Nadziewane cukinie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane cukinie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
836 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój cukinie na pół i wydrąż miąższ za pomocą łyżki, a następnie go posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju.

Nadziewane cukinie - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj mięso, paprykę oraz miąższ cukinii i duś przez chwilę.

Nadziewane cukinie - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 150 mililitrach wody, dodaj do całości i gotuj przez 5 minut.

Nadziewane cukinie - Krok 3

Krok 4

Przełóż wydrążone cukinie do żaroodpornego naczynia, po czym wypełnij przygotowanym farszem.

Nadziewane cukinie - Krok 4

Krok 5

Przykryj cukinie plastrami żółtego sera i piecz w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Podawaj.

Nadziewane cukinie - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Kasia  Krajewska

    Kasia Krajewska , 28.03.2020

    Bardzo dobre danie. Ja osobiście trzymam w piecyku trochę dłużej żeby cukinia była miękka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kozak

    Anna Kozak , 09.11.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek nie

    Bartek nie , 13.07.2015

    Cool

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane cukinieNadziewane cukinie

Nadziewana cukinia to świetny pomysł na ciepłe danie obiadowe lub kolację. Możesz przyrządzić je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej dodając do środka wszystkie ulubione składniki i posypując je żółtym serem, a następnie zapiekając. Cukinię faszeruje się między innymi mięsem mielonym, siekanym filetem z kurczaka oraz kaszą jaglaną lub ryżem z dodatkiem warzyw. Smak tego dania dobrze podkreśli również feta lub ser kozi. Cukinia dostępna jest przez cały rok, lecz najlepiej smakuje w sezonie letnim i wczesną wiosną. Faszerowana, nie tylko fantastycznie smakuje, ale także cieszy oko. W takiej formie doskonale wytrzymuje też transport w pojemniku plastikowym na lunch do pracy i odgrzewanie na drugie dzień po przygotowaniu w mikrofalówce. Poza cukinią, do faszerowania nadają się także inne warzywa, takie jak papryka, pomidor czy bakłażan.