Sushi z łososiem i tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sushi z łososiem i tuńczykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

40 dekagramów

1 sztuka

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ryż: wypłukaj go na sitku, wsyp do rondla, zalej wodą i wolno doprowadź do wrzenia.

Krok 2

Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, po tym czasie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.

Krok 3

W międzyczasie podgrzej ocet z cukrem i solą, kiedy się rozpuszczą, odstaw.

Krok 4

Ryż wyłóż na deskę do ostudzenia, gdy będzie zimny wsyp go do miski i zalej schłodzonym octem, wymieszaj starannie używając drewnianej łyżki.

Krok 5

Na macie do rolowania sushi połóż połowę arkusza nori. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami nabierz garść ryżu i ułóż go w wałek wzdłuż brzegu nori. Zwilż ponownie dłonie i rozpłaszcz ryż, ma zająć połowę płata.

Krok 6

Na nim ułóż jeden gatunek pociętej w paseczki ryby oraz połowę pozostałych składników. Gotowe zroluj ciasno pomagając sobie matą. To samo uczyń z drugą połowa nori wykorzystując drugi rodzaj ryby. Pokrój wałki w 1,5 cm krążki.

Krok 7

Wasabi rozmieszaj z sosem sojowym i dopraw imbirem. Krążki podawaj na tacy wraz z sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Grzyby enoki nie wymagają długiej obróbki termicznej – wystarczy im 2-3 minuty gotowania. Spróbuj też, jak smakują na surowo!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sushi z łososiem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sushi z łososiem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sushi z łososiem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sushi z łososiem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sushi z łososiem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sushi z łososiem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sushi z łososiem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sushi z łososiem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej