Peklowany schab w galarecie
z jajkami i sosem czosnkowym
trudne
1487 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
30 gramów
100 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 gramy
2 sztuki
3 ziarna
5 ziaren
3 sztuki
1 sztuka
4 ziarna
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
farsz:
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
galareta:
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź.

Krok 2
W tak przygotowanym roztworze zapekluj schab przyciskając go talerzykiem z wierzchu aby cały był zanurzony. Mięso marynuj przez 3 – 4 dni przekręcając je co jakiś czas.

Krok 3
Po tym czasie mięso zawiń dokładnie kilka razy w folię spożywczą. Zanurz w prawie gotującej się wodzie o temperaturze około 80 stopni C Mięso powinno się parzyć przez około 50 -60 minut.

Krok 4
Mięso wystudź, pokrój w 1 cm grubości „motylki” – (pierwszy plaster nie dokrojony do końca następny odcina porcję od schabu).

Krok 5
Upiecz zawiniętą w folię aluminiową, nieobraną główkę czosnku. Wystudź ją a następnie wyciśnij miąższ. Miąższ połącz z posiekanymi jajkami, pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym i majonezem .

Krok 6
Tak przygotowanym farszem napełnij płaty schabu. Porcje ułóż na półmisku i wstaw do lodówki.

Krok 7
Przygotuj bulion z 500 ml wody i kostki rosołowej, połącz go z żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce aby przestygł. Prawie ściętą galaretą zalej półmisek z mięsem.


Dobra rada:
Ugotowane, jeszcze gorące mięso można obtoczyć w ziołach np. majeranku . Taka „panierka” sprawi że mięso będzie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Peklowany schab w galarecie
Szukasz pomysłu na mięsny przysmak,dzięki któremu każdy doceni Twoje kulinarne umiejętności? Schab peklowany będzie strzałem w dziesiątkę! Już teraz możesz przygotować go według naszej receptury i uzyskać najlepsze efekty. Zobacz na listę składników oraz nasze wskazówki i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!
Dla kogo?
Jeżeli lubisz tradycyjne potrawy, to schab w galarecie z majonezem będzie idealnym uzupełnieniem Twojego menu. Pamiętaj, że receptura nie należy do najłatwiejszych, więc na początku dokładnie zapoznaj się z wszystkimi krokami i wskazówkami, które dla Ciebie przygotowaliśmy.
Na jaką okazję?
Schab peklowany gotowany to przysmak, którego nie może zabraknąć na większych uroczystościach. Serwuj go na urodzinach lub imieninach i obserwuj zadowolone twarze Twoich gości. Danie sprawdzi się również na świętach.
Czy wiesz, że?
Schab gotowany w galarecie z jajkiem przygotujesz w kilku etapach. 1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź. Później zajmij się peklowaniem mięsa. Marynuj je od 3 do 4 dni. Resztę wskazówek oraz całą recepturę znajdziesz powyżej.
Dla urozmaicenia:
Chcesz zmodyfikować naszą recepturę na peklowany schab? Śmiało możesz to zrobić. Często w tej potrawie występują także różne warzywa, np. groszek lub marchewka. Jeżeli za nimi przepadasz, to możesz rozważyć taką formę podania. Na koniec nie zapomnij podzielić się z nami opinią na temat dania w komentarzu.