Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
300 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Kus-kus ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Paprykę pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Kurczaka pokrój w większe paski.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj kurczaka, paprykę, ketchup, sezam cebulę i przyprawę Knorr. Odstaw na 10 minut.
Krok 3
Rozłóż całość ba blaszce z piekarnika i piecz przez 15 minut.
Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki przekrój na pół. Ogórki pokrój na plasterki.
Krok 5
Trzy łyżki oleju połącz z miodem, sokiem z cytryny, odrobiną wody, sosem sałatkowym Knorr i natkę pietruszki tworząc sos.
Krok 6
Wymieszaj kus kus z pomidorkami i ogórkiem. Polej sosem i na wierzchu połóż pieczonego kurczaka wraz z warzywami. Podawaj posypane pokruszonym serem feta.

Dobra rada:
Nadmiar sosu podawaj w naczynku na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami
Kuchnia afrykańska, z której bezpośrednio wywodzi się kuskus, to bogactwo smaków, aromatów, a dania obfitują w świeże warzywa, mięso i ryby. Przenieś ten klimat do swojego domu, przygotowując sałatkę kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami. Różnorodne składniki, aromatyczne przyprawy oraz ser feta tworzą niepowtarzalną kompozycję, która świetnie sprawdzi się w roli oryginalnego posiłku.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla miłośników aromatycznej i nieco orientalnej kuchni. Sałatka kuskus z kurczakiem i warzywami będzie także idealną propozycją dla osób szukających oryginalnych dań, które można przygotować w krótkim czasie.
Na jaką okazję?
Sałatka kuskus z kurczakiem i warzywami sprawdzi się zawsze! Możesz ją zaserwować na obiad, kolację, a także podczas wykwintnego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy. Ziarna tradycyjnie otrzymywane są z pszenicy twardej i początkowo były uważane za odpad podczas mielenia zboża. Dziś kuskus produkowany jest najczęściej z mąki pszennej, wody i dodatków.
Dla urozmaicenia:
W naczyniu podawanym obok sałatki kuskus zaserwuj sos paprykowo-ziołowy, aby każdy mógł dopasować jego ilość do swojego gustu.