
Składniki
0.5 kilograma
6 łyżek
2 sztuki
1 opakowanie
8 plastrów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie i wystudź.
Krok 2
Plastry boczku ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku, aż będą chrupkie. Cebulę pokrój w piórka, igiełki rozmarynu posiekaj, a groszek odcedź na sicie.
Krok 3
Wystudzone ziemniaki i upieczony boczek pokrój kostkę o boku około 2 cm. Wszystkie składniki sałatki przełóż do dużej miski.
Krok 4
Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn i dopraw do smaku. Wymieszaj wszystko z przygotowanym majonezem, a następnie sałatkę przełóż do salaterki. Podawaj schłodzoną. Jeśli chcesz zaostrzyć jej smak, dodaj pora i musztardę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana z majonezem
Sałatka ziemniaczana to niezwykle proste połączenie smaków: ziemniaków, łagodnej czerwonej cebuli, wędzonego boczku i zielonego groszku. Pasować będzie także dodatek kiszonych ogórków, więc sięgnij po nie, jeśli lubisz. Całość polej prostym sosem na bazie majonezu, ziół i soku z cytryny. Dobrze pasować będzie także łyżka łagodnej musztardy. Jakie ziemniaki wybrać do sałatki? Najlepsze będą specjalne odmiany sałatkowe. Mają mało skrobi, są dość twarde, więc nie będą się kruszyły podczas krojenia. Dobre będą także ziemniaki ogólnoużytkowe, unikaj z kolei typów mączystych, np. ibisów albo bryz. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeśli używasz młodych, nie obieraj ich ze skórki. Zaczekaj, aż wystygną, pokrój i połącz z resztą składników. Plastry boczku upiecz, dzięki czemu będą chrupiące. Gotowe danie posyp koperkiem albo szczypiorkiem. Sałatka ziemniaczana będzie bardzo dobrym dodatkiem do obiadu, pasuje zwłaszcza do mięs z grilla oraz pieczeni. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Przygotuj ją według naszego przepisu.