Cukinia faszerowana mięsem mielonym: nadziewana | Przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

i mozzarellą, czyli cukinia po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

1920 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone do nadziania cukinii wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wyjmij pestki, używając np. łyżeczki.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dorzuć posiekane pomidory wraz z sokiem. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje. Farsz możesz dodatkowo wzbogacić świeżymi ziołami, np. bazylią.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z uduszonego mięsa.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Cukinię faszerowaną mięsem mielonym posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Adrian Olek

    Adrian Olek , 12.07.2024

    Zdecydowanie, właśnie teraz zapiekamy już 15 min i jeszcze krótko, co do przypraw jak najbardziej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 16.12.2021

    TAK Ja robię z suszonymi pomidorami w oleju! Jest pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Krol

    Edyta Krol , 16.04.2021

    Ja najpierw podpiekam cukinie ok 20 minut posypaną solą, pieprzem i skropioną oliwą... dopiero potem nakładam farsz i piekę jeszcze 30 minut.... polecam farsz z mięsa mielonego wołowego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donia

    Donia , 23.03.2020

    TAK Jednak 10 minut w piekarniku to za mało, 30/45 minut, oczywiście kontrolując cukinię w piekarniku ;) Ponadto ja dodaję pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i przyprawy typu majeranek, bazylia, zioła prowansalskie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Bober

    Basia Bober , 19.08.2017

    Rewelacja:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mroczek

    Beata Mroczek , 26.06.2017

    Bardzo dobre, ale ja piekłam około 30 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wiś

    Beata Wiś , 03.11.2016

    bardzo pyszne danie :-) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagi Fauvelle

    Dagi Fauvelle , 12.09.2016

    No przykro mi, ale 10 minut w piecu nie wystarcza. Cukinia bedzie po prostu surowa. Raczej 30-40 minut, z tym ze serem trzeba posypac pod koniec, inaczej sie przypali. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje , 03.09.2016

    Pyszności <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana mięsem mielonymCukinia faszerowana mięsem mielonym

Jeśli masz ochotę na warzywną przekąskę, koniecznie wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym po włosku. Za smak rodem ze słonecznej Italii odpowiadają mozzarella, pomidory oraz umiejętnie dobrane przyprawy. Jak połączyć wszystkie produkty w harmonijną i pyszną całość, jaką jest cukinia nadziewana mięsem mielonym? Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj cukinię faszerowaną mięsem mielonym po włosku. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego!

Dla kogo?

Cenisz przepisy na proste i efektowne potrawy? Cukinia faszerowana mięsem to idealny pomysł na kompletny obiad albo gorącą kolację dla czterech osób. Jej przygotowanie zajmuje tylko pół godziny, więc z pewnością znajdziesz na to czas. Kolorowe danie, jakim jest cukinia faszerowana, będzie kusić już na pierwszy rzut oka, by spróbować pysznej cukinii nadziewanej mięsem mielonym.

Na jaką okazję?

Faszerowana cukinia jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle uniwersalna – doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęcie, jak i podwieczorek czy szybki obiad w ciągu tygodnia. Apetyczna cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym powinna znaleźć swoje miejsce w menu zwłaszcza w letnich miesiącach, kiedy nie można narzekać na brak świeżych produktów. Podczas następnego spaceru zajrzyj na pobliski targ – sezonowe warzywa i owoce to jest to, by przygotować najlepszą faszerowaną cukinię z mięsem mielonym!

Czy wiesz, że?

Sekret cukinii faszerowanej mięsem mielonym tkwi przede wszystkim w farszu, który wykonasz na bazie zaledwie kilku składników, m.in. mielonego mięsa oraz pomidorów z puszki. Jeśli chcesz nadać przekąsce bardziej wyrazistego smaku, nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach – idealnym dodatkiem do farszu do cukinii nadziewanej mięsem mielonym będą m.in.: majeranek, bazylia, koperek, pieprz ziołowy czy papryka w proszku. Na wydrążone cukinie nałóż uprzednio przygotowane nadzienie z duszonego mięsa i zapiekaj przez kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, by pod koniec pieczenia całość cukinii z mięsem mielonym posypać mozzarellą.

Dla urozmaicenia:

Z farszem do cukinii nadziewanych można zaszaleć. Bardzo dobrym jego uzupełnieniem jest ryż lub drobna kasza. Świetnie sprawdzi się kuskus. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, w przepisie na cukinię faszerowaną mięsem mielonym mozzarellę zastąp serem feta.