Schab faszerowany ziołami
i serem białym
łatwe
277 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
4 łyżki
100 gramów
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
15 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do wieprzowiny Knorr połącz z oliwą i nasmaruj nią schab. Następnie odstaw mięso na 30 minut do lodówki.

Krok 2
Natkę pietruszki i tymianek drobno posiekaj. Biały ser rozgnieć widelcem w misce.

Krok 3
Połącz biały ser z ziołami, orzechami oraz żółtkami. Dopraw przyprawą czosnek Knorr. Całość wymieszaj.

Krok 4
W schabie zrób głęboką i dość szeroką kieszeń przy pomocy długiego, cienkiego noża.

Krok 5
Nafaszeruj schab ziołowym serkiem.

Krok 6
Rozgrzej oliwę na patelni, następnie podsmaż faszerowane mięso na złoty kolor. Piecz mięso przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.


Dobra rada:
Schab podawaj z ziemniakami i surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab faszerowany ziołami
Schab to jedno z najczęściej jadanych w Polsce mięs, a zazwyczaj przygotowywany jest w formie kotletów lub nadziewanej pieczeni. Schab faszerowany ziołami i serem białym będzie ciekawą wersją na świąteczny stół i alternatywą dla mięs z suszonymi owocami czy grzybami. Ser twarogowy z ziołami i orzechami zyskuje oryginalny smak i przyjemną chrupkość. Przyrządzisz go m.in. z natką pietruszki, tymiankiem, orzechami włoskimi, przyprawą czosnkową oraz żółtkami. Zacznij jednak od zamarynowania mięsa w mieszance oliwy i przypraw, by nabrało lepszego smaku i przesiąknęło aromatem dodatków. Podsmaż je, żeby zamknąć w nim soki, a następnie upiecz. Pamiętaj jednak, że czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od wielkości mięsa. Gotowe serwuj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Z takim daniem dobrze skomponują się też sosy, np. pieczeniowy, grzybowy lub śmietanowy. Schab faszerowany ziołami to uniwersalna potrawa, które sprawdzi się zarówno na uroczyste spotkania w większym gronie, jak i codzienny obiad. Wypróbuj ten przepis.