Zapiekane nachos z serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

46

262 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni przesmaż mięso, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż razem do momentu odparowania wody.

Krok 2

Po tym czasie do mięsa wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej 300 ml wody.

Krok 3

Całość zagotuj, dodaj odcedzoną fasolę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę nachos, polej przygotowanym mięsnym sosem a następnie ponownie przykryj warstwą nachosów. Czynność tę powtórz do wyczerpania składników.

Krok 5

Wierzch dania posyp równomiernie serem oraz pokrojonym drobno chilli. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10 minut. Nachosy podawaj na ciepło. Tip: Takie danie wspaniale komponuje się z pomidorowa salsą oraz kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane nachos z seremZapiekane nachos z serem

Nachos przywędrowały do Europy z kuchni meksykańskiej. To tradycyjna przekąska, którą zajadać można się na imprezach, spotkaniach towarzyskich lub siedząc przed telewizorem. Nachos podawać można również do sałatek oraz dań głównych. W oryginale, są to zapiekane małe tortille, serwowane z roztopionym serem żółtym i ostrą salsą. Idealnym sosem do nachosów może być guacamole czyli pasta z awokado. My podpowiadamy, jak z nachos skomponować wspaniałą zapiekankę w stylu chilli con carne, czyli z mielonym mięsem, pomidorami i czerwoną fasolą. Ostry smak potrawy uzyskasz dzięki dodatkowi zielonej papryczki chilli (oryginalnej jalapeño). Całość układa się warstwami. Na spód idą nachosy, następnie warstwa mięsna z warzywami oraz kolejne nachosy. Zapiekankę posyp startym serem typu cheddar, który jest bardzo wyrazisty. Dodatkowo do zapiekanki serwować możesz pomidorową salsę lub kwaśną śmietanę. Meksykański obiad będzie gotowy.