Nadziewane cukinie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane cukinie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

836 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój cukinie na pół i wydrąż miąższ za pomocą łyżki, a następnie go posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju.

Nadziewane cukinie - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj mięso, paprykę oraz miąższ cukinii i duś przez chwilę.

Nadziewane cukinie - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 150 mililitrach wody, dodaj do całości i gotuj przez 5 minut.

Nadziewane cukinie - Krok 3

Krok 4

Przełóż wydrążone cukinie do żaroodpornego naczynia, po czym wypełnij przygotowanym farszem.

Nadziewane cukinie - Krok 4

Krok 5

Przykryj cukinie plastrami żółtego sera i piecz w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Podawaj.

Nadziewane cukinie - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Kasia  Krajewska

    Kasia Krajewska , 28.03.2020

    Bardzo dobre danie. Ja osobiście trzymam w piecyku trochę dłużej żeby cukinia była miękka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kozak

    Anna Kozak , 09.11.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek nie

    Bartek nie , 13.07.2015

    Cool

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane cukinie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane cukinieNadziewane cukinie

Nadziewana cukinia to świetny pomysł na ciepłe danie obiadowe lub kolację. Możesz przyrządzić je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej dodając do środka wszystkie ulubione składniki i posypując je żółtym serem, a następnie zapiekając. Cukinię faszeruje się między innymi mięsem mielonym, siekanym filetem z kurczaka oraz kaszą jaglaną lub ryżem z dodatkiem warzyw. Smak tego dania dobrze podkreśli również feta lub ser kozi. Cukinia dostępna jest przez cały rok, lecz najlepiej smakuje w sezonie letnim i wczesną wiosną. Faszerowana, nie tylko fantastycznie smakuje, ale także cieszy oko. W takiej formie doskonale wytrzymuje też transport w pojemniku plastikowym na lunch do pracy i odgrzewanie na drugie dzień po przygotowaniu w mikrofalówce. Poza cukinią, do faszerowania nadają się także inne warzywa, takie jak papryka, pomidor czy bakłażan.