
Składniki
1 opakowanie
40 mililitrów
80 gramów
100 mililitrów
5 sztuk
100 gramów
70 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 sztuka
100 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnku dodaj oliwę i cebulę i przesmaż. Następnie dodaj saszetkę Zapiekankę po włosku i zalej ok. 250 ml wody, 100 ml śmietany i gotuj ok. 15 minut.

Krok 2
Na koniec dodaj pokrojone pomidory, szpinak oraz jajo i dobrze wymieszaj. Przypraw Przyprawą Włoską z suszonymi pomidorami Knorr i pieprzem. Na sam koniec dodaj pokruszony ser kozi i wymieszaj.

Krok 3
Kalarepę obierz i gotuj około 20-25 minut w wodzie z solą i cukrem. Po wyjęciu wystudź, zetnij czapeczkę i wydrąż delikatnie łyżką.

Krok 4
Kalarepy wypełnij farszem i zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Dobra rada:
Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka po włosku w kalarepie
Kalarepa bywa często porównywana do kapusty – głównie ze względu na ich pokrewieństwo. Okrągła, słodka, chrupiąca. Jej walorów jest jeszcze więcej, jednak wydawać by się mogło, że nieco o niej zapomniano. Stwórz więc z jej udziałem pyszne i efektowne danie – oto niezastąpiony przepis na zapiekankę po włosku w kalarepie.
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów zapiekanek. W takim wydaniu pewnie jeszcze jej nie próbowałeś, prawda?
Na jaką okazję?
Na obiad lub kolację. Zawsze jest dobra pora, aby spróbować zapiekankę po włosku w kalarepie.
Czy wiesz, że?
Kalarepa sama w sobie stanowi pyszną przekąskę. Pokrojona w paski i maczana w ulubionym sosie może zastąpić kaloryczne chipsy czy inne słone przekąski.
Dla urozmaicenia:
Zapiekankę po włosku podawaj polaną kwaśną śmietaną i posypaną świeżymi ziołami.