Schab z jabłkami i sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z jabłkami i sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Błonę na schabie delikatnie ponacinaj na krzyż.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda i pokrój w dużą kostkę. Cebulę posiekaj.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 2

Krok 3

Przyprawę Knorr wymieszaj z 50 mililitrami wody, sosem sojowym, olejem sezamowym i miodem. Dodaj jabłka, posiekaną cebulę oraz sezam.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 3

Krok 4

Powstałym sosem zalej dokładnie mięso. Następnie całość przełóż do naczynia żaroodpornego.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 4

Krok 5

Przykryj i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawaj z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 24.07.2020

    Przepis jest świetny! Ja dodatkowo bym zagęściła sos, żeby polać ryż. Tak zrobię następnym razem. Sos ma smak ostro-słodki. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z jabłkami i sezamemSchab z jabłkami i sezamem

Schab z jabłkami i sezamem to wyjątkowo smaczne danie, które warto zaserwować na obiad lub wyjątkową okoliczność. Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio dobranych dodatkach. Sięgnij po dowolny gatunek jabłek (winne, cierpkie, słodkie lub kwaśne). Ich smak świetnie podkreśli olej sezamowy, odrobina miodu i sos sojowy. Wykorzystać możesz także posiekany imbir, szczyptę cynamonu oraz wanilii. Nadmiar słodyczy doskonale zrównoważy ostra cebula i niewielka ilość papryczki chili. Jabłka dobrze skomponują się również z gruszką oraz ziarnami sezamu. Tak przygotowanym sosem zalej schab i wstaw go do rozgrzanego do 180° C piekarnika. Mięso podawaj na ciepło z ryżem ugotowanym w wodzie lub bulionie z włoszczyzny, sypką kaszą czy podpiekanymi ziemniakami. Wypróbuj także wariantu ze świeżymi ziołami, którymi możesz udekorować danie lub podkreślić smak sosu. Dodaj do niego tymianek, bazylię, oregano lub świeżo posiekaną natkę pietruszki i liście kolendry. Sprawdź ten przepis i podziel się opinią.