
Składniki
20 dekagramów
10 dekagramów
4 dekagramy
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z 1,5 szklanki wody i kostki rosołowo wołowej Knorr.

Krok 2
Pokrój paprykę w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kawałki. Paprykę, rozdrobnioną cebulę oraz czosnek, skrop oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa lekko się zarumienią.

Krok 3
Warzywa po upieczeniu dodaj do wywaru.

Krok 4
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną i gotuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 5
Sos zmiksuj i przetrzyj. Sos paprykowy podawaj do ryżu, kasz, ryb, warzyw, makaronu.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos paprykowy 3
Szukasz oryginalnego i nieprzeciętnego dodatku do dania głównego? Obok przepisu na sos paprykowy nie przejdziesz obojętnie. Wspaniale wzbogaca smak potraw z makaronem, ryżem i kaszą, pasuje również do ryb. Jest trafionym dodatkiem do warzyw podawanych na ciepło. Jesteśmy przekonani, że bez trudu znajdziesz kolejne smaczne zastosowanie naszego paprykowego sosu. Do dzieła!
Dla kogo?
Sos paprykowy jest dla wszystkich osób, które uwielbiają sosy wszelkiej maści. Podejrzewamy, że niejeden raz taki właśnie dodatek uratował zbyt suchą lub mało wyrazistą potrawę. Nasz super sos paprykowy nadaje się do zadań specjalnych i przypadnie do gustu smakoszom, którzy szukają niebanalnych propozycji na talerzu.
Na jaką okazję?
Kremowy i wyjątkowo aromatyczny sos paprykowy to propozycja na co dzień i od święta. Podczas uroczystego obiadu będzie prezentować się niezwykle szykownie. Jednak przyrządzić go warto także do codziennego posiłku i znanych przepisów – doskonale przełamie rutynę.
Czy wiesz, że?
Nasz przepis na sos paprykowy uwzględnia pieczenie warzyw. Po wyciągnięciu ich z pieca możesz obrać papryki ze skórki, możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania sosu warzywa w skórce.
Dla urozmaicenia:
Gdy chcesz nadać potrawie odrobinę pikanterii, włącz do receptury sosu paprykowego drobno posiekaną papryczkę chili lub ostrą sproszkowaną paprykę. Pasować będzie też pieprz cayenne. Wielbicielom łagodniejszych nut polecamy zioła prowansalskie.