Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój cukinie na pół i wydrąż miąższ za pomocą łyżki, a następnie go posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju.
Krok 2
Następnie dodaj mięso, paprykę oraz miąższ cukinii i duś przez chwilę.
Krok 3
Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 150 mililitrach wody, dodaj do całości i gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Przełóż wydrążone cukinie do żaroodpornego naczynia, po czym wypełnij przygotowanym farszem.
Krok 5
Przykryj cukinie plastrami żółtego sera i piecz w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nadziewane cukinie
Nadziewana cukinia to świetny pomysł na ciepłe danie obiadowe lub kolację. Możesz przyrządzić je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej dodając do środka wszystkie ulubione składniki i posypując je żółtym serem, a następnie zapiekając. Cukinię faszeruje się między innymi mięsem mielonym, siekanym filetem z kurczaka oraz kaszą jaglaną lub ryżem z dodatkiem warzyw. Smak tego dania dobrze podkreśli również feta lub ser kozi. Cukinia dostępna jest przez cały rok, lecz najlepiej smakuje w sezonie letnim i wczesną wiosną. Faszerowana, nie tylko fantastycznie smakuje, ale także cieszy oko. W takiej formie doskonale wytrzymuje też transport w pojemniku plastikowym na lunch do pracy i odgrzewanie na drugie dzień po przygotowaniu w mikrofalówce. Poza cukinią, do faszerowania nadają się także inne warzywa, takie jak papryka, pomidor czy bakłażan.