Sałatka kartoflana z majonezem - ziemniaczana | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

6 łyżek

2 sztuki

1 opakowanie

8 plastrów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie i wystudź.

Krok 2

Plastry boczku ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku, aż będą chrupkie. Cebulę pokrój w piórka, igiełki rozmarynu posiekaj, a groszek odcedź na sicie.

Krok 3

Wystudzone ziemniaki i upieczony boczek pokrój kostkę o boku około 2 cm. Wszystkie składniki sałatki przełóż do dużej miski.

Krok 4

Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn i dopraw do smaku. Wymieszaj wszystko z przygotowanym majonezem, a następnie sałatkę przełóż do salaterki. Podawaj schłodzoną. Jeśli chcesz zaostrzyć jej smak, dodaj pora i musztardę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z majonezemSałatka ziemniaczana z majonezem

Sałatka ziemniaczana to niezwykle proste połączenie smaków: ziemniaków, łagodnej czerwonej cebuli, wędzonego boczku i zielonego groszku. Pasować będzie także dodatek kiszonych ogórków, więc sięgnij po nie, jeśli lubisz. Całość polej prostym sosem na bazie majonezu, ziół i soku z cytryny. Dobrze pasować będzie także łyżka łagodnej musztardy. Jakie ziemniaki wybrać do sałatki? Najlepsze będą specjalne odmiany sałatkowe. Mają mało skrobi, są dość twarde, więc nie będą się kruszyły podczas krojenia. Dobre będą także ziemniaki ogólnoużytkowe, unikaj z kolei typów mączystych, np. ibisów albo bryz. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeśli używasz młodych, nie obieraj ich ze skórki. Zaczekaj, aż wystygną, pokrój i połącz z resztą składników. Plastry boczku upiecz, dzięki czemu będą chrupiące. Gotowe danie posyp koperkiem albo szczypiorkiem. Sałatka ziemniaczana będzie bardzo dobrym dodatkiem do obiadu, pasuje zwłaszcza do mięs z grilla oraz pieczeni. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Przygotuj ją według naszego przepisu.