Przepisy na Schab | Przepisy.pl

Dania ze Schabem

146 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (146)

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem
ratingratingratingratingrating

1578

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżeme...
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
ratingratingratingratingrating

335

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kotlet z niespodzianką! Zachwyca nie tylko soczystym mięsem, ale też ukrytymi pod panierką wyrazi...
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
ratingratingratingratingrating

330

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera to dobra alternatywa dla jego klasycz...
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

250

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzi...
Roladki schabowe - VIDEO
ratingratingratingratingrating

235

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Pieczony schab z chrzanowym sosem
ratingratingratingratingrating

133

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kruche mięso polane wyrazistym sosem i pachnące majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty ob...
Schab po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

135

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Wielkanocny schab pieczony
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Chcesz podać soczyste i aromatyczne mięso na święta? Sprawdź więc nasz przepis na wielkanocny sch...
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będ...
Pieczony schab z boczkiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotlet...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotow...
Schab pieczony
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Chcesz przyrządzić mięso, które będzie jednocześnie miękkie, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu...
Pieczony schab z jabłkami
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczony schab z jabłkami to idealne danie na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Dodaj do niego...
Schab z grzybami duszonymi
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab z duszonymi grzybami charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Niezbędne do jego przygotowani...
Schab w pięciu smakach
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Schab ze śliwką i morelą
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ukryte w porcji schabu suszone owoce, mięso i przyprawy sprawią, że będzie on soczysty i jeszcze...
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i pod...
Sakiewki ze schabu z grzybami
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomi...
Zupa pak choi
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Azjatyckie danie charakteryzujące się bogactwem smaków, a do tego proste w przygotowaniu – to zup...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy s...
Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tradycyjne kotlety schabowe mają rzeszę zwolenników, ale dla odmiany warto czasem podać schab w i...
Schab pieczony w majeranku
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz inspiracji na klasyczny polski obiad, który nie będzie zbyt pracochłonny? Soczysty schab...
Wielkanocny schab pachnący majerankiem
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, inten...
Schab ze śliwką w galarecie
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny sch...
Tradycyjny schabowy
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupki i soczysty schabowy nie jest trudny do przygotowania. Mamy dla Was łatwy przepis na ulubi...
Schab ze śliwką w sosie orzechowym
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzien...
Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jedliście naleśniki z suszonymi pomidorami i mięsem? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie tego dania...
Klasyczny kotlet schabowy z kapustą
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Najlepszy obiad na dziś to panierowane schabowe z młodą kapustką w kremowym sosie...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SchabSchab

Pieczony, faszerowany i smażony, zwłaszcza w postaci dużych kotletów. Serwowany z kapustą i ziemniakami. Schab to niezwykle popularne w polskiej kuchni mięso wieprzowe. Przygotowywane jest na wiele sposobów: nadziewane suszonymi śliwkami i morelami, w sosie grzybowym lub pieczeniowym. Masz naprawdę dużo możliwości. Jedną z nich jest przyrządzenie pieczeni. Mięso zamarynuj w całości – dobrze wcześniej zrobić w nim nakłucia, by smak przypraw przeniknął w jego głąb. Następnie podsmaż je i upiecz. Podaj z dodatkiem pieczonych warzyw lub surówek. Ciekawe połączenie uzyskasz, serwując do pieczeni surówkę z marchewki i imbiru, schab świetnie nadaje się również do nadziewania w kawałkach. Ze względu na kształt, łatwo się go porcjuje i przyrządza z niego odpowiedniej wielkości kieszonki. Przygotuj do nich farsz np. pieczarkowo-cebulowy i usmaż albo upiecz. Podaj w sosie śmietanowym albo czosnkowym – takie danie to prosta alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych. Jeszcze inną będą schabowe roladki. Aby je przyrządzić, mięso cienko rozbij, podkładając pod deskę ręcznik lub ściereczkę (unikniesz w ten sposób nadmiernego hałasu). Zacznij rozbijanie od jego brzegów, uważając, by nie rozerwać kawałków. Tak przygotowane przypraw i zawiń z wybranymi dodatkami. Upiecz na grillu lub w piekarniku. Podaj w całości, jako danie obiadowe lub pokrój na niewielkie kawałki – dzięki temu uzyskasz przystawkę albo przekąski do serwowania na zimno. Jeśli użyjesz różnokolorowych dodatków, np. czerwonej papryki, ogórka kiszonego i fety, będą one bardzo dobrze prezentowały się na talerzu. Lubisz kuchnię orientalną? Użyj schabu, by zrobić danie w stylu azjatyckim, na przykład w sosie słodko-ostrym albo słodko-kwaśnym. Pokrój mięso w długie, cienkie paski, obtocz w mące i podsmaż na mocno nagrzanej patelni. Dodaj odpowiednie przyprawy: świeżo starty imbir, kolendrę i chili. Przygotuj sos i uduś w nim mięso. Podawaj z ryżem lub chińskim makaronem. Którą z naszych propozycji przyrządzisz w pierwszej kolejności?