Cukinia faszerowana mięsem mielonym

i mozzarellą, czyli cukinia po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

1685 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2043 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2455 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dorzuć posiekane pomidory wraz z sokiem. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje. Farsz możesz dodatkowo wzbogacić świeżymi ziołami, np. bazylią.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wyjmij pestki, używając np. łyżeczki.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z uduszonego mięsa.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Donia

    Donia , 23.03.2020

    TAK Jednak 10 minut w piekarniku to za mało, 30/45 minut, oczywiście kontrolując cukinię w piekarniku ;) Ponadto ja dodaję pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i przyprawy typu majeranek, bazylia, zioła prowansalskie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Bober

    Basia Bober , 19.08.2017

    Rewelacja:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mroczek

    Beata Mroczek , 26.06.2017

    Bardzo dobre, ale ja piekłam około 30 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wiś

    Beata Wiś , 03.11.2016

    bardzo pyszne danie :-) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagi Fauvelle

    Dagi Fauvelle , 12.09.2016

    No przykro mi, ale 10 minut w piecu nie wystarcza. Cukinia bedzie po prostu surowa. Raczej 30-40 minut, z tym ze serem trzeba posypac pod koniec, inaczej sie przypali. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje , 03.09.2016

    Pyszności <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana mięsem mielonymCukinia faszerowana mięsem mielonym

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników. 

Jeśli masz ochotę na warzywną przekąskę, koniecznie wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię po włosku. Danie jest nie tylko smaczne, ale również niezwykle uniwersalne – doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęcie, jak i podwieczorek czy szybki obiad w ciągu tygodnia. Sekret tej potrawy tkwi przede wszystkim w farszu, który wykonasz na bazie zaledwie kilku składników, m.in. mielonego mięsa oraz pomidorów z puszki. Jeśli chcesz nadać przekąsce bardziej wyrazistego smaku, nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach – idealnym dodatkiem do farszu będą m.in.: majeranek, bazylia, koperek, pieprz ziołowy czy papryka w proszku. Na wydrążone cukinie nałóż uprzednio przygotowane nadzienie z duszonego mięsa i zapiekaj przez kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, by pod koniec pieczenia całość posypać mozzarellą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj faszerowaną cukinię po włosku z mozzarellą. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego.