
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
0.25 łyżeczki
10 sztuk
2 sztuki
12 sztuk
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200°C. Kurczaka umieść w dużym naczyniu do pieczenia. Nafaszeruj go kawałkami cytryny, gałązkami tymianku i czosnkiem.
Krok 2
Skórę kurczaka skrop oliwą i posyp pieprzem. Posyp listkami tymianku i polej sokiem z cytryny. Kurczaka wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
Krok 3
Po tym czasie dodaj rozgnieciony czosnek oraz boczek. Kurczaka piecz kolejne 30 minut, do momentu, gdy nie będzie już surowy.
Krok 4
Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku i przykryj folią. Pozostaw do ostygnięcia. Boczek pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 5
Z kurczaka ściągnij skórę, następnie używając widelca i noża odrywaj kawałki mięsa kurczaka.
Krok 6
W dużej misce połącz majonez Hellmann's oraz pozostały sok z cytryny. Dodaj seler, miętę, pomidorki, dymkę oraz kawałki kurczaka i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj na liściach sałaty. Posyp kawałkami boczku oraz uprażonymi orzeszkami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczaka
Sałatka z kurczaka to danie, które łączy w sobie delikatny smak mięsa z kompozycją świeżych warzyw. Aby ją przyrządzić, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie kurczaka. Jego smak doskonale podkreśli marynata z soku z cytryny oraz posiekanego tymianku. Natrzyj nim pierś z kurczaka i grilluj ją, aż stanie się złocista. Ewentualnie całego kurczaka nafaszeruj cytryną, czosnkiem i tymiankiem. Przed wstawieniem go do piekarnika, skrop go na wierzchu oliwą z oliwek i oprósz gruboziarnistym pieprzem. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje się także do innego rodzaju dań, więc nie przejmuj się, jeśli wszystkiego nie wykorzystasz do sałatki. Podawaj je z liśćmi sałaty – dowolnie: masłowej, rzymskiej lub lodowej. Skomponuj także własny miks, sięgając dla odmiany po rukolę, szpinak czy jarmuż. W sałatce smaczne okażą się też słodkie pomidory koktajlowe lub czerwona papryka. Pikanterii nada jej cebula dymka, dla kontrastu zestawiona z selerem i miętą. Danie na koniec dopraw łyżką majonezu. Co sądzisz o naszej propozycji na sałatkę?