Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią
łatwe
450 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry i grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony.

Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Krok 3
Mozzarellę pokrój w plastry.

Krok 4
Na talerzu układaj na przemian plastry pomidora, sera i cukinii.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym.

Krok 6
Sałatkę skrop sosem i udekoruj listkami bazylii.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią
Lubisz klasyczną sałatkę caprese? Spróbuj jej nowej wersji! Wyśmienity będzie wariant z tego przepisu, który wyróżnia użycie plastrów grillowanej cukinii – przygotujesz ją na specjalnej patelni. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak dobrze smakuje to oryginalne połączenie. Grillowana cukinia z mozzarellą jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Dla kogo?
Sałatka z grillowaną cukinią i mozzarellą to danie dedykowane wszystkim fanom warzyw! Polecamy je również zwolennikom szybkiego i prostego gotowania. 15 minut wystarczy, by sałatka z cukinia i mozzarella pojawiła się na Twoim talerzu.
Na jaką okazję?
Sałatkę caprese z grillowaną cukinią serwuj ze świeżym pieczywem, np. bułką ciabattą. Smaczna będzie również jako dodatek do innych dań lub przystawka przed uroczystą kolacją. Sprawdzi się również jako główny składnik mini kanapek. Sałatka z grillowaną cukinią wypada dobrze w każdej wersji.
Czy wiesz, że?
Sałatka caprese z grillowaną cukinią to proste danie pochodzące z południowych Włoch. Jej podstawowa wersja składa się z niewielu składników, popularnych w kuchni śródziemnomorskiej – dojrzałych pomidorów, mozzarelli, oliwy z oliwek, listków świeżej bazylii i podstawowych przypraw.
Dla urozmaicenia:
Sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz kulkę mozzarelli podziel na kawałki podobnej grubości. Wymienione składniki układaj naprzemiennie na talerzu obiadowym. Sekret smaku tej potrawy tkwi we włoskim sosie, przygotowanym na bazie oliwy, octu balsamicznego oraz mieszanki przypraw.