Sos paprykowy: do obiadu i nie tylko | Przepisy.pl pixel

Sos paprykowy 3

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

10 dekagramów

4 dekagramy

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z 1,5 szklanki wody i kostki rosołowo wołowej Knorr.

Sos paprykowy 3 - Krok 1

Krok 2

Pokrój paprykę w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kawałki. Paprykę, rozdrobnioną cebulę oraz czosnek, skrop oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa lekko się zarumienią.

Sos paprykowy 3 - Krok 2

Krok 3

Warzywa po upieczeniu dodaj do wywaru.

Sos paprykowy 3 - Krok 3

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną i gotuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Sos paprykowy 3 - Krok 4

Krok 5

Sos zmiksuj i przetrzyj. Sos paprykowy podawaj do ryżu, kasz, ryb, warzyw, makaronu.

Sos paprykowy 3 - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos paprykowy 3Sos paprykowy 3

Szukasz oryginalnego i nieprzeciętnego dodatku do dania głównego? Obok przepisu na sos paprykowy nie przejdziesz obojętnie. Wspaniale wzbogaca smak potraw z makaronem, ryżem i kaszą, pasuje również do ryb. Jest trafionym dodatkiem do warzyw podawanych na ciepło. Jesteśmy przekonani, że bez trudu znajdziesz kolejne smaczne zastosowanie naszego paprykowego sosu. Do dzieła!

Dla kogo?

Sos paprykowy jest dla wszystkich osób, które uwielbiają sosy wszelkiej maści. Podejrzewamy, że niejeden raz taki właśnie dodatek uratował zbyt suchą lub mało wyrazistą potrawę. Nasz super sos paprykowy nadaje się do zadań specjalnych i przypadnie do gustu smakoszom, którzy szukają niebanalnych propozycji na talerzu.

Na jaką okazję?

Kremowy i wyjątkowo aromatyczny sos paprykowy to propozycja na co dzień i od święta. Podczas uroczystego obiadu będzie prezentować się niezwykle szykownie. Jednak przyrządzić go warto także do codziennego posiłku i znanych przepisów – doskonale przełamie rutynę.

Czy wiesz, że?

Nasz przepis na sos paprykowy uwzględnia pieczenie warzyw. Po wyciągnięciu ich z pieca możesz obrać papryki ze skórki, możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania sosu warzywa w skórce.

Dla urozmaicenia:

Gdy chcesz nadać potrawie odrobinę pikanterii, włącz do receptury sosu paprykowego drobno posiekaną papryczkę chili lub ostrą sproszkowaną paprykę. Pasować będzie też pieprz cayenne. Wielbicielom łagodniejszych nut polecamy zioła prowansalskie.