Pieczony schab z suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z suszonymi śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 kilogram

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz śliwki w gorącej wodzie. Odsącz. Lekko stłucz czosnek, obierz. Wymieszaj Knorr Przyprawę do mięs z musztardą, majerankiem i oliwą.

Pieczony schab z suszonymi śliwkami - Krok 1

Krok 2

Zrób w mięsie dziurę trzonkiem drewnianej łyżki. Nadziej śliwkami schab w środku. Natrzyj mięso pastą musztardową. Ułóż w formie do pieczenia. Dodaj pozostałe śliwki, czosnek, wino i 100 ml wody.

Pieczony schab z suszonymi śliwkami - Krok 2

Krok 3

Piecz przez 40 min. Przykryj mięso folia aluminiową po wyjęciu z piekarnika i pozostaw na 10 min, Podawaj mięso pokrojone w plastry z sosem.

Pieczony schab z suszonymi śliwkami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast śliwek faszeruj schab suszonymi morelami lub żurawiną. Dodaj smaku mocząc je przez 10 min w alkoholu. Jeżeli lubisz piec to warto sprawić sobie termometr do mięs. Dobrze upieczony schab powinien mieć temperaturę 75°C, mierzoną wewnątrz.

7

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 27.08.2016

    Może inne przepisy, na pieczony schab Panią zainspirują. Zachęcamy do skorzystania :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/schab-pieczony/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazur

    Magda Mazur , 26.08.2016

    A coś mniej tradycyjnego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Falko

    Marzena Falko , 15.08.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Majewska

    Marta Majewska , 07.08.2016

    pyszny polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek , 06.08.2016

    Ale porcja ... dla 2 osób napewno // smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Cierniak

    Maria Cierniak , 06.08.2016

    smacznego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 06.08.2016

    uwielbiam ten przepis a smak schabupyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z suszonymi śliwkamiPieczony schab z suszonymi śliwkami

Pieczony schab nadziewany suszonymi owocami to danie często przyrządzane na uroczyste lub świąteczne posiłki. Dowiedz się, jak przygotować klasyczny pieczony schab z suszonymi śliwkami z tego przepisu. Będziesz potrzebować około kilogramowego wieprzowego schabu bez kości. Przed pieczeniem trzeba natrzeć go marynatą, którą przygotujesz z czosnku, oliwy z oliwek i musztardy, najlepiej sarepskiej. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku. W najbardziej popularnej wersji tego dania, schab nadziewa się suszoną śliwką, ale równie dobrze sprawdzą się także delikatne morele lub kwaskowata żurawina. Wyrazisty smak wydobędziesz z owoców, jeśli wcześniej namoczysz je przez chwilę w marynacie. Schab nadziewa się, robiąc w środku dziurkę trzonkiem drewnianej łyżki , a następnie wkładając do niej suszone owoce. Aby mięso pozostało soczyste po upieczeniu, polej je czerwonym wytrawnym winem. Upieczony schab podawaj na gorąco z surówką buraczkową i ziemniakami, lub na zimno z kromką pieczywa. Smacznego.