Schab faszerowany ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab faszerowany ziołami

i serem białym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

346 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

100 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

15 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do wieprzowiny Knorr połącz z oliwą i nasmaruj nią schab. Następnie odstaw mięso na 30 minut do lodówki.

Schab faszerowany ziołami - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki i tymianek drobno posiekaj. Biały ser rozgnieć widelcem w misce.

Schab faszerowany ziołami - Krok 2

Krok 3

Połącz biały ser z ziołami, orzechami oraz żółtkami. Dopraw przyprawą czosnek Knorr. Całość wymieszaj.

Schab faszerowany ziołami - Krok 3

Krok 4

W schabie zrób głęboką i dość szeroką kieszeń przy pomocy długiego, cienkiego noża.

Schab faszerowany ziołami - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj schab ziołowym serkiem.

Schab faszerowany ziołami - Krok 5

Krok 6

Rozgrzej oliwę na patelni, następnie podsmaż faszerowane mięso na złoty kolor. Piecz mięso przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.

Schab faszerowany ziołami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Schab podawaj z ziemniakami i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłodnik litewski
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowany ziołamiSchab faszerowany ziołami

Schab to jedno z najczęściej jadanych w Polsce mięs, a zazwyczaj przygotowywany jest w formie kotletów lub nadziewanej pieczeni. Schab faszerowany ziołami i serem białym będzie ciekawą wersją na świąteczny stół i alternatywą dla mięs z suszonymi owocami czy grzybami. Ser twarogowy z ziołami i orzechami zyskuje oryginalny smak i przyjemną chrupkość. Przyrządzisz go m.in. z natką pietruszki, tymiankiem, orzechami włoskimi, przyprawą czosnkową oraz żółtkami. Zacznij jednak od zamarynowania mięsa w mieszance oliwy i przypraw, by nabrało lepszego smaku i przesiąknęło aromatem dodatków. Podsmaż je, żeby zamknąć w nim soki, a następnie upiecz. Pamiętaj jednak, że czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od wielkości mięsa. Gotowe serwuj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Z takim daniem dobrze skomponują się też sosy, np. pieczeniowy, grzybowy lub śmietanowy. Schab faszerowany ziołami to uniwersalna potrawa, które sprawdzi się zarówno na uroczyste spotkania w większym gronie, jak i codzienny obiad. Wypróbuj ten przepis.