Sałatka z kurczakiem po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z kurczakiem po grecku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

42

1561 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

773 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprósz przyprawą Knorr, usmaż na patelni. Ostudź, a następnie pokrój w kostkę.

Sałatka z kurczakiem po grecku - Krok 1

Krok 2

Warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i piecz 30 minut w temperaturze 180 °C. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka z kurczakiem po grecku - Krok 2

Krok 3

Warzywa pokrój w kostkę i połącz z kurczakiem. Sos Knorr wymieszaj z oliwą i 3 łyżkami wody. Dodaj do warzyw i mięsa. Sałatkę podawaj posypaną pokruszonym serem feta.

Sałatka z kurczakiem po grecku - Krok 3
25

Opinie o przepisie

  • Agata Mendak

    Agata Mendak , 04.03.2016

    bardzo prosty l smaczny przepis dla początkuja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krzysztof krIska

    krzysztof krIska , 17.05.2015

    Dla mnie bomba. uwielbiam świeże sałatki a ta z podduszonymi warzywami.jest mistrzem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Szajkowska

    Danuta Szajkowska , 10.08.2014

    Niedlugo poprobujesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bujak

    Andrzej Bujak , 10.08.2014

    A może by tak prosto i polsko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Ciecierska

    Jolanta Ciecierska , 10.08.2014

    Sałatka grecka! Pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Urbaniak

    Artur Urbaniak , 09.08.2014

    Sery pomidory oliwki papryka to moje klimaty mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Sadkowski

    Dariusz Sadkowski , 09.08.2014

    I to jest polskie jadło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Przewrocka

    Lucyna Przewrocka , 09.08.2014

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Chamera

    Danuta Chamera , 09.08.2014

    Boskie sałatki :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stachu Walas

    Stachu Walas , 09.08.2014

    a oprócz przepisów co jeszcze lubisz małgorzatko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Łabiak

    Tomasz Łabiak , 09.08.2014

    A ja jednak z Greckich klimatów pokochałem buzuki ! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Grodzicka

    Aniela Grodzicka , 09.08.2014

    Chlebek też mamy pyszny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Grodzicka

    Aniela Grodzicka , 09.08.2014

    Nasze z naszych warzyw przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Grodzicka

    Aniela Grodzicka , 09.08.2014

    Byłam na Rodos i tylko sałatki mi smakowały :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Łodyga

    Krzysztof Łodyga , 09.08.2014

    Jabłka polskie jedzcie gospodarke trzeba ratować a nie tam jakieś barachlo co tylko ladnie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Krawiec

    Zdzisław Krawiec , 09.08.2014

    Pani Halino cały czas czekam kiedy napisze Pani przepis [receptę] na "Kołduny po Litewsku w bulionie" lub w " Barszczu". Z góry serdecznie dziękuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Płusa

    Agnieszka Płusa , 09.08.2014

    A pomidory i oliwki to co robią na zdjęciu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sima

    Bożena Sima , 09.08.2014

    i bedzie na pewno!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Anna Gala

    Nina Anna Gala , 09.08.2014

    Pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 09.08.2014

    Bożena, to świetnie. Mamy nadzieję, że sałatka będzie przepyyyszna. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sima

    Bożena Sima , 09.08.2014

    podaruje sobie te przyjemnosc dzisiaj na pewno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kraszewska

    Alicja Kraszewska , 09.08.2014

    uwielbiam oliwki ;;;;;;;;;;;

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke , 09.08.2014

    Ja też ..................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Marciszewska

    Danuta Marciszewska , 09.08.2014

    taką sałatkę mogłabym jeść codziennie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Keoimi

    Mirosław Keoimi , 09.08.2014

    SMAKOŁYKI

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka Szefa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem po greckuSałatka z kurczakiem po grecku

Autorami tej przepysznej sałatki są Grecy. Gdy jednak ich przepis na "choriatiki salata” zyskał popularność na całym świecie, zaczął żyć swoim własnym życiem i zyskał wiele odmian. Klasyczna sałatka grecka przygotowywana jest z aromatycznych pomidorów, soczystych ogórków, sera feta, oliwek, ostrej cebuli, słodkiej papryki i oliwy. Mało kto jednak, oczywiście poza Grekami, podaje ją w tej tradycyjnej, skromnej formie. Aż się prosi bowiem, by do sałatki greckiej dodać soczyste kawałki kurczaka, mieszankę sałat i chrupiące grzanki, a całość doprawić posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Niektórzy do tej barwnej kompozycji dorzucają także suszone pomidory lub kapary. Przygotowując to danie nie ograniczaj więc swojej fantazji. Gdy twoja autorska wersja sałatki po grecku będzie gotowa, podaj ją z bagietką i kieliszkiem białego wina.