Złocista kasza z gulaszem grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

276 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

300 gramów

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 litr

0.5 pęczka

1 szklanka

0 szczypt

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę opłucz na sitku, następnie lekko osusz i podsmaż w rondlu z Ramą smaż jak szef kuchni.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 1

Krok 2

Po chwili wlej bulion tak, aby zakrył kaszę na ok. 1,5 cm. Dodaj szafran i gotuj powoli, aż kasza wchłonie większość płynu. Następnie nakryj rondel przykrywką i odstaw na 10 minut.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i boczniaki pokrój w większe kawałki i podsmaż na patelni.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 3

Krok 4

Do grzybów dodaj posiekaną cebulę i czosnek.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 4

Krok 5

Śmietankę wymieszaj ze szklanką wody oraz zawartością opakowania Fix Knorr.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 5

Krok 6

Wlej sos na patelnię i gotuj wszystko, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Duszone grzyby podawaj ze złocistą kaszą jęczmienną.

Złocista kasza z gulaszem grzybowym  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złocista kasza z gulaszem grzybowym Złocista kasza z gulaszem grzybowym

Kasza jęczmienna perłowa to chyba najpopularniejsza z polskich kasz. Jest świetnym dodatkiem do obiadów, na jej bazie przyrządzać można zupy oraz sałatki. Może być również składnikiem farszu. Świetnie chłonie gęste sosy. Kasza perłowa, zwana również mazurską, jest polerowaną kaszą jęczmienną o ziarnie przypominającym małe perełki. Wspaniale komponował się z nią będzie gęsty i aromatyczny gulasz grzybowy. Do gulaszu wybrać można swoje ulubione grzyby, np. pieczarki i boczniaki, które są bardzo mięsiste, doskonale zastąpią więc mięsne dodatki. Grzyby podlane śmietaną powinny dusić się na wolnym ogniu z cebulą, czosnkiem i przyprawami, które wydobędą ich smak. Kaszę, ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym lub mięsnym z dodatkiem szafranu, polej przygotowanym sosem. Całość udekorować możesz natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.