
Składniki
1 sztuka
150 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój cukinie na pół i wydrąż miąższ za pomocą łyżki, a następnie go posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju.

Krok 2
Następnie dodaj mięso, paprykę oraz miąższ cukinii i duś przez chwilę.

Krok 3
Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 150 mililitrach wody, dodaj do całości i gotuj przez 5 minut.

Krok 4
Przełóż wydrążone cukinie do żaroodpornego naczynia, po czym wypełnij przygotowanym farszem.

Krok 5
Przykryj cukinie plastrami żółtego sera i piecz w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nadziewane cukinie
Nadziewana cukinia to świetny pomysł na ciepłe danie obiadowe lub kolację. Możesz przyrządzić je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej dodając do środka wszystkie ulubione składniki i posypując je żółtym serem, a następnie zapiekając. Cukinię faszeruje się między innymi mięsem mielonym, siekanym filetem z kurczaka oraz kaszą jaglaną lub ryżem z dodatkiem warzyw. Smak tego dania dobrze podkreśli również feta lub ser kozi. Cukinia dostępna jest przez cały rok, lecz najlepiej smakuje w sezonie letnim i wczesną wiosną. Faszerowana, nie tylko fantastycznie smakuje, ale także cieszy oko. W takiej formie doskonale wytrzymuje też transport w pojemniku plastikowym na lunch do pracy i odgrzewanie na drugie dzień po przygotowaniu w mikrofalówce. Poza cukinią, do faszerowania nadają się także inne warzywa, takie jak papryka, pomidor czy bakłażan.