Schab w galarecie z majonezem - peklowany | Przepisy.pl pixel

Peklowany schab w galarecie

z jajkami i sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

197 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1849 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

30 gramów

100 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 gramy

2 sztuki

3 ziarna

5 ziaren

3 sztuki

1 sztuka

4 ziarna

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

farsz:

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

galareta:

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź.

Peklowany schab w galarecie - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanym roztworze zapekluj schab przyciskając go talerzykiem z wierzchu aby cały był zanurzony. Mięso marynuj przez 3 – 4 dni przekręcając je co jakiś czas.

Peklowany schab w galarecie - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso zawiń dokładnie kilka razy w folię spożywczą. Zanurz w prawie gotującej się wodzie o temperaturze około 80 stopni C Mięso powinno się parzyć przez około 50 -60 minut.

Peklowany schab w galarecie - Krok 3

Krok 4

Mięso wystudź, pokrój w 1 cm grubości „motylki” – (pierwszy plaster nie dokrojony do końca następny odcina porcję od schabu).

Peklowany schab w galarecie - Krok 4

Krok 5

Upiecz zawiniętą w folię aluminiową, nieobraną główkę czosnku. Wystudź ją a następnie wyciśnij miąższ. Miąższ połącz z posiekanymi jajkami, pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym i majonezem .

Peklowany schab w galarecie - Krok 5

Krok 6

Tak przygotowanym farszem napełnij płaty schabu. Porcje ułóż na półmisku i wstaw do lodówki.

Peklowany schab w galarecie - Krok 6

Krok 7

Przygotuj bulion z 500 ml wody i kostki rosołowej, połącz go z żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce aby przestygł. Prawie ściętą galaretą zalej półmisek z mięsem.

Peklowany schab w galarecie - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Ugotowane, jeszcze gorące mięso można obtoczyć w ziołach np. majeranku . Taka „panierka” sprawi że mięso będzie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Peklowany schab w galareciePeklowany schab w galarecie

Szukasz pomysłu na mięsny przysmak,dzięki któremu każdy doceni Twoje kulinarne umiejętności? Schab peklowany będzie strzałem w dziesiątkę! Już teraz możesz przygotować go według naszej receptury i uzyskać najlepsze efekty. Zobacz na listę składników oraz nasze wskazówki i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!

Dla kogo?

Jeżeli lubisz tradycyjne potrawy, to schab w galarecie z majonezem będzie idealnym uzupełnieniem Twojego menu. Pamiętaj, że receptura nie należy do najłatwiejszych, więc na początku dokładnie zapoznaj się z wszystkimi krokami i wskazówkami, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

Na jaką okazję?

Schab peklowany gotowany to przysmak, którego nie może zabraknąć na większych uroczystościach. Serwuj go na urodzinach lub imieninach i obserwuj zadowolone twarze Twoich gości. Danie sprawdzi się również na świętach.

Czy wiesz, że?

Schab gotowany w galarecie z jajkiem przygotujesz w kilku etapach. 1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź. Później zajmij się peklowaniem mięsa. Marynuj je od 3 do 4 dni. Resztę wskazówek oraz całą recepturę znajdziesz powyżej.

Dla urozmaicenia:

Chcesz zmodyfikować naszą recepturę na peklowany schab? Śmiało możesz to zrobić. Często w tej potrawie występują także różne warzywa, np. groszek lub marchewka. Jeżeli za nimi przepadasz, to możesz rozważyć taką formę podania. Na koniec nie zapomnij podzielić się z nami opinią na temat dania w komentarzu.