Zapiekanka po włosku w kalarepie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka po włosku w kalarepie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

40 mililitrów

80 gramów

100 mililitrów

5 sztuk

100 gramów

70 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 sztuka

100 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnku dodaj oliwę i cebulę i przesmaż. Następnie dodaj saszetkę Zapiekankę po włosku i zalej ok. 250 ml wody, 100 ml śmietany i gotuj ok. 15 minut.

Zapiekanka po włosku w kalarepie - Krok 1

Krok 2

Na koniec dodaj pokrojone pomidory, szpinak oraz jajo i dobrze wymieszaj. Przypraw Przyprawą Włoską z suszonymi pomidorami Knorr i pieprzem. Na sam koniec dodaj pokruszony ser kozi i wymieszaj.

Zapiekanka po włosku w kalarepie - Krok 2

Krok 3

Kalarepę obierz i gotuj około 20-25 minut w wodzie z solą i cukrem. Po wyjęciu wystudź, zetnij czapeczkę i wydrąż delikatnie łyżką.

Zapiekanka po włosku w kalarepie - Krok 3

Krok 4

Kalarepy wypełnij farszem i zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka po włosku w kalarepie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka po włosku w kalarepie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka po włosku w kalarepieZapiekanka po włosku w kalarepie

Kalarepa bywa często porównywana do kapusty – głównie ze względu na ich pokrewieństwo. Okrągła, słodka, chrupiąca. Jej walorów jest jeszcze więcej, jednak wydawać by się mogło, że nieco o niej zapomniano. Stwórz więc z jej udziałem pyszne i efektowne danie – oto niezastąpiony przepis na zapiekankę po włosku w kalarepie.

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów zapiekanek. W takim wydaniu pewnie jeszcze jej nie próbowałeś, prawda?

Na jaką okazję?

Na obiad lub kolację. Zawsze jest dobra pora, aby spróbować zapiekankę po włosku w kalarepie.

Czy wiesz, że?

Kalarepa sama w sobie stanowi pyszną przekąskę. Pokrojona w paski i maczana w ulubionym sosie może zastąpić kaloryczne chipsy czy inne słone przekąski.

Dla urozmaicenia:

Zapiekankę po włosku podawaj polaną kwaśną śmietaną i posypaną świeżymi ziołami.