Przepisy na Dania z ogórkiem
372 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Dania z ogórkiem
Ogórek jest jednym z najchętniej wykorzystywanych warzyw w kuchni. Nic w tym dziwnego – można go jeść przez cały rok i to pod różnymi postaciami. Idealnie pasuje nie tylko do kanapek, ale również jako dodatek do obiadu. Przyrządzisz z niego przekąski, sałatki, gorące zupy, chłodniki, dania główne, a nawet orzeźwiające koktajle. Dobrze smakuje podany z innymi warzywami (mieszankę warzyw warto skropić sokiem z cytryny, sosem winegret lub octem winnym). Wykorzystasz go do przyrządzenia pikantnej surówki z sezamem, sałatki z grillowanym łososiem czy gazpacho z truskawkami. Ogórki możesz jeść nie tylko w postaci surowej, ale również kiszonej lub konserwowej (w tym marynowanej). Masz ochotę na korniszony? Wystarczy, że umyte ogórki ułożysz w słoikach, przekładając obraną cebulą i plastrami z marchwi, a następnie zalejesz zalewą octową z przyprawami. Przygotowane słoiki zamknij i pasteryzuj przez około 25 minut. Główną zaletą tych warzyw jest ich uniwersalność: możesz je jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do przeróżnych potraw. Jeśli szukasz idealnego dodatku do mięsnych i rybnych dań, przyrządź wiosenną mizerię ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu. Umyte ogórki obierz i pokrój w plasterki. Następnie wymieszaj je z gotowym sosem koperkowym i przełóż do salaterki. Przygotowaną mizerię posyp szczypiorkiem. Ogórki wykorzystasz także do zrobienia innych sałatek, np. z soczewicy, makaronowej z szynką, z dressingiem malinowym, z tuńczykiem lub dobrze znanej, jarzynowej. Nie zapomnij także o chłodniku ogórkowym, sosie tzatziki do grilla, sałatce z kiełkami fasoli i imbirem, kanapce klubowej do szkoły czy gulaszu a’la stroganoff. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania z ogórkiem i przekonaj się, że możesz go podać na naprawdę wiele sposobów! Sałatka gyros z makaronem, gorąca zupa ogórkowa na wędzonce, zrazy z razowym chlebem, sałatka orientalna z kapusty pekińskiej czy klasyczne wrapy – jaką potrawę dziś wybierzesz?