Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

10 sztuk

1 pęczek

100 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój na dwucentymetrowe kawałki. W każdym z nich zrób nożem nacięcie, formując w środku mięsa kieszonkę. Mięso przełóż do miski, wlej do niej 50 ml oleju, wsyp Przyprawę do schabu Knorr, która zapewni mięsu kruchość i nada odpowiedni aromat. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę, posiekaj czosnek i natkę pietruszki, pieczarki pokrój w ósemki, śliwki przekrój na pół, kajzerki pokrój w kostkę grubości 1 cm. Jaja ugotuj, obierz i przekrój na pół.

Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę, czosnek, grzyby. Dodaj bułkę, śliwki, natkę pietruszki, jaja oraz śmietanę. Farsz dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, delikatnie wymieszaj składniki ze sobą. Nadziej nim kotlety i zepnij wykałaczką.

Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - Krok 3

Krok 4

Mięso oprósz mąką i smaż na patelni z obu stron po ok. 5 minut. Kotlety trzymaj jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem, aby doszły w środku. Wyciągnij wykałaczki i podawaj przekrojone na pół z ziemniakami i surówką.

Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu można też dodać starty ser oscypek, który nada kotletom delikatnie wędzonego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sakiewki ze schabu faszerowane grzybamiSakiewki ze schabu faszerowane grzybami

Poszukujesz ciekawej alternatywy dla zwykłych kotletów schabowych? Dobrze trafiłeś! Schabowe sakiewki faszerowane grzybami to niecodzienne danie, które przyniesie Ci wiele ciekawych doznań smakowych. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią zjeść klasycznie i „jak w domu”. Warto pokazać im, że czasami można z tych samych składników zrobić coś zupełnie innego!

Na jaką okazję?

Niedzielny obiad to świetna okazja do tego, aby przedstawić domownikom schabowe sakiewki. Może ta znajomość potrwa nieco dłużej?

Czy wiesz, że?

Zamiast pieczarek możesz użyć także innych grzybów. Podsmażone kurki czy duszone podgrzybki będą idealnie współgrać z tym daniem.

Dla urozmaicenia:

Faszerowane sakiewki ze schabu podawaj z kaszą gryczaną lub ryżem oraz surówką.