Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

55 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

300 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Kus-kus ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Paprykę pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Kurczaka pokrój w większe paski.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj kurczaka, paprykę, ketchup, sezam cebulę i przyprawę Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 3

Rozłóż całość ba blaszce z piekarnika i piecz przez 15 minut.

Krok 4

Wyciśnij sok z cytryny. Natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki przekrój na pół. Ogórki pokrój na plasterki.

Krok 5

Trzy łyżki oleju połącz z miodem, sokiem z cytryny, odrobiną wody, sosem sałatkowym Knorr i natkę pietruszki tworząc sos.

Krok 6

Wymieszaj kus kus z pomidorkami i ogórkiem. Polej sosem i na wierzchu połóż pieczonego kurczaka wraz z warzywami. Podawaj posypane pokruszonym serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Nadmiar sosu podawaj w naczynku na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka do grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywamiSałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami

Kuchnia afrykańska, z której bezpośrednio wywodzi się kuskus, to bogactwo smaków, aromatów, a dania obfitują w świeże warzywa, mięso i ryby. Przenieś ten klimat do swojego domu, przygotowując sałatkę kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami. Różnorodne składniki, aromatyczne przyprawy oraz ser feta tworzą niepowtarzalną kompozycję, która świetnie sprawdzi się w roli oryginalnego posiłku.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla miłośników aromatycznej i nieco orientalnej kuchni. Sałatka kuskus z kurczakiem i warzywami będzie także idealną propozycją dla osób szukających oryginalnych dań, które można przygotować w krótkim czasie.

Na jaką okazję?

Sałatka kuskus z kurczakiem i warzywami sprawdzi się zawsze! Możesz ją zaserwować na obiad, kolację, a także podczas wykwintnego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy. Ziarna tradycyjnie otrzymywane są z pszenicy twardej i początkowo były uważane za odpad podczas mielenia zboża. Dziś kuskus produkowany jest najczęściej z mąki pszennej, wody i dodatków.

Dla urozmaicenia:

W naczyniu podawanym obok sałatki kuskus zaserwuj sos paprykowo-ziołowy, aby każdy mógł dopasować jego ilość do swojego gustu.