Peklowany schab w galarecie
z jajkami i sosem czosnkowym
trudne
1330 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
30 gramów
100 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 gramy
2 sztuki
3 ziarna
5 ziaren
3 sztuki
1 sztuka
4 ziarna
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
farsz:
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
galareta:
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1,5 litra wody połącz z wymienionymi przyprawami, całość zagotuj, a następnie wystudź.
Krok 2
W tak przygotowanym roztworze zapekluj schab przyciskając go talerzykiem z wierzchu aby cały był zanurzony. Mięso marynuj przez 3 – 4 dni przekręcając je co jakiś czas.
Krok 3
Po tym czasie mięso zawiń dokładnie kilka razy w folię spożywczą. Zanurz w prawie gotującej się wodzie o temperaturze około 80 stopni C Mięso powinno się parzyć przez około 50 -60 minut.
Krok 4
Mięso wystudź, pokrój w 1 cm grubości „motylki” – (pierwszy plaster nie dokrojony do końca następny odcina porcję od schabu).
Krok 5
Upiecz zawiniętą w folię aluminiową, nieobraną główkę czosnku. Wystudź ją a następnie wyciśnij miąższ. Miąższ połącz z posiekanymi jajkami, pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym i majonezem .
Krok 6
Tak przygotowanym farszem napełnij płaty schabu. Porcje ułóż na półmisku i wstaw do lodówki.
Krok 7
Przygotuj bulion z 500 ml wody i kostki rosołowej, połącz go z żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce aby przestygł. Prawie ściętą galaretą zalej półmisek z mięsem.
Dobra rada:
Ugotowane, jeszcze gorące mięso można obtoczyć w ziołach np. majeranku . Taka „panierka” sprawi że mięso będzie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej