Schab faszerowany ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab faszerowany ziołami

i serem białym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

100 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

15 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do wieprzowiny Knorr połącz z oliwą i nasmaruj nią schab. Następnie odstaw mięso na 30 minut do lodówki.

Schab faszerowany ziołami - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki i tymianek drobno posiekaj. Biały ser rozgnieć widelcem w misce.

Schab faszerowany ziołami - Krok 2

Krok 3

Połącz biały ser z ziołami, orzechami oraz żółtkami. Dopraw przyprawą czosnek Knorr. Całość wymieszaj.

Schab faszerowany ziołami - Krok 3

Krok 4

W schabie zrób głęboką i dość szeroką kieszeń przy pomocy długiego, cienkiego noża.

Schab faszerowany ziołami - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj schab ziołowym serkiem.

Schab faszerowany ziołami - Krok 5

Krok 6

Rozgrzej oliwę na patelni, następnie podsmaż faszerowane mięso na złoty kolor. Piecz mięso przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.

Schab faszerowany ziołami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Schab podawaj z ziemniakami i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab faszerowany ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowany ziołamiSchab faszerowany ziołami

Schab to jedno z najczęściej jadanych w Polsce mięs, a zazwyczaj przygotowywany jest w formie kotletów lub nadziewanej pieczeni. Schab faszerowany ziołami i serem białym będzie ciekawą wersją na świąteczny stół i alternatywą dla mięs z suszonymi owocami czy grzybami. Ser twarogowy z ziołami i orzechami zyskuje oryginalny smak i przyjemną chrupkość. Przyrządzisz go m.in. z natką pietruszki, tymiankiem, orzechami włoskimi, przyprawą czosnkową oraz żółtkami. Zacznij jednak od zamarynowania mięsa w mieszance oliwy i przypraw, by nabrało lepszego smaku i przesiąknęło aromatem dodatków. Podsmaż je, żeby zamknąć w nim soki, a następnie upiecz. Pamiętaj jednak, że czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od wielkości mięsa. Gotowe serwuj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Z takim daniem dobrze skomponują się też sosy, np. pieczeniowy, grzybowy lub śmietanowy. Schab faszerowany ziołami to uniwersalna potrawa, które sprawdzi się zarówno na uroczyste spotkania w większym gronie, jak i codzienny obiad. Wypróbuj ten przepis.