Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
300 gramów
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
300 gramów
400 gramów
1 łyżka
80 gramów
4 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj - podziel składniki na dwie równe części. Pomidory koktajlowe przetnij na pół, ser zetrzyj na tarce.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż jedną część cebuli, chili i czosnku. Gdy składniki zaczną delikatnie zmieniać kolor, dodaj kasze i 300ml wody. Kaszotto gotuj pod przykryciem około 15 minut aż zupełnie zmięknie.
Krok 3
Do gorącej jeszcze kaszy dodaj szpinak i pomidory. Śmietanę, jajko i mąkę wymieszaj oddzielnie, a następnie połącz z kaszotto.
Krok 4
W drugim garnku na kolejnej porcji oleju ponownie zeszklij pozostałą cebule, chili i czosnek, dodaj mięso i smaż aż zrobi się suche. Dodaj wtedy pomidory z puszki i zioła prowansalskie. Całość gotuj 10 minut.
Krok 5
Na dno naczynia żaroodpornego nałóż mięso z pomidorami oraz kaszotto. Całość posyp serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20 minut.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej