Cukinia faszerowana mięsem mielonym
i mozzarellą, czyli cukinia po włosku
łatwe
2964 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane.
Krok 2
Do mięsa dorzuć posiekane pomidory wraz z sokiem. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje. Farsz możesz dodatkowo wzbogacić świeżymi ziołami, np. bazylią.
Krok 3
W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wyjmij pestki, używając np. łyżeczki.
Krok 4
Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z uduszonego mięsa.
Krok 5
Całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Jeśli masz ochotę na warzywną przekąskę, koniecznie wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym po włosku. Za smak rodem ze słonecznej Italii odpowiadają mozzarella, pomidory oraz umiejętnie dobrane przyprawy. Jak połączyć wszystkie produkty w harmonijną i pyszną całość? Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj cukinię faszerowaną mięsem mielonym po włosku. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego!
Dla kogo? Cenisz przepisy na proste i efektowne potrawy? Cukinia faszerowana mięsem to idealny pomysł na kompletny obiad albo gorącą kolację dla czterech osób. Jej przygotowanie zajmuje tylko pół godziny, więc z pewnością znajdziesz na to czas. Kolorowe danie będzie kusić już na pierwszy rzut oka, by spróbować pysznej cukinii nadziewanej mięsem mielonym.
Na jaką okazję? Faszerowana cukinia jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle uniwersalna – doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęcie, jak i podwieczorek czy szybki obiad w ciągu tygodnia. Apetyczna cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym powinna znaleźć swoje miejsce w menu zwłaszcza w letnich miesiącach, kiedy nie można narzekać na brak świeżych produktów. Podczas następnego spaceru zajrzyj na pobliski targ – sezonowe warzywa i owoce to jest to, by przygotować najlepszą faszerowaną cukinię!
Czy wiesz, że? Sekret cukinii faszerowanej mięsem mielonym tkwi przede wszystkim w farszu, który wykonasz na bazie zaledwie kilku składników, m.in. mielonego mięsa oraz pomidorów z puszki. Jeśli chcesz nadać przekąsce bardziej wyrazistego smaku, nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach – idealnym dodatkiem do farszu będą m.in.: majeranek, bazylia, koperek, pieprz ziołowy czy papryka w proszku. Na wydrążone cukinie nałóż uprzednio przygotowane nadzienie z duszonego mięsa i zapiekaj przez kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, by pod koniec pieczenia całość cukinii z mięsem mielonym posypać mozzarellą.
Dla urozmaicenia: Z farszem do cukinii nadziewanych można zaszaleć. Bardzo dobrym jego uzupełnieniem jest ryż lub drobna kasza. Świetnie sprawdzi się kuskus. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, w przepisie na cukinię faszerowaną mięsem mielonym mozzarellę zastąp serem feta.