Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
300 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Kus-kus ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Paprykę pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Kurczaka pokrój w większe paski.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj kurczaka, paprykę, ketchup, sezam cebulę i przyprawę Knorr. Odstaw na 10 minut.
Krok 3
Rozłóż całość ba blaszce z piekarnika i piecz przez 15 minut.
Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki przekrój na pół. Ogórki pokrój na plasterki.
Krok 5
Trzy łyżki oleju połącz z miodem, sokiem z cytryny, odrobiną wody, sosem sałatkowym Knorr i natkę pietruszki tworząc sos.
Krok 6
Wymieszaj kus kus z pomidorkami i ogórkiem. Polej sosem i na wierzchu połóż pieczonego kurczaka wraz z warzywami. Podawaj posypane pokruszonym serem feta.

Dobra rada:
Nadmiar sosu podawaj w naczynku na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami
Kuchnia afrykańska, z której bezpośrednio wywodzi się kuskus, to bogactwo smaków, aromatów, a dania obfitują w świeże warzywa, mięso i ryby. Przenieś ten klimat do swojego domu, przygotowując sałatkę kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami. Różnorodne składniki, aromatyczne przyprawy oraz ser feta tworzą niepowtarzalną kompozycję, która świetnie sprawdzi się w roli oryginalnego posiłku.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla miłośników aromatycznej i nieco orientalnej kuchni. Sałatka kuskus z kurczakiem i warzywami będzie także idealną propozycją dla osób szukających oryginalnych dań, które można przygotować w krótkim czasie.
Na jaką okazję?
Sałatka kuskus z kurczakiem i warzywami sprawdzi się zawsze! Możesz ją zaserwować na obiad, kolację, a także podczas wykwintnego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy. Ziarna tradycyjnie otrzymywane są z pszenicy twardej i początkowo były uważane za odpad podczas mielenia zboża. Dziś kuskus produkowany jest najczęściej z mąki pszennej, wody i dodatków.
Dla urozmaicenia:
W naczyniu podawanym obok sałatki kuskus zaserwuj sos paprykowo-ziołowy, aby każdy mógł dopasować jego ilość do swojego gustu.