Sos paprykowy: do obiadu i nie tylko | Przepisy.pl pixel

Sos paprykowy 3

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

10 dekagramów

4 dekagramy

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z 1,5 szklanki wody i kostki rosołowo wołowej Knorr.

Sos paprykowy 3 - Krok 1

Krok 2

Pokrój paprykę w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kawałki. Paprykę, rozdrobnioną cebulę oraz czosnek, skrop oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa lekko się zarumienią.

Sos paprykowy 3 - Krok 2

Krok 3

Warzywa po upieczeniu dodaj do wywaru.

Sos paprykowy 3 - Krok 3

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną i gotuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Sos paprykowy 3 - Krok 4

Krok 5

Sos zmiksuj i przetrzyj. Sos paprykowy podawaj do ryżu, kasz, ryb, warzyw, makaronu.

Sos paprykowy 3 - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos paprykowy 3Sos paprykowy 3

Szukasz oryginalnego i nieprzeciętnego dodatku do dania głównego? Obok przepisu na sos paprykowy nie przejdziesz obojętnie. Wspaniale wzbogaca smak potraw z makaronem, ryżem i kaszą, pasuje również do ryb. Jest trafionym dodatkiem do warzyw podawanych na ciepło. Jesteśmy przekonani, że bez trudu znajdziesz kolejne smaczne zastosowanie naszego paprykowego sosu. Do dzieła!

Dla kogo?

Sos paprykowy jest dla wszystkich osób, które uwielbiają sosy wszelkiej maści. Podejrzewamy, że niejeden raz taki właśnie dodatek uratował zbyt suchą lub mało wyrazistą potrawę. Nasz super sos paprykowy nadaje się do zadań specjalnych i przypadnie do gustu smakoszom, którzy szukają niebanalnych propozycji na talerzu.

Na jaką okazję?

Kremowy i wyjątkowo aromatyczny sos paprykowy to propozycja na co dzień i od święta. Podczas uroczystego obiadu będzie prezentować się niezwykle szykownie. Jednak przyrządzić go warto także do codziennego posiłku i znanych przepisów – doskonale przełamie rutynę.

Czy wiesz, że?

Nasz przepis na sos paprykowy uwzględnia pieczenie warzyw. Po wyciągnięciu ich z pieca możesz obrać papryki ze skórki, możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania sosu warzywa w skórce.

Dla urozmaicenia:

Gdy chcesz nadać potrawie odrobinę pikanterii, włącz do receptury sosu paprykowego drobno posiekaną papryczkę chili lub ostrą sproszkowaną paprykę. Pasować będzie też pieprz cayenne. Wielbicielom łagodniejszych nut polecamy zioła prowansalskie.