Zapiekanka z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mięsem mielonym

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

222 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

300 gramów

400 gramów

1 łyżka

80 gramów

4 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj - podziel składniki na dwie równe części. Pomidory koktajlowe przetnij na pół, ser zetrzyj na tarce.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż jedną część cebuli, chili i czosnku. Gdy składniki zaczną delikatnie zmieniać kolor, dodaj kasze i 300ml wody. Kaszotto gotuj pod przykryciem około 15 minut aż zupełnie zmięknie.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Do gorącej jeszcze kaszy dodaj szpinak i pomidory. Śmietanę, jajko i mąkę wymieszaj oddzielnie, a następnie połącz z kaszotto.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku na kolejnej porcji oleju ponownie zeszklij pozostałą cebule, chili i czosnek, dodaj mięso i smaż aż zrobi się suche. Dodaj wtedy pomidory z puszki i zioła prowansalskie. Całość gotuj 10 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego nałóż mięso z pomidorami oraz kaszotto. Całość posyp serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Jan Jakubas

    Jan Jakubas , 28.01.2020

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej