Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry i grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 2

Krok 3

Mozzarellę pokrój w plastry.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 3

Krok 4

Na talerzu układaj na przemian plastry pomidora, sera i cukinii.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 5

Krok 6

Sałatkę skrop sosem i udekoruj listkami bazylii.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią  Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Lubisz klasyczną sałatkę caprese? Spróbuj jej nowej wersji! Wyśmienity będzie wariant z tego przepisu, który wyróżnia użycie plastrów grillowanej cukinii – przygotujesz ją na specjalnej patelni. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak dobrze smakuje to oryginalne połączenie. Grillowana cukinia z mozzarellą jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. 

Dla kogo?

Sałatka z grillowaną cukinią i mozzarellą to danie dedykowane wszystkim fanom warzyw! Polecamy je również zwolennikom szybkiego i prostego gotowania. 15 minut wystarczy, by sałatka z cukinia i mozzarella pojawiła się na Twoim talerzu. 

Na jaką okazję?

Sałatkę caprese z grillowaną cukinią serwuj ze świeżym pieczywem, np. bułką ciabattą. Smaczna będzie również jako dodatek do innych dań lub przystawka przed uroczystą kolacją. Sprawdzi się również jako główny składnik mini kanapek. Sałatka z grillowaną cukinią wypada dobrze w każdej wersji.

Czy wiesz, że?

Sałatka caprese z grillowaną cukinią to proste danie pochodzące z południowych Włoch. Jej podstawowa wersja składa się z niewielu składników, popularnych w kuchni śródziemnomorskiej – dojrzałych pomidorów, mozzarelli, oliwy z oliwek, listków świeżej bazylii i podstawowych przypraw.

Dla urozmaicenia:

Sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz kulkę mozzarelli podziel na kawałki podobnej grubości. Wymienione składniki układaj naprzemiennie na talerzu obiadowym. Sekret smaku tej potrawy tkwi we włoskim sosie, przygotowanym na bazie oliwy, octu balsamicznego oraz mieszanki przypraw.