
Składniki
200 gramów
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Warzywa umyj. Pomidorki przekrój na pół, ogórka pokrój na półplasterki, cebulę w piórka. Tuńczyka odcedź, a z cytryny wyciśnij sok.
Krok 3
Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawą Knorr oraz sokiem z cytryny.
Krok 4
Na talerzu układaj warstwami soczewicę, pomidorki, ogórka, cebulkę, tuńczyka i polej obficie sosem. Na wierzchu rozkrusz fetę i porwij świeże zioła.
Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać świeżą paprykę oraz gotowane jako.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka z soczewicą i tuńczykiem
Zapewne wszyscy znacie królową polskich stołów, szczególnie docenianą podczas sezonu grillowego. Tak, to sałatka grecka! Proste danie, przygotowane ze świeżych składników, jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Ma wiele odmian, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Spróbujcie naszej propozycji – oto przepis na sałatkę grecką z soczewicą i tuńczykiem. Z pewnością nie będziecie zawiedzeni.
Dla kogo?
Dla wszystkich zwolenników sałatki greckiej w różnych wersjach oraz dla tych, którzy szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnej jej odmiany.
Na jaką okazję?
Sałatka grecka z soczewicy z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do obiadu lub element menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna sałatka grecka opiera się na kilku składnikach: grubo krojonych pomidorach, ogórkach, czerwonej cebuli, zielonej papryce, oliwie, fecie oraz oliwkom. W zależności od wersji wzbogacana jest o inne dodatki.
Sałatkę grecką możesz urozmaicić nie tylko o soczewicę i tuńczka, ale i o świeżą paprykę oraz ugotowane na twardo jajko.