Cukinia faszerowana mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

i mozzarellą, czyli cukinia po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

99

1720 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2597 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dorzuć posiekane pomidory wraz z sokiem. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje. Farsz możesz dodatkowo wzbogacić świeżymi ziołami, np. bazylią.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wyjmij pestki, używając np. łyżeczki.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z uduszonego mięsa.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Donia

    Donia , 23.03.2020

    TAK Jednak 10 minut w piekarniku to za mało, 30/45 minut, oczywiście kontrolując cukinię w piekarniku ;) Ponadto ja dodaję pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i przyprawy typu majeranek, bazylia, zioła prowansalskie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Bober

    Basia Bober , 19.08.2017

    Rewelacja:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mroczek

    Beata Mroczek , 26.06.2017

    Bardzo dobre, ale ja piekłam około 30 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wiś

    Beata Wiś , 03.11.2016

    bardzo pyszne danie :-) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagi Fauvelle

    Dagi Fauvelle , 12.09.2016

    No przykro mi, ale 10 minut w piecu nie wystarcza. Cukinia bedzie po prostu surowa. Raczej 30-40 minut, z tym ze serem trzeba posypac pod koniec, inaczej sie przypali. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje , 03.09.2016

    Pyszności <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana mięsem mielonymCukinia faszerowana mięsem mielonym

Jeśli masz ochotę na warzywną przekąskę, koniecznie wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym po włosku. Za smak rodem ze słonecznej Italii odpowiadają mozzarella, pomidory oraz umiejętnie dobrane przyprawy. Jak połączyć wszystkie produkty w harmonijną i pyszną całość? Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj cukinię faszerowaną mięsem mielonym po włosku. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego!

Dla kogo? Cenisz przepisy na proste i efektowne potrawy? Cukinia faszerowana mięsem to idealny pomysł na kompletny obiad albo gorącą kolację dla czterech osób. Jej przygotowanie zajmuje tylko pół godziny, więc z pewnością znajdziesz na to czas. Kolorowe danie będzie kusić już na pierwszy rzut oka, by spróbować pysznej cukinii nadziewanej mięsem mielonym.

Na jaką okazję? Faszerowana cukinia jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle uniwersalna – doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęcie, jak i podwieczorek czy szybki obiad w ciągu tygodnia. Apetyczna cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym powinna znaleźć swoje miejsce w menu zwłaszcza w letnich miesiącach, kiedy nie można narzekać na brak świeżych produktów. Podczas następnego spaceru zajrzyj na pobliski targ – sezonowe warzywa i owoce to jest to, by przygotować najlepszą faszerowaną cukinię!

Czy wiesz, że? Sekret cukinii faszerowanej mięsem mielonym tkwi przede wszystkim w farszu, który wykonasz na bazie zaledwie kilku składników, m.in. mielonego mięsa oraz pomidorów z puszki. Jeśli chcesz nadać przekąsce bardziej wyrazistego smaku, nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach – idealnym dodatkiem do farszu będą m.in.: majeranek, bazylia, koperek, pieprz ziołowy czy papryka w proszku. Na wydrążone cukinie nałóż uprzednio przygotowane nadzienie z duszonego mięsa i zapiekaj przez kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, by pod koniec pieczenia całość cukinii z mięsem mielonym posypać mozzarellą.

Dla urozmaicenia: Z farszem do cukinii nadziewanych można zaszaleć. Bardzo dobrym jego uzupełnieniem jest ryż lub drobna kasza. Świetnie sprawdzi się kuskus. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, w przepisie na cukinię faszerowaną mięsem mielonym mozzarellę zastąp serem feta.