Peklowany schab w galarecie

z jajkami i sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

152 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

30 gramów

3 łyżki

2 gramy

1 sztuka

4 ziarna

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

farsz:

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

galareta:

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź.

Peklowany schab w galarecie - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanym roztworze zapekluj schab przyciskając go talerzykiem z wierzchu aby cały był zanurzony. Mięso marynuj przez 3 – 4 dni przekręcając je co jakiś czas.

Peklowany schab w galarecie - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso zawiń dokładnie kilka razy w folię spożywczą. Zanurz w prawie gotującej się wodzie o temperaturze około 80 stopni C Mięso powinno się parzyć przez około 50 -60 minut.

Peklowany schab w galarecie - Krok 3

Krok 4

Mięso wystudź, pokrój w 1 cm grubości „motylki” – (pierwszy plaster nie dokrojony do końca następny odcina porcję od schabu).

Peklowany schab w galarecie - Krok 4

Krok 5

Upiecz zawiniętą w folię aluminiową, nieobraną główkę czosnku. Wystudź ją a następnie wyciśnij miąższ. Miąższ połącz z posiekanymi jajkami, pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym i majonezem .

Peklowany schab w galarecie - Krok 5

Krok 6

Tak przygotowanym farszem napełnij płaty schabu. Porcje ułóż na półmisku i wstaw do lodówki.

Peklowany schab w galarecie - Krok 6

Krok 7

Przygotuj bulion z 500 ml wody i kostki rosołowej, połącz go z żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce aby przestygł. Prawie ściętą galaretą zalej półmisek z mięsem.

Peklowany schab w galarecie - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Ugotowane, jeszcze gorące mięso można obtoczyć w ziołach np. majeranku . Taka „panierka” sprawi że mięso będzie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa w  płynie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa w  płynie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej