Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami
łatwe
340 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 kilogram
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
10 sztuk
1 pęczek
100 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój na dwucentymetrowe kawałki. W każdym z nich zrób nożem nacięcie, formując w środku mięsa kieszonkę. Mięso przełóż do miski, wlej do niej 50 ml oleju, wsyp Przyprawę do schabu Knorr, która zapewni mięsu kruchość i nada odpowiedni aromat. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Krok 2
W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę, posiekaj czosnek i natkę pietruszki, pieczarki pokrój w ósemki, śliwki przekrój na pół, kajzerki pokrój w kostkę grubości 1 cm. Jaja ugotuj, obierz i przekrój na pół.
Krok 3
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę, czosnek, grzyby. Dodaj bułkę, śliwki, natkę pietruszki, jaja oraz śmietanę. Farsz dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, delikatnie wymieszaj składniki ze sobą. Nadziej nim kotlety i zepnij wykałaczką.
Krok 4
Mięso oprósz mąką i smaż na patelni z obu stron po ok. 5 minut. Kotlety trzymaj jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem, aby doszły w środku. Wyciągnij wykałaczki i podawaj przekrojone na pół z ziemniakami i surówką.
Dobra rada:
Do farszu można też dodać starty ser oscypek, który nada kotletom delikatnie wędzonego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami
Poszukujesz ciekawej alternatywy dla zwykłych kotletów schabowych? Dobrze trafiłeś! Schabowe sakiewki faszerowane grzybami to niecodzienne danie, które przyniesie Ci wiele ciekawych doznań smakowych. Palce lizać!
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią zjeść klasycznie i „jak w domu”. Warto pokazać im, że czasami można z tych samych składników zrobić coś zupełnie innego!
Na jaką okazję?
Niedzielny obiad to świetna okazja do tego, aby przedstawić domownikom schabowe sakiewki. Może ta znajomość potrwa nieco dłużej?
Czy wiesz, że?
Zamiast pieczarek możesz użyć także innych grzybów. Podsmażone kurki czy duszone podgrzybki będą idealnie współgrać z tym daniem.
Dla urozmaicenia:
Faszerowane sakiewki ze schabu podawaj z kaszą gryczaną lub ryżem oraz surówką.