Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

393 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

420 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry i grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 2

Krok 3

Mozzarellę pokrój w plastry.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 3

Krok 4

Na talerzu układaj na przemian plastry pomidora, sera i cukinii.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 5

Krok 6

Sałatkę skrop sosem i udekoruj listkami bazylii.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią  Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Lubisz klasyczną sałatkę caprese? Spróbuj jej nowej wersji! Wyśmienity będzie wariant z tego przepisu, który wyróżnia użycie plastrów grillowanej cukinii – przygotujesz ją na specjalnej patelni. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak dobrze smakuje to oryginalne połączenie. Grillowana cukinia z mozzarellą jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. 

Dla kogo?

Sałatka z grillowaną cukinią i mozzarellą to danie dedykowane wszystkim fanom warzyw! Polecamy je również zwolennikom szybkiego i prostego gotowania. 15 minut wystarczy, by sałatka z cukinia i mozzarella pojawiła się na Twoim talerzu. 

Na jaką okazję?

Sałatkę caprese z grillowaną cukinią serwuj ze świeżym pieczywem, np. bułką ciabattą. Smaczna będzie również jako dodatek do innych dań lub przystawka przed uroczystą kolacją. Sprawdzi się również jako główny składnik mini kanapek. Sałatka z grillowaną cukinią wypada dobrze w każdej wersji.

Czy wiesz, że?

Sałatka caprese z grillowaną cukinią to proste danie pochodzące z południowych Włoch. Jej podstawowa wersja składa się z niewielu składników, popularnych w kuchni śródziemnomorskiej – dojrzałych pomidorów, mozzarelli, oliwy z oliwek, listków świeżej bazylii i podstawowych przypraw.

Dla urozmaicenia:

Sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz kulkę mozzarelli podziel na kawałki podobnej grubości. Wymienione składniki układaj naprzemiennie na talerzu obiadowym. Sekret smaku tej potrawy tkwi we włoskim sosie, przygotowanym na bazie oliwy, octu balsamicznego oraz mieszanki przypraw.