Zapiekane nachos z serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

46

282 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni przesmaż mięso, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż razem do momentu odparowania wody.

Krok 2

Po tym czasie do mięsa wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej 300 ml wody.

Krok 3

Całość zagotuj, dodaj odcedzoną fasolę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę nachos, polej przygotowanym mięsnym sosem a następnie ponownie przykryj warstwą nachosów. Czynność tę powtórz do wyczerpania składników.

Krok 5

Wierzch dania posyp równomiernie serem oraz pokrojonym drobno chilli. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10 minut. Nachosy podawaj na ciepło. Tip: Takie danie wspaniale komponuje się z pomidorowa salsą oraz kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane nachos z seremZapiekane nachos z serem

Nachos przywędrowały do Europy z kuchni meksykańskiej. To tradycyjna przekąska, którą zajadać można się na imprezach, spotkaniach towarzyskich lub siedząc przed telewizorem. Nachos podawać można również do sałatek oraz dań głównych. W oryginale, są to zapiekane małe tortille, serwowane z roztopionym serem żółtym i ostrą salsą. Idealnym sosem do nachosów może być guacamole czyli pasta z awokado. My podpowiadamy, jak z nachos skomponować wspaniałą zapiekankę w stylu chilli con carne, czyli z mielonym mięsem, pomidorami i czerwoną fasolą. Ostry smak potrawy uzyskasz dzięki dodatkowi zielonej papryczki chilli (oryginalnej jalapeño). Całość układa się warstwami. Na spód idą nachosy, następnie warstwa mięsna z warzywami oraz kolejne nachosy. Zapiekankę posyp startym serem typu cheddar, który jest bardzo wyrazisty. Dodatkowo do zapiekanki serwować możesz pomidorową salsę lub kwaśną śmietanę. Meksykański obiad będzie gotowy.