Sałatka kartoflana z majonezem - ziemniaczana | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

6 łyżek

2 sztuki

1 opakowanie

8 plastrów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie i wystudź.

Krok 2

Plastry boczku ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku, aż będą chrupkie. Cebulę pokrój w piórka, igiełki rozmarynu posiekaj, a groszek odcedź na sicie.

Krok 3

Wystudzone ziemniaki i upieczony boczek pokrój kostkę o boku około 2 cm. Wszystkie składniki sałatki przełóż do dużej miski.

Krok 4

Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn i dopraw do smaku. Wymieszaj wszystko z przygotowanym majonezem, a następnie sałatkę przełóż do salaterki. Podawaj schłodzoną. Jeśli chcesz zaostrzyć jej smak, dodaj pora i musztardę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowe hot dogi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z majonezemSałatka ziemniaczana z majonezem

Sałatka ziemniaczana to niezwykle proste połączenie smaków: ziemniaków, łagodnej czerwonej cebuli, wędzonego boczku i zielonego groszku. Pasować będzie także dodatek kiszonych ogórków, więc sięgnij po nie, jeśli lubisz. Całość polej prostym sosem na bazie majonezu, ziół i soku z cytryny. Dobrze pasować będzie także łyżka łagodnej musztardy. Jakie ziemniaki wybrać do sałatki? Najlepsze będą specjalne odmiany sałatkowe. Mają mało skrobi, są dość twarde, więc nie będą się kruszyły podczas krojenia. Dobre będą także ziemniaki ogólnoużytkowe, unikaj z kolei typów mączystych, np. ibisów albo bryz. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeśli używasz młodych, nie obieraj ich ze skórki. Zaczekaj, aż wystygną, pokrój i połącz z resztą składników. Plastry boczku upiecz, dzięki czemu będą chrupiące. Gotowe danie posyp koperkiem albo szczypiorkiem. Sałatka ziemniaczana będzie bardzo dobrym dodatkiem do obiadu, pasuje zwłaszcza do mięs z grilla oraz pieczeni. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Przygotuj ją według naszego przepisu.