Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby (podgrzybki i pieczarki) pokrój drobno. Szalotki pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę. Po chwili smażenia dodaj grzyby oraz masło. Smaż całość około 10 minut.
Krok 3
Dodaj kostkę rosołową Knorr do grzybów, dokładnie wymieszaj, aż smaki dobrze się połączą. Na końcu dodaj do farszu posiekaną natkę pietruszki i tymianek.
Krok 4
Pora pokrój wzdłuż na cienkie, długie paski. Następnie obgotuj we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną i staną się elastyczne.
Krok 5
Schab rozbij tłuczkiem do mięs na szerokie i cienkie plastry. Na środku każdego plastra nałóż łyżką farsz grzybowy i zwiń w formę sakiewki. Na górze powstałej sakiewki zwiąż mięso paskiem z pora.
Krok 6
Sakiewki ze schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdej rozkrusz drugą kostkę rosołową Knorr i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sakiewki ze schabu z grzybami
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomitą propozycją na odświętny obiad lub przyjęcie. Przygotujesz je z podgrzybków, pieczarek oraz schabu wieprzowego. Na początek grzyby i cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż z dodatkiem czosnku na rozgrzanej patelni. Kiedy już nieco zmiękną, dołącz do nich kostkę rosołową oraz przyprawy, m.in. posiekaną natkę pietruszki i suszony tymianek. Tak przyrządzony farsz ułóż na rozbitych na dość cienkie plastry kawałkach schabu i zawiń, wiążąc mięso sparzonymi paskami pora. Powstałe sakiewki ze schabu z grzybami posyp przyprawami i upiecz w naczyniu żaroodpornym. Gotowe danie serwuj z ziemniaczanymi łódeczkami, kaszą gryczaną lub kopytkami. Jako dodatek sprawdzi się kiszona kapusta na ciepło lub surówka z selera i orzechów włoskich. Masz ochotę na znakomite mięsne danie, intensywnie pachnące leśnymi grzybami? Przygotuj je z naszym przepisem, a z pewnością się nie zawiedziesz. Do dzieła!