Zapiekanka z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mięsem mielonym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

300 gramów

400 gramów

1 łyżka

80 gramów

4 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj - podziel składniki na dwie równe części. Pomidory koktajlowe przetnij na pół, ser zetrzyj na tarce.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż jedną część cebuli, chili i czosnku. Gdy składniki zaczną delikatnie zmieniać kolor, dodaj kasze i 300ml wody. Kaszotto gotuj pod przykryciem około 15 minut aż zupełnie zmięknie.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Do gorącej jeszcze kaszy dodaj szpinak i pomidory. Śmietanę, jajko i mąkę wymieszaj oddzielnie, a następnie połącz z kaszotto.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku na kolejnej porcji oleju ponownie zeszklij pozostałą cebule, chili i czosnek, dodaj mięso i smaż aż zrobi się suche. Dodaj wtedy pomidory z puszki i zioła prowansalskie. Całość gotuj 10 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego nałóż mięso z pomidorami oraz kaszotto. Całość posyp serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Jan Jakubas

    Jan Jakubas , 28.01.2020

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej