Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni przesmaż mięso, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż razem do momentu odparowania wody.
Krok 2
Po tym czasie do mięsa wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej 300 ml wody.
Krok 3
Całość zagotuj, dodaj odcedzoną fasolę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze 3 minuty.
Krok 4
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę nachos, polej przygotowanym mięsnym sosem a następnie ponownie przykryj warstwą nachosów. Czynność tę powtórz do wyczerpania składników.
Krok 5
Wierzch dania posyp równomiernie serem oraz pokrojonym drobno chilli. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10 minut. Nachosy podawaj na ciepło. Tip: Takie danie wspaniale komponuje się z pomidorowa salsą oraz kwaśną śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane nachos z serem
Nachos przywędrowały do Europy z kuchni meksykańskiej. To tradycyjna przekąska, którą zajadać można się na imprezach, spotkaniach towarzyskich lub siedząc przed telewizorem. Nachos podawać można również do sałatek oraz dań głównych. W oryginale, są to zapiekane małe tortille, serwowane z roztopionym serem żółtym i ostrą salsą. Idealnym sosem do nachosów może być guacamole czyli pasta z awokado. My podpowiadamy, jak z nachos skomponować wspaniałą zapiekankę w stylu chilli con carne, czyli z mielonym mięsem, pomidorami i czerwoną fasolą. Ostry smak potrawy uzyskasz dzięki dodatkowi zielonej papryczki chilli (oryginalnej jalapeño). Całość układa się warstwami. Na spód idą nachosy, następnie warstwa mięsna z warzywami oraz kolejne nachosy. Zapiekankę posyp startym serem typu cheddar, który jest bardzo wyrazisty. Dodatkowo do zapiekanki serwować możesz pomidorową salsę lub kwaśną śmietanę. Meksykański obiad będzie gotowy.