
Składniki
500 gramów
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
1 litr
0.5 pęczka
5 łyżek
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę opłucz na sitku, następnie lekko osusz i podsmaż w rondlu na oleju.

Krok 2
Po chwili wlej bulion tak, aby zakrył kaszę na ok. 1,5 cm. Dodaj szafran i gotuj powoli, aż kasza wchłonie większość płynu. Następnie nakryj rondel przykrywką i odstaw na 10 minut.

Krok 3
Pieczarki i boczniaki pokrój w większe kawałki i podsmaż na patelni.

Krok 4
Do grzybów dodaj posiekaną cebulę i czosnek.

Krok 5
Śmietankę wymieszaj ze szklanką wody oraz zawartością opakowania Fix Knorr.

Krok 6
Wlej sos na patelnię i gotuj wszystko, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Duszone grzyby podawaj ze złocistą kaszą jęczmienną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złocista kasza z gulaszem grzybowym
Kasza jęczmienna perłowa to chyba najpopularniejsza z polskich kasz. Jest świetnym dodatkiem do obiadów, na jej bazie przyrządzać można zupy oraz sałatki. Może być również składnikiem farszu. Świetnie chłonie gęste sosy. Kasza perłowa, zwana również mazurską, jest polerowaną kaszą jęczmienną o ziarnie przypominającym małe perełki. Wspaniale komponował się z nią będzie gęsty i aromatyczny gulasz grzybowy. Do gulaszu wybrać można swoje ulubione grzyby, np. pieczarki i boczniaki, które są bardzo mięsiste, doskonale zastąpią więc mięsne dodatki. Grzyby podlane śmietaną powinny dusić się na wolnym ogniu z cebulą, czosnkiem i przyprawami, które wydobędą ich smak. Kaszę, ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym lub mięsnym z dodatkiem szafranu, polej przygotowanym sosem. Całość udekorować możesz natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.