
Składniki
2 szklanki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
40 dekagramów
1 sztuka
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ryż: wypłukaj go na sitku, wsyp do rondla, zalej wodą i wolno doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, po tym czasie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 3
W międzyczasie podgrzej ocet z cukrem i solą, kiedy się rozpuszczą, odstaw.
Krok 4
Ryż wyłóż na deskę do ostudzenia, gdy będzie zimny wsyp go do miski i zalej schłodzonym octem, wymieszaj starannie używając drewnianej łyżki.
Krok 5
Na macie do rolowania sushi połóż połowę arkusza nori. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami nabierz garść ryżu i ułóż go w wałek wzdłuż brzegu nori. Zwilż ponownie dłonie i rozpłaszcz ryż, ma zająć połowę płata.
Krok 6
Na nim ułóż jeden gatunek pociętej w paseczki ryby oraz połowę pozostałych składników. Gotowe zroluj ciasno pomagając sobie matą. To samo uczyń z drugą połowa nori wykorzystując drugi rodzaj ryby. Pokrój wałki w 1,5 cm krążki.
Krok 7
Wasabi rozmieszaj z sosem sojowym i dopraw imbirem. Krążki podawaj na tacy wraz z sosem.

Dobra rada:
Grzyby enoki nie wymagają długiej obróbki termicznej – wystarczy im 2-3 minuty gotowania. Spróbuj też, jak smakują na surowo!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej