Przepisy na Sałatki greckie
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sałatki greckie
Sposobów na przyrządzenie sałatki greckiej jest dużo. Tym, co łączy większość z nich, jest dodatek fety. To popularny w Grecji miękki ser podpuszczkowy, wytwarzany z mleka owczego lub koziego. Do jego produkcji wykorzystuje się również mleko krowie. Ten ostatni wariant jest najbardziej łagodny w smaku. Innym serem z tego regionu jest półtwardy halloumi, przypominający nieco konsystencją oscypka. Ma delikatny smak, często dodaje się do niego miętę. Bardzo dobrze się go grilluje, na ciepło staje się ciągnący i zyskuje więcej wyrazistości. Jeśli decydujesz się na użycie tego sera, podaj go w plastrach. Sałatki greckie przyrządza się głównie na bazie zielonych sałat – np. lodowej albo rzymskiej, często z dodatkiem rukoli albo roszponki. Ważnym składnikiem są pomidory – sprawdzą się różne gatunki, np. koktajlowe albo lima. Dodaj także czerwoną cebulę, pokrojoną w piórka, świeżą paprykę – najlepiej w różnych kolorach, oraz oliwki. Ogórki pokrój w plasterki albo kostkę. W Grecji do sałatek używa się czarnych oliwek, ale zielone również dobrze pasują. Jeśli lubisz urozmaicenia, wybierz oliwki faszerowane np. migdałami albo papryką. Dodaj także małe grzanki. Jeśli robisz sałatkę na obiad, dobrym sposobem na jej modyfikację będzie makaron – muszelki albo świderki. Ważnym dodatkiem do sałatki jest także sos. Sprawdzi się również sama oliwa, jednak wzbogacisz smak potrawy, dodając do niej czerwony ocet winny, oregano, tymianek lub specjalną mieszankę przypraw – odpowiedni będzie ocet balsamiczny. Do wersji z makaronem lub grzankami sprawdzi się też gęsty dip na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Sałatkę grecką można serwować na wiele sposobów, np. jako samodzielne danie na drugie śniadanie lub kolację. Będzie dobrym dodatkiem do dania głównego, zwłaszcza pieczonych ryb, owoców morza, np. smażonych kalmarów, oraz pieczonego kurczaka. Zawiń ją w tortillę i zabierz ze sobą do pracy albo podaj na przyjęciu jako przekąskę. Sprawdź nasze przepisy i wypróbuj różnych sposobów na skomponowanie pysznej sałatki.