Peklowany schab w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Peklowany schab w galarecie

z jajkami i sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

178 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1594 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

30 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

2 gramy

2 sztuki

3 ziarna

5 ziaren

3 sztuki

1 sztuka

4 ziarna

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

farsz:

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

galareta:

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź.

Peklowany schab w galarecie - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanym roztworze zapekluj schab przyciskając go talerzykiem z wierzchu aby cały był zanurzony. Mięso marynuj przez 3 – 4 dni przekręcając je co jakiś czas.

Peklowany schab w galarecie - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso zawiń dokładnie kilka razy w folię spożywczą. Zanurz w prawie gotującej się wodzie o temperaturze około 80 stopni C Mięso powinno się parzyć przez około 50 -60 minut.

Peklowany schab w galarecie - Krok 3

Krok 4

Mięso wystudź, pokrój w 1 cm grubości „motylki” – (pierwszy plaster nie dokrojony do końca następny odcina porcję od schabu).

Peklowany schab w galarecie - Krok 4

Krok 5

Upiecz zawiniętą w folię aluminiową, nieobraną główkę czosnku. Wystudź ją a następnie wyciśnij miąższ. Miąższ połącz z posiekanymi jajkami, pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym i majonezem .

Peklowany schab w galarecie - Krok 5

Krok 6

Tak przygotowanym farszem napełnij płaty schabu. Porcje ułóż na półmisku i wstaw do lodówki.

Peklowany schab w galarecie - Krok 6

Krok 7

Przygotuj bulion z 500 ml wody i kostki rosołowej, połącz go z żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce aby przestygł. Prawie ściętą galaretą zalej półmisek z mięsem.

Peklowany schab w galarecie - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Ugotowane, jeszcze gorące mięso można obtoczyć w ziołach np. majeranku . Taka „panierka” sprawi że mięso będzie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Peklowany schab w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej