
Składniki
2 szklanki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
40 dekagramów
1 sztuka
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ryż: wypłukaj go na sitku, wsyp do rondla, zalej wodą i wolno doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, po tym czasie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 3
W międzyczasie podgrzej ocet z cukrem i solą, kiedy się rozpuszczą, odstaw.
Krok 4
Ryż wyłóż na deskę do ostudzenia, gdy będzie zimny wsyp go do miski i zalej schłodzonym octem, wymieszaj starannie używając drewnianej łyżki.
Krok 5
Na macie do rolowania sushi połóż połowę arkusza nori. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami nabierz garść ryżu i ułóż go w wałek wzdłuż brzegu nori. Zwilż ponownie dłonie i rozpłaszcz ryż, ma zająć połowę płata.
Krok 6
Na nim ułóż jeden gatunek pociętej w paseczki ryby oraz połowę pozostałych składników. Gotowe zroluj ciasno pomagając sobie matą. To samo uczyń z drugą połowa nori wykorzystując drugi rodzaj ryby. Pokrój wałki w 1,5 cm krążki.
Krok 7
Wasabi rozmieszaj z sosem sojowym i dopraw imbirem. Krążki podawaj na tacy wraz z sosem.

Dobra rada:
Grzyby enoki nie wymagają długiej obróbki termicznej – wystarczy im 2-3 minuty gotowania. Spróbuj też, jak smakują na surowo!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























