Schab faszerowany ziołami

i serem białym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

310 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

1 kilogram

2 sztuki

150 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do wieprzowiny Knorr połącz z oliwą i nasmaruj nią schab. Następnie odstaw mięso na 30 minut do lodówki.

Schab faszerowany ziołami - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki i tymianek drobno posiekaj. Biały ser rozgnieć widelcem w misce.

Schab faszerowany ziołami - Krok 2

Krok 3

Połącz biały ser z ziołami, orzechami oraz żółtkami. Dopraw rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr. Całość wymieszaj.

Schab faszerowany ziołami - Krok 3

Krok 4

W schabie zrób głęboką i dość szeroką kieszeń przy pomocy długiego, cienkiego noża.

Schab faszerowany ziołami - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj schab ziołowym serkiem.

Schab faszerowany ziołami - Krok 5

Krok 6

Rozgrzej oliwę na patelni, następnie podsmaż faszerowane mięso na złoty kolor. Piecz mięso przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.

Schab faszerowany ziołami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Schab podawaj z ziemniakami i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowany ziołamiSchab faszerowany ziołami

Schab to jedno z najczęściej jadanych w Polsce mięs, a zazwyczaj przygotowywany jest w formie kotletów lub nadziewanej pieczeni. Schab faszerowany ziołami i serem białym będzie ciekawą wersją na świąteczny stół i alternatywą dla mięs z suszonymi owocami czy grzybami. Ser twarogowy z ziołami i orzechami zyskuje oryginalny smak i przyjemną chrupkość. Przyrządzisz go m.in. z natką pietruszki, tymiankiem, orzechami włoskimi, przyprawą czosnkową oraz żółtkami. Zacznij jednak od zamarynowania mięsa w mieszance oliwy i przypraw, by nabrało lepszego smaku i przesiąknęło aromatem dodatków. Podsmaż je, żeby zamknąć w nim soki, a następnie upiecz. Pamiętaj jednak, że czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od wielkości mięsa. Gotowe serwuj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Z takim daniem dobrze skomponują się też sosy, np. pieczeniowy, grzybowy lub śmietanowy. Schab faszerowany ziołami to uniwersalna potrawa, które sprawdzi się zarówno na uroczyste spotkania w większym gronie, jak i codzienny obiad. Wypróbuj ten przepis.