Sos paprykowy: do obiadu i nie tylko | Przepisy.pl pixel

Sos paprykowy 3

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

10 dekagramów

4 dekagramy

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z 1,5 szklanki wody i kostki rosołowo wołowej Knorr.

Sos paprykowy 3 - Krok 1

Krok 2

Pokrój paprykę w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kawałki. Paprykę, rozdrobnioną cebulę oraz czosnek, skrop oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa lekko się zarumienią.

Sos paprykowy 3 - Krok 2

Krok 3

Warzywa po upieczeniu dodaj do wywaru.

Sos paprykowy 3 - Krok 3

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną i gotuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Sos paprykowy 3 - Krok 4

Krok 5

Sos zmiksuj i przetrzyj. Sos paprykowy podawaj do ryżu, kasz, ryb, warzyw, makaronu.

Sos paprykowy 3 - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos paprykowy 3 - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta z ciasta filo
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos paprykowy 3Sos paprykowy 3

Szukasz oryginalnego i nieprzeciętnego dodatku do dania głównego? Obok przepisu na sos paprykowy nie przejdziesz obojętnie. Wspaniale wzbogaca smak potraw z makaronem, ryżem i kaszą, pasuje również do ryb. Jest trafionym dodatkiem do warzyw podawanych na ciepło. Jesteśmy przekonani, że bez trudu znajdziesz kolejne smaczne zastosowanie naszego paprykowego sosu. Do dzieła!

Dla kogo?

Sos paprykowy jest dla wszystkich osób, które uwielbiają sosy wszelkiej maści. Podejrzewamy, że niejeden raz taki właśnie dodatek uratował zbyt suchą lub mało wyrazistą potrawę. Nasz super sos paprykowy nadaje się do zadań specjalnych i przypadnie do gustu smakoszom, którzy szukają niebanalnych propozycji na talerzu.

Na jaką okazję?

Kremowy i wyjątkowo aromatyczny sos paprykowy to propozycja na co dzień i od święta. Podczas uroczystego obiadu będzie prezentować się niezwykle szykownie. Jednak przyrządzić go warto także do codziennego posiłku i znanych przepisów – doskonale przełamie rutynę.

Czy wiesz, że?

Nasz przepis na sos paprykowy uwzględnia pieczenie warzyw. Po wyciągnięciu ich z pieca możesz obrać papryki ze skórki, możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania sosu warzywa w skórce.

Dla urozmaicenia:

Gdy chcesz nadać potrawie odrobinę pikanterii, włącz do receptury sosu paprykowego drobno posiekaną papryczkę chili lub ostrą sproszkowaną paprykę. Pasować będzie też pieprz cayenne. Wielbicielom łagodniejszych nut polecamy zioła prowansalskie.