Nadziewane cukinie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane cukinie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

804 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój cukinie na pół i wydrąż miąższ za pomocą łyżki, a następnie go posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju.

Nadziewane cukinie - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj mięso, paprykę oraz miąższ cukinii i duś przez chwilę.

Nadziewane cukinie - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 150 mililitrach wody, dodaj do całości i gotuj przez 5 minut.

Nadziewane cukinie - Krok 3

Krok 4

Przełóż wydrążone cukinie do żaroodpornego naczynia, po czym wypełnij przygotowanym farszem.

Nadziewane cukinie - Krok 4

Krok 5

Przykryj cukinie plastrami żółtego sera i piecz w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Podawaj.

Nadziewane cukinie - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Kasia  Krajewska

    Kasia Krajewska , 28.03.2020

    Bardzo dobre danie. Ja osobiście trzymam w piecyku trochę dłużej żeby cukinia była miękka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kozak

    Anna Kozak , 09.11.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek nie

    Bartek nie , 13.07.2015

    Cool

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane cukinieNadziewane cukinie

Nadziewana cukinia to świetny pomysł na ciepłe danie obiadowe lub kolację. Możesz przyrządzić je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej dodając do środka wszystkie ulubione składniki i posypując je żółtym serem, a następnie zapiekając. Cukinię faszeruje się między innymi mięsem mielonym, siekanym filetem z kurczaka oraz kaszą jaglaną lub ryżem z dodatkiem warzyw. Smak tego dania dobrze podkreśli również feta lub ser kozi. Cukinia dostępna jest przez cały rok, lecz najlepiej smakuje w sezonie letnim i wczesną wiosną. Faszerowana, nie tylko fantastycznie smakuje, ale także cieszy oko. W takiej formie doskonale wytrzymuje też transport w pojemniku plastikowym na lunch do pracy i odgrzewanie na drugie dzień po przygotowaniu w mikrofalówce. Poza cukinią, do faszerowania nadają się także inne warzywa, takie jak papryka, pomidor czy bakłażan.