Dania ze Schabem

156 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (156)

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem
ratingratingratingratingrating

1562

difficulty

łatwe

120 min.
Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżeme...
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
ratingratingratingratingrating

314

difficulty

łatwe

30 min.
Klasyczny kurczak cordon blue kryje w środku wyborną niespodziankę - kremowy ser i szynkę...
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
ratingratingratingratingrating

319

difficulty

łatwe

30 min.
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera to dobra alternatywa dla jego klasycz...
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

248

difficulty

łatwe

60 min.
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzi...
Roladki schabowe - VIDEO
ratingratingratingratingrating

228

difficulty

średnie

30 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Pieczony schab z chrzanowym sosem
ratingratingratingratingrating

127

difficulty

średnie

60 min.
Kruche mięso polane wyrazistym sosem i pachnące majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty ob...
Schab po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

105

difficulty

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Wielkanocny schab pieczony
ratingratingratingratingrating

131

difficulty

łatwe

90 min.
Chcesz podać soczyste i aromatyczne mięso na święta? Sprawdź więc nasz przepis na wielkanocny sch...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą
ratingratingratingratingrating

124

difficulty

łatwe

90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
ratingratingratingratingrating

97

difficulty

łatwe

30 min.
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będ...
Schabowe z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

52

difficulty

łatwe

30 min.
Niedzielne obiady najczęściej kojarzą się z aromatycznym rosołem i popularnymi schabowymi. Propon...
Pieczony schab z boczkiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

75

difficulty

łatwe

60 min.
Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotlet...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
ratingratingratingratingrating

57

difficulty

łatwe

60 min.
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotow...
Schab pieczony
ratingratingratingratingrating

132

difficulty

łatwe

90 min.
Chcesz przyrządzić mięso, które będzie jednocześnie miękkie, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu...
Pieczony schab z jabłkami
ratingratingratingratingrating

76

difficulty

łatwe

60 min.
Pieczony schab z jabłkami to idealne danie na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Dodaj do niego...
Schab z grzybami duszonymi
ratingratingratingratingrating

66

difficulty

łatwe

60 min.
Schab z duszonymi grzybami charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Niezbędne do jego przygotowani...
Schab w pięciu smakach
ratingratingratingratingrating

62

difficulty

łatwe

30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Schab ze śliwką i morelą
ratingratingratingratingrating

65

difficulty

średnie

60 min.
Ukryte w porcji schabu suszone owoce, mięso i przyprawy sprawią, że będzie on soczysty i jeszcze...
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

łatwe

60 min.
Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i pod...
Sakiewki ze schabu z grzybami
ratingratingratingratingrating

67

difficulty

łatwe

60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomi...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

52

difficulty

łatwe

45 min.
Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy s...
Zupa pak choi
ratingratingratingratingrating

63

difficulty

łatwe

45 min.
Azjatyckie danie charakteryzujące się bogactwem smaków, a do tego proste w przygotowaniu – to zup...
Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem
ratingratingratingratingrating

81

difficulty

łatwe

45 min.
Tradycyjne kotlety schabowe mają rzeszę zwolenników, ale dla odmiany warto czasem podać schab w i...
Schab pieczony w majeranku
ratingratingratingratingrating

53

difficulty

łatwe

45 min.
Szukasz inspiracji na klasyczny polski obiad, który nie będzie zbyt pracochłonny? Soczysty schab...
Schab pieczony w sosie żurawinowym
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

łatwe

90 min.
Zamiast tradycyjnych schabowych chcesz zrobić na obiad coś bardziej wyszukanego? Nic prostszego...
Wielkanocny schab pachnący majerankiem
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

łatwe

90 min.
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, inten...
Schab ze śliwką w galarecie
ratingratingratingratingrating

48

difficulty

średnie

90 min.
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny sch...
Tradycyjny schabowy
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

30 min.
Chrupki i soczysty schabowy nie jest trudny do przygotowania. Mamy dla Was łatwy przepis na ulubi...
Schab ze śliwką w sosie orzechowym
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

łatwe

60 min.
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzien...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SchabSchab

Pieczony, faszerowany i smażony, zwłaszcza w postaci dużych kotletów. Serwowany z kapustą i ziemniakami. Schab to niezwykle popularne w polskiej kuchni mięso wieprzowe. Przygotowywane jest na wiele sposobów: nadziewane suszonymi śliwkami i morelami, w sosie grzybowym lub pieczeniowym. Masz naprawdę dużo możliwości. Jedną z nich jest przyrządzenie pieczeni. Mięso zamarynuj w całości – dobrze wcześniej zrobić w nim nakłucia, by smak przypraw przeniknął w jego głąb. Następnie podsmaż je i upiecz. Podaj z dodatkiem pieczonych warzyw lub surówek. Ciekawe połączenie uzyskasz, serwując do pieczeni surówkę z marchewki i imbiru, schab świetnie nadaje się również do nadziewania w kawałkach. Ze względu na kształt, łatwo się go porcjuje i przyrządza z niego odpowiedniej wielkości kieszonki. Przygotuj do nich farsz np. pieczarkowo-cebulowy i usmaż albo upiecz. Podaj w sosie śmietanowym albo czosnkowym – takie danie to prosta alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych. Jeszcze inną będą schabowe roladki. Aby je przyrządzić, mięso cienko rozbij, podkładając pod deskę ręcznik lub ściereczkę (unikniesz w ten sposób nadmiernego hałasu). Zacznij rozbijanie od jego brzegów, uważając, by nie rozerwać kawałków. Tak przygotowane przypraw i zawiń z wybranymi dodatkami. Upiecz na grillu lub w piekarniku. Podaj w całości, jako danie obiadowe lub pokrój na niewielkie kawałki – dzięki temu uzyskasz przystawkę albo przekąski do serwowania na zimno. Jeśli użyjesz różnokolorowych dodatków, np. czerwonej papryki, ogórka kiszonego i fety, będą one bardzo dobrze prezentowały się na talerzu. Lubisz kuchnię orientalną? Użyj schabu, by zrobić danie w stylu azjatyckim, na przykład w sosie słodko-ostrym albo słodko-kwaśnym. Pokrój mięso w długie, cienkie paski, obtocz w mące i podsmaż na mocno nagrzanej patelni. Dodaj odpowiednie przyprawy: świeżo starty imbir, kolendrę i chili. Przygotuj sos i uduś w nim mięso. Podawaj z ryżem lub chińskim makaronem. Którą z naszych propozycji przyrządzisz w pierwszej kolejności?