Sałatka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

219 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

10 sztuk

2 sztuki

12 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Kurczaka umieść w dużym naczyniu do pieczenia. Nafaszeruj go kawałkami cytryny, gałązkami tymianku i czosnkiem.

Krok 2

Skórę kurczaka skrop oliwą i posyp pieprzem. Posyp listkami tymianku i polej sokiem z cytryny. Kurczaka wstaw do piekarnika na 1 godzinę.

Krok 3

Po tym czasie dodaj rozgnieciony czosnek oraz boczek. Kurczaka piecz kolejne 30 minut, do momentu, gdy nie będzie już surowy.

Krok 4

Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku i przykryj folią. Pozostaw do ostygnięcia. Boczek pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 5

Z kurczaka ściągnij skórę, następnie używając widelca i noża odrywaj kawałki mięsa kurczaka.

Krok 6

W dużej misce połącz majonez Hellmann's oraz pozostały sok z cytryny. Dodaj seler, miętę, pomidorki, dymkę oraz kawałki kurczaka i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj na liściach sałaty. Posyp kawałkami boczku oraz uprażonymi orzeszkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakaSałatka z kurczaka

Sałatka z kurczaka to danie, które łączy w sobie delikatny smak mięsa z kompozycją świeżych warzyw. Aby ją przyrządzić, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie kurczaka. Jego smak doskonale podkreśli marynata z soku z cytryny oraz posiekanego tymianku. Natrzyj nim pierś z kurczaka i grilluj ją, aż stanie się złocista. Ewentualnie całego kurczaka nafaszeruj cytryną, czosnkiem i tymiankiem. Przed wstawieniem go do piekarnika, skrop go na wierzchu oliwą z oliwek i oprósz gruboziarnistym pieprzem. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje się także do innego rodzaju dań, więc nie przejmuj się, jeśli wszystkiego nie wykorzystasz do sałatki. Podawaj je z liśćmi sałaty – dowolnie: masłowej, rzymskiej lub lodowej. Skomponuj także własny miks, sięgając dla odmiany po rukolę, szpinak czy jarmuż. W sałatce smaczne okażą się też słodkie pomidory koktajlowe lub czerwona papryka. Pikanterii nada jej cebula dymka, dla kontrastu zestawiona z selerem i miętą. Danie na koniec dopraw łyżką majonezu. Co sądzisz o naszej propozycji na sałatkę?