Peklowany schab w galarecie
z jajkami i sosem czosnkowym
trudne
1369 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
30 gramów
100 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 gramy
2 sztuki
3 ziarna
5 ziaren
3 sztuki
1 sztuka
4 ziarna
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
farsz:
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
galareta:
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź.

Krok 2
W tak przygotowanym roztworze zapekluj schab przyciskając go talerzykiem z wierzchu aby cały był zanurzony. Mięso marynuj przez 3 – 4 dni przekręcając je co jakiś czas.

Krok 3
Po tym czasie mięso zawiń dokładnie kilka razy w folię spożywczą. Zanurz w prawie gotującej się wodzie o temperaturze około 80 stopni C Mięso powinno się parzyć przez około 50 -60 minut.

Krok 4
Mięso wystudź, pokrój w 1 cm grubości „motylki” – (pierwszy plaster nie dokrojony do końca następny odcina porcję od schabu).

Krok 5
Upiecz zawiniętą w folię aluminiową, nieobraną główkę czosnku. Wystudź ją a następnie wyciśnij miąższ. Miąższ połącz z posiekanymi jajkami, pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym i majonezem .

Krok 6
Tak przygotowanym farszem napełnij płaty schabu. Porcje ułóż na półmisku i wstaw do lodówki.

Krok 7
Przygotuj bulion z 500 ml wody i kostki rosołowej, połącz go z żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce aby przestygł. Prawie ściętą galaretą zalej półmisek z mięsem.


Dobra rada:
Ugotowane, jeszcze gorące mięso można obtoczyć w ziołach np. majeranku . Taka „panierka” sprawi że mięso będzie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcej