
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Gdy tłuszcz nabierze wysokiej temperatury, wrzuć mięso, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż razem do momentu, aż woda się odparuje, a mięso przestanie być surowe.
Krok 2
Do podsmażonego mięsa z cebulą wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej około 300 ml wody. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj. W międzyczasie usuń pestki z zielonej chili i pokrój papryczkę z cienkie plasterki.
Krok 3
Całość doprowadź do wrzenia, dodaj odcedzoną fasolę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze przez około 3 minuty, często mieszając, by danie nie przywarło do dna naczynia. W międzyczasie włącz piekarnik, niech się nagrzeje do temperatury 180°C.
Krok 4
Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dnie najpierw ułóż warstwę nachos, polej przygotowanym mięsnym sosem, a następnie ponownie przykryj warstwą nachosów. Czynność tę powtórz do wyczerpania składników.
Krok 5
Wierzch dania posyp równomiernie tartym serem oraz pokrojoną w cienkie plasterki zieloną papryczką chili. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Nachosy podawaj na ciepło.

Dobra rada:
Chrupiące nachosy zapiekane z serem doskonale komponują się z dodatkiem pomidorowej salsy oraz kwaśnej śmietany. Gotowe danie tuż przed podaniem można oprószyć drobno siekanymi listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane nachos z serem
Nachos przywędrowały do Europy z kuchni meksykańskiej i bardzo szybko zrobiły prawdziwą furorę. Chrupiąca przekąska, którą podawać można z najróżniejszymi dodatkami, wzbudza szybsze bicie serca wszystkich tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Dziś proponujemy wyjątkowy przepis na zapiekane nachosy, porywające pikantnym połączeniem mielonego mięsa i kolorowych warzyw. Popularną przystawkę w prosty sposób zamieniasz w kompletne danie. Podpowiadamy, jak z tej przekąski skomponować wspaniałą zapiekankę z nachosami w stylu znanego na całym świecie chili con carne.
Dla kogo?
Pikantne składniki to coś, co lubisz najbardziej? Doskonale! Zapiekanka z nachosami może być delikatna w smaku lub diabelsko ostra, dzięki dodatkowi zielonej papryczki chili (oryginalnej jalapeño). Całość układa się warstwami. Na spód idą nachosy, następnie warstwa mięsna z warzywami oraz kolejne chrupiące trójkąciki. Zapiekankę z nachosami posyp startym serem typu cheddar, który jest bardzo wyrazisty.
Na jaką okazję?
Nachosy zapiekane to tradycyjna przekąska, najlepiej się sprawdzająca na różnych imprezach, spotkaniach towarzyskich lub podczas leniwego posiedzenia przed telewizorem. Pyszne ciepłe danie podawać można również do sałatek oraz dań głównych, jednak zapiekane nachosy z mięsem mielonym z powodzeniem traktować można również jako konkretniejszy posiłek.
Czy wiesz, że?
W oryginale nachosy są to zapiekane małe tortille, serwowane z roztopionym serem żółtym i ostrą salsą. Idealnym sosem do tego pysznego dania może być guacamole, czyli rodzaj gęstego sosu przyrządzanej na bazie awokado, chili, limonki i soli.
Dla urozmaicenia:
Te pyszne, chrupiące nachosy zapiekane serwować możesz z dodatkiem pomidorowej salsy lub kwaśnej śmietany. Wierzch potrawy udekoruj pokrojonym w kostkę, dojrzałym awokado. Ale pycha!