodaj również zielony groszek. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Podawaj posypane kiełkami.

Chińszczyzna - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Natalia Stępień

    Natalia Stępień , 29.01.2019

    Nie myślałam ze to będzie smakować jak z restauracji .. a jednak !! Kocham ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Spoko przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińszczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińszczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińszczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińszczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińszczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińszczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińszczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińszczyzna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChińszczyznaChińszczyzna

Dziś na obiad zaserwuj smaki z Dalekiego Wschodu – szybką i pełną smaku chińszczyznę. Dobrze doprawione kawałki kurczaka w towarzystwie chrupiących warzyw to podstawa dania. Nie obejdzie się także bez jednej z najważniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej, jaką jest sos sojowy. Dodaj go to pokrojonych piersi kurczaka, dopraw posiekanym czosnkiem i imbirem, a powstanie idealna marynata do potraw chińskich. Z warzyw proponujemy paprykę, zielony groszek i oczywiście kapustę pekińską. Jeśli masz pod ręką kiełki soi lub fasoli, marchew i cebulę – nimi również możesz wzbogacić danie. Pokrojone w słupki warzywa smaż razem z kawałkami kurczaka na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek. Chińszczyznę podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Możesz ją udekorować kawałkami papryczki chilli. Rewelacja!