Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2
Warzywa umyj. Pomidorki przekrój na pół, ogórka pokrój na półplasterki, cebulę w piórka. Tuńczyka odcedź, a z cytryny wyciśnij sok.

Krok 3
Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawą Knorr oraz sokiem z cytryny.

Krok 4
Na talerzu układaj warstwami soczewicę, pomidorki, ogórka, cebulkę, tuńczyka i polej obficie sosem. Na wierzchu rozkrusz fetę i porwij świeże zioła.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać świeżą paprykę oraz gotowane jako.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem
Zapewne wszyscy znacie królową polskich stołów, szczególnie docenianą podczas sezonu grillowego. Tak, to sałatka grecka! Proste danie, przygotowane ze świeżych składników, jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Ma wiele odmian, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Spróbujcie naszej propozycji – oto przepis na sałatkę grecką z soczewicą i tuńczykiem. Z pewnością nie będziecie zawiedzeni.
Dla kogo?
Dla wszystkich zwolenników sałatki greckiej w różnych wersjach oraz dla tych, którzy szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnej jej odmiany.
Na jaką okazję?
Sałatka grecka z soczewicy z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do obiadu lub element menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna sałatka grecka opiera się na kilku składnikach: grubo krojonych pomidorach, ogórkach, czerwonej cebuli, zielonej papryce, oliwie, fecie oraz oliwkom. W zależności od wersji wzbogacana jest o inne dodatki.
Sałatkę grecką możesz urozmaicić nie tylko o soczewicę i tuńczka, ale i o świeżą paprykę oraz ugotowane na twardo jajko.