Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem
łatwe
82 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2
Warzywa umyj. Pomidorki przekrój na pół, ogórka pokrój na półplasterki, cebulę w piórka. Tuńczyka odcedź, a z cytryny wyciśnij sok.

Krok 3
Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawą Knorr oraz sokiem z cytryny.

Krok 4
Na talerzu układaj warstwami soczewicę, pomidorki, ogórka, cebulkę, tuńczyka i polej obficie sosem. Na wierzchu rozkrusz fetę i porwij świeże zioła.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać świeżą paprykę oraz gotowane jako.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem
Zapewne wszyscy znacie królową polskich stołów, szczególnie docenianą podczas sezonu grillowego. Tak, to sałatka grecka! Proste danie, przygotowane ze świeżych składników, jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Ma wiele odmian, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Spróbujcie naszej propozycji – oto przepis na sałatkę grecką z soczewicą i tuńczykiem. Z pewnością nie będziecie zawiedzeni.
Dla kogo?
Dla wszystkich zwolenników sałatki greckiej w różnych wersjach oraz dla tych, którzy szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnej jej odmiany.
Na jaką okazję?
Sałatka grecka z soczewicy z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do obiadu lub element menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna sałatka grecka opiera się na kilku składnikach: grubo krojonych pomidorach, ogórkach, czerwonej cebuli, zielonej papryce, oliwie, fecie oraz oliwkom. W zależności od wersji wzbogacana jest o inne dodatki.
Sałatkę grecką możesz urozmaicić nie tylko o soczewicę i tuńczka, ale i o świeżą paprykę oraz ugotowane na twardo jajko.