Nachosy zapiekane z serem - przepis na ciepło | Przepisy.pl pixel

Zapiekane nachos z serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

60

418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

636 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni przesmaż mięso, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż razem do momentu odparowania wody.

Krok 2

Po tym czasie do mięsa wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej 300 ml wody.

Krok 3

Całość zagotuj, dodaj odcedzoną fasolę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę nachos, polej przygotowanym mięsnym sosem a następnie ponownie przykryj warstwą nachosów. Czynność tę powtórz do wyczerpania składników.

Krok 5

Wierzch dania posyp równomiernie serem oraz pokrojonym drobno chilli. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10 minut. Nachosy podawaj na ciepło. Tip: Takie danie wspaniale komponuje się z pomidorowa salsą oraz kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bitki wieprzowe
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane nachos z seremZapiekane nachos z serem

Nachos przywędrowały do Europy z kuchni meksykańskiej i bardzo szybko zrobiły furorę. Chrupiąca przekąska, którą podawać można z najróżniejszymi dodatkami, wzbudza szybsze bicie serca wszystkich tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Dziś mamy dla was specjalną gratkę w postaci nachos zapiekanych z serem. Popularną przystawkę w prosty sposób zamieniasz w kompletne danie. Podpowiadamy, jak z tej przekąski skomponować wspaniałą zapiekankę z nachosami w stylu chili con carne, czyli z mielonym mięsem, pomidorami i czerwoną fasolą.

Dla kogo?

Pikantne składniki to coś, co lubisz najbardziej? Doskonale! Ostry smak zapiekanki z nachosami uzyskasz dzięki dodatkowi zielonej papryczki chili (oryginalnej jalapeño). Całość układa się warstwami. Na spód idą nachosy, następnie warstwa mięsna z warzywami oraz kolejne nachosy. Zapiekankę z nachosami posyp startym serem typu cheddar, który jest bardzo wyrazisty. 

Na jaką okazję?

Nachosy z serem to tradycyjna przekąska, którą zajadać można się na imprezach, spotkaniach towarzyskich lub siedząc przed telewizorem. Nachosy na ciepło podawać można również do sałatek oraz dań głównych, jednak zapiekane nachosy z mięsem mielonym z powodzeniem traktować można jako konkretniejszy posiłek.

Czy wiesz, że?

W oryginale nachosy są to zapiekane małe tortille, serwowane z roztopionym serem żółtym i ostrą salsą. Idealnym sosem do zapiekanych nachosów może być guacamole, czyli pasta z awokado. 

Dla urozmaicenia:

Dodatkowo do zapiekanki z nachosami serwować możesz pomidorową salsę lub kwaśną śmietanę.