Zapiekanka z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mięsem mielonym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
326 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

300 gramów

400 gramów

1 łyżka

80 gramów

4 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj - podziel składniki na dwie równe części. Pomidory koktajlowe przetnij na pół, ser zetrzyj na tarce.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż jedną część cebuli, chili i czosnku. Gdy składniki zaczną delikatnie zmieniać kolor, dodaj kasze, 300ml wody i fix "Zapiekanka po włosku Knorr". Kaszotto gotuj pod przykryciem około 15 minut aż zupełnie zmięknie.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Do gorącej jeszcze kaszy dodaj szpinak i pomidory. Śmietanę, jajko i mąkę wymieszaj oddzielnie, a następnie połącz z kaszotto.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku na kolejnej porcji oleju ponownie zeszklij pozostałą cebule, chili i czosnek, dodaj mięso i smaż aż zrobi się suche. Dodaj wtedy pomidory z puszki i zioła prowansalskie. Całość gotuj 10 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego nałóż mięso z pomidorami oraz kaszotto. Całość posyp serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Piot

    Piot , 04.11.2022

    A gdzie jest coś o kaszy w składnikach ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jan Jakubas

    Jan Jakubas , 28.01.2020

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mięsem mielonymZapiekanka z mięsem mielonym

Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj - podziel składniki na dwie równe części. Pomidory koktajlowe przetnij na pół, ser zetrzyj na tarce.