
Składniki
100 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 kilogram
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz śliwki w gorącej wodzie. Odsącz. Lekko stłucz czosnek, obierz. Wymieszaj Knorr Przyprawę do mięs z musztardą, majerankiem i oliwą.

Krok 2
Zrób w mięsie dziurę trzonkiem drewnianej łyżki. Nadziej śliwkami schab w środku. Natrzyj mięso pastą musztardową. Ułóż w formie do pieczenia. Dodaj pozostałe śliwki, czosnek, wino i 100 ml wody.

Krok 3
Piecz przez 40 min. Przykryj mięso folia aluminiową po wyjęciu z piekarnika i pozostaw na 10 min, Podawaj mięso pokrojone w plastry z sosem.


Dobra rada:
Zamiast śliwek faszeruj schab suszonymi morelami lub żurawiną. Dodaj smaku mocząc je przez 10 min w alkoholu. Jeżeli lubisz piec to warto sprawić sobie termometr do mięs. Dobrze upieczony schab powinien mieć temperaturę 75°C, mierzoną wewnątrz.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z suszonymi śliwkami
Pieczony schab nadziewany suszonymi owocami to danie często przyrządzane na uroczyste lub świąteczne posiłki. Dowiedz się, jak przygotować klasyczny pieczony schab z suszonymi śliwkami z tego przepisu. Będziesz potrzebować około kilogramowego wieprzowego schabu bez kości. Przed pieczeniem trzeba natrzeć go marynatą, którą przygotujesz z czosnku, oliwy z oliwek i musztardy, najlepiej sarepskiej. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku. W najbardziej popularnej wersji tego dania, schab nadziewa się suszoną śliwką, ale równie dobrze sprawdzą się także delikatne morele lub kwaskowata żurawina. Wyrazisty smak wydobędziesz z owoców, jeśli wcześniej namoczysz je przez chwilę w marynacie. Schab nadziewa się, robiąc w środku dziurkę trzonkiem drewnianej łyżki , a następnie wkładając do niej suszone owoce. Aby mięso pozostało soczyste po upieczeniu, polej je czerwonym wytrawnym winem. Upieczony schab podawaj na gorąco z surówką buraczkową i ziemniakami, lub na zimno z kromką pieczywa. Smacznego.