Sakiewki ze schabu – z grzybami: przepis z porem | Przepisy.pl pixel

Sakiewki ze schabu z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

heart
599 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1489 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby (podgrzybki i pieczarki) pokrój drobno. Szalotki pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę. Po chwili smażenia dodaj grzyby oraz masło. Smaż całość około 10 minut.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 2

Krok 3

Dodaj kostkę rosołową Knorr do grzybów, dokładnie wymieszaj, aż smaki dobrze się połączą. Na końcu dodaj do farszu posiekaną natkę pietruszki i tymianek.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 3

Krok 4

Pora pokrój wzdłuż na cienkie, długie paski. Następnie obgotuj we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną i staną się elastyczne.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 4

Krok 5

Schab rozbij tłuczkiem do mięs na szerokie i cienkie plastry. Na środku każdego plastra nałóż łyżką farsz grzybowy i zwiń w formę sakiewki. Na górze powstałej sakiewki zwiąż mięso paskiem z pora.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 5

Krok 6

Sakiewki ze schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdej rozkrusz drugą kostkę rosołową Knorr i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Sakiewki ze schabu z grzybami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK. Sakiewki mi się spodobały, bo będą ciekawie wyglądać na stole. W farszu pominę grzyby leśne, ale dodam por też do środka i troszkę selera sałatkowego ze słoika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Miazek

    Jarek Miazek , 28.12.2018

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta  Domoslawska

    Marietta Domoslawska , 01.06.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sakiewki ze schabu z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sakiewki ze schabu z grzybamiSakiewki ze schabu z grzybami

Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomitą propozycją na odświętny obiad lub przyjęcie. Przygotujesz je z podgrzybków, pieczarek oraz schabu wieprzowego. Na początek grzyby i cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż z dodatkiem czosnku na rozgrzanej patelni. Kiedy już nieco zmiękną, dołącz do nich kostkę rosołową oraz przyprawy, m.in. posiekaną natkę pietruszki i suszony tymianek. Tak przyrządzony farsz ułóż na rozbitych na dość cienkie plastry kawałkach schabu i zawiń, wiążąc mięso sparzonymi paskami pora. Powstałe sakiewki ze schabu z grzybami posyp przyprawami i upiecz w naczyniu żaroodpornym. Gotowe danie serwuj z ziemniaczanymi łódeczkami, kaszą gryczaną lub kopytkami. Jako dodatek sprawdzi się kiszona kapusta na ciepło lub surówka z selera i orzechów włoskich. Masz ochotę na znakomite mięsne danie, intensywnie pachnące leśnymi grzybami? Przygotuj je z naszym przepisem, a z pewnością się nie zawiedziesz. Do dzieła!