Sakiewki ze schabu z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

524 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

948 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby (podgrzybki i pieczarki) pokrój drobno. Szalotki pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę. Po chwili smażenia dodaj grzyby oraz masło. Smaż całość około 10 minut.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 2

Krok 3

Dodaj kostkę rosołową Knorr do grzybów, dokładnie wymieszaj, aż smaki dobrze się połączą. Na końcu dodaj do farszu posiekaną natkę pietruszki i tymianek.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 3

Krok 4

Pora pokrój wzdłuż na cienkie, długie paski. Następnie obgotuj we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną i staną się elastyczne.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 4

Krok 5

Schab rozbij tłuczkiem do mięs na szerokie i cienkie plastry. Na środku każdego plastra nałóż łyżką farsz grzybowy i zwiń w formę sakiewki. Na górze powstałej sakiewki zwiąż mięso paskiem z pora.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 5

Krok 6

Sakiewki ze schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdej rozkrusz drugą kostkę rosołową Knorr i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Jarek Miazek

    Jarek Miazek, 28.12.2018

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta  Domoslawska

    Marietta Domoslawska, 01.06.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sakiewki ze schabu z grzybamiSakiewki ze schabu z grzybami

Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomitą propozycją na odświętny obiad lub przyjęcie. Przygotujesz je z podgrzybków, pieczarek oraz schabu wieprzowego. Na początek grzyby i cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż z dodatkiem czosnku na rozgrzanej patelni. Kiedy już nieco zmiękną, dołącz do nich kostkę rosołową oraz przyprawy, m.in. posiekaną natkę pietruszki i suszony tymianek. Tak przyrządzony farsz ułóż na rozbitych na dość cienkie plastry kawałkach schabu i zawiń, wiążąc mięso sparzonymi paskami pora. Powstałe sakiewki ze schabu z grzybami posyp przyprawami i upiecz w naczyniu żaroodpornym. Gotowe danie serwuj z ziemniaczanymi łódeczkami, kaszą gryczaną lub kopytkami. Jako dodatek sprawdzi się kiszona kapusta na ciepło lub surówka z selera i orzechów włoskich. Masz ochotę na znakomite mięsne danie, intensywnie pachnące leśnymi grzybami? Przygotuj je z naszym przepisem, a z pewnością się nie zawiedziesz. Do dzieła!