Włoska zapiekanka z cukinii - po włosku: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka po włosku w cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

465 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

70 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnku dodaj saszetkę Kaszotto Grzybowe i zalej ok. 250 ml , 100 ml śmietany i gotuj ok. 15 minut.

Zapiekanka po włosku w cukinii - Krok 1

Krok 2

Na koniec dodaj pokrojone na pół pomidory i oliwki oraz jajo i dobrze wymieszaj.

Zapiekanka po włosku w cukinii - Krok 2

Krok 3

Cukinię przekrój wzdłuż, łyżką usuń gniazdo nasienne i przypraw ją solą, pieprzem i tymiankiem.

Zapiekanka po włosku w cukinii - Krok 3

Krok 4

Na przygotowaną cukinię ułóż farsz z kaszy i posyp tartą mozzarellą.

Zapiekanka po włosku w cukinii - Krok 4

Krok 5

Zapiekaj w piecu około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka po włosku w cukinii - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka po włosku w cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka po włosku w cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka po włosku w cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka po włosku w cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka po włosku w cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka po włosku w cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka po włosku w cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka po włosku w cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka po włosku w cukiniiZapiekanka po włosku w cukinii

Jakie produkty są najlepsze? Te uniwersalne, które można komponować z innymi składnikami i które wydobędą z dania nowy smak. Jeśli szukasz przepisu szybkiego i taniego w przygotowaniu, a jednocześnie łączącego w sobie wszystko, co najlepsze, to wybierz zapiekankę po włosku z cukinii. W prostocie siła, pamiętaj!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które uwielbiają smak letnich warzyw. Wykorzystaj sezonowość produktów i sięgaj po te, które daną porą roku są najlepsze.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Nie od dziś wiadomo, że to, co pieczone, smakuje jeszcze lepiej. Sięgnij po składniki, które masz akurat pod ręką i stwórz swoją ulubioną zapiekankę po włosku z cukinią w roli głównej.

Czy wiesz, że?

Młodych cukinii nie obiera się ze skórki. Są na tyle miękkie, że bez problemu można spożywać je w całości.

Dla urozmaicenia:

Do zapiekanki po włosku możesz dodać nie tylko cukinię, ale i swoje ulubione warzywa.