Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj. Pomidorki przekrój na pół, ogórka pokrój na półplasterki, cebulę w piórka. Tuńczyka odcedź, a z cytryny wyciśnij sok.

Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawą Knorr oraz sokiem z cytryny.

Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Na talerzu układaj warstwami soczewicę, pomidorki, ogórka, cebulkę, tuńczyka i polej obficie sosem. Na wierzchu rozkrusz fetę i porwij świeże zioła.

Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać świeżą paprykę oraz gotowane jako.

1

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 20.12.2021

    sałatka grecka z tuńczykiem uwielbiam dodatkowo dobra feta i oliwa Monini Classico i mamy sałatkę idealną

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiemSałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem

Zapewne wszyscy znacie królową polskich stołów, szczególnie docenianą podczas sezonu grillowego. Tak, to sałatka grecka! Proste danie, przygotowane ze świeżych składników, jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Ma wiele odmian, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Spróbujcie naszej propozycji – oto przepis na sałatkę grecką z soczewicą i tuńczykiem. Z pewnością nie będziecie zawiedzeni.

Dla kogo?

Dla wszystkich zwolenników sałatki greckiej w różnych wersjach oraz dla tych, którzy szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnej jej odmiany.

Na jaką okazję?

Sałatka grecka z soczewicy z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do obiadu lub element menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna sałatka grecka opiera się na kilku składnikach: grubo krojonych pomidorach, ogórkach, czerwonej cebuli, zielonej papryce, oliwie, fecie oraz oliwkom. W zależności od wersji wzbogacana jest o inne dodatki.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę grecką możesz urozmaicić nie tylko o soczewicę i tuńczka, ale i o świeżą paprykę oraz ugotowane na twardo jajko.