Złocista kasza z gulaszem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złocista kasza z gulaszem grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

430 osób wydrukowało

Pobierz pdf

658 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 litr

0.5 pęczka

5 łyżek

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę opłucz na sitku, następnie lekko osusz i podsmaż w rondlu na oleju.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 1

Krok 2

Po chwili wlej bulion tak, aby zakrył kaszę na ok. 1,5 cm. Dodaj szafran i gotuj powoli, aż kasza wchłonie większość płynu. Następnie nakryj rondel przykrywką i odstaw na 10 minut.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i boczniaki pokrój w większe kawałki i podsmaż na patelni.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 3

Krok 4

Do grzybów dodaj posiekaną cebulę i czosnek.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 4

Krok 5

Śmietankę wymieszaj ze szklanką wody oraz zawartością opakowania Fix Knorr.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 5

Krok 6

Wlej sos na patelnię i gotuj wszystko, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Duszone grzyby podawaj ze złocistą kaszą jęczmienną.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brokuły z ananasem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złocista kasza z gulaszem grzybowym Złocista kasza z gulaszem grzybowym

Kasza jęczmienna perłowa to chyba najpopularniejsza z polskich kasz. Jest świetnym dodatkiem do obiadów, na jej bazie przyrządzać można zupy oraz sałatki. Może być również składnikiem farszu. Świetnie chłonie gęste sosy. Kasza perłowa, zwana również mazurską, jest polerowaną kaszą jęczmienną o ziarnie przypominającym małe perełki. Wspaniale komponował się z nią będzie gęsty i aromatyczny gulasz grzybowy. Do gulaszu wybrać można swoje ulubione grzyby, np. pieczarki i boczniaki, które są bardzo mięsiste, doskonale zastąpią więc mięsne dodatki. Grzyby podlane śmietaną powinny dusić się na wolnym ogniu z cebulą, czosnkiem i przyprawami, które wydobędą ich smak. Kaszę, ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym lub mięsnym z dodatkiem szafranu, polej przygotowanym sosem. Całość udekorować możesz natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.