Cukinia faszerowana mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

i mozzarellą, czyli cukinia po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

1716 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2579 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dorzuć posiekane pomidory wraz z sokiem. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje. Farsz możesz dodatkowo wzbogacić świeżymi ziołami, np. bazylią.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wyjmij pestki, używając np. łyżeczki.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z uduszonego mięsa.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Donia

    Donia , 23.03.2020

    TAK Jednak 10 minut w piekarniku to za mało, 30/45 minut, oczywiście kontrolując cukinię w piekarniku ;) Ponadto ja dodaję pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i przyprawy typu majeranek, bazylia, zioła prowansalskie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Bober

    Basia Bober , 19.08.2017

    Rewelacja:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mroczek

    Beata Mroczek , 26.06.2017

    Bardzo dobre, ale ja piekłam około 30 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wiś

    Beata Wiś , 03.11.2016

    bardzo pyszne danie :-) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagi Fauvelle

    Dagi Fauvelle , 12.09.2016

    No przykro mi, ale 10 minut w piecu nie wystarcza. Cukinia bedzie po prostu surowa. Raczej 30-40 minut, z tym ze serem trzeba posypac pod koniec, inaczej sie przypali. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje , 03.09.2016

    Pyszności <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana mięsem mielonymCukinia faszerowana mięsem mielonym

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników. 

Jeśli masz ochotę na warzywną przekąskę, koniecznie wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię po włosku. Danie jest nie tylko smaczne, ale również niezwykle uniwersalne – doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęcie, jak i podwieczorek czy szybki obiad w ciągu tygodnia. Sekret tej potrawy tkwi przede wszystkim w farszu, który wykonasz na bazie zaledwie kilku składników, m.in. mielonego mięsa oraz pomidorów z puszki. Jeśli chcesz nadać przekąsce bardziej wyrazistego smaku, nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach – idealnym dodatkiem do farszu będą m.in.: majeranek, bazylia, koperek, pieprz ziołowy czy papryka w proszku. Na wydrążone cukinie nałóż uprzednio przygotowane nadzienie z duszonego mięsa i zapiekaj przez kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, by pod koniec pieczenia całość posypać mozzarellą. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj faszerowaną cukinię po włosku z mozzarellą. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego.