
Składniki
0.5 kilograma
6 łyżek
2 sztuki
1 opakowanie
8 plastrów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie i wystudź.
Krok 2
Plastry boczku ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku, aż będą chrupkie. Cebulę pokrój w piórka, igiełki rozmarynu posiekaj, a groszek odcedź na sicie.
Krok 3
Wystudzone ziemniaki i upieczony boczek pokrój kostkę o boku około 2 cm. Wszystkie składniki sałatki przełóż do dużej miski.
Krok 4
Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn i dopraw do smaku. Wymieszaj wszystko z przygotowanym majonezem, a następnie sałatkę przełóż do salaterki. Podawaj schłodzoną. Jeśli chcesz zaostrzyć jej smak, dodaj pora i musztardę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana z majonezem
Sałatka ziemniaczana to niezwykle proste połączenie smaków: ziemniaków, łagodnej czerwonej cebuli, wędzonego boczku i zielonego groszku. Pasować będzie także dodatek kiszonych ogórków, więc sięgnij po nie, jeśli lubisz. Całość polej prostym sosem na bazie majonezu, ziół i soku z cytryny. Dobrze pasować będzie także łyżka łagodnej musztardy. Jakie ziemniaki wybrać do sałatki? Najlepsze będą specjalne odmiany sałatkowe. Mają mało skrobi, są dość twarde, więc nie będą się kruszyły podczas krojenia. Dobre będą także ziemniaki ogólnoużytkowe, unikaj z kolei typów mączystych, np. ibisów albo bryz. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeśli używasz młodych, nie obieraj ich ze skórki. Zaczekaj, aż wystygną, pokrój i połącz z resztą składników. Plastry boczku upiecz, dzięki czemu będą chrupiące. Gotowe danie posyp koperkiem albo szczypiorkiem. Sałatka ziemniaczana będzie bardzo dobrym dodatkiem do obiadu, pasuje zwłaszcza do mięs z grilla oraz pieczeni. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Przygotuj ją według naszego przepisu.