
Składniki
100 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 kilogram
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz śliwki w gorącej wodzie. Odsącz. Lekko stłucz czosnek, obierz. Wymieszaj Knorr Przyprawę do mięs z musztardą, majerankiem i oliwą.

Krok 2
Zrób w mięsie dziurę trzonkiem drewnianej łyżki. Nadziej śliwkami schab w środku. Natrzyj mięso pastą musztardową. Ułóż w formie do pieczenia. Dodaj pozostałe śliwki, czosnek, wino i 100 ml wody.

Krok 3
Piecz przez 40 min. Przykryj mięso folia aluminiową po wyjęciu z piekarnika i pozostaw na 10 min, Podawaj mięso pokrojone w plastry z sosem.


Dobra rada:
Zamiast śliwek faszeruj schab suszonymi morelami lub żurawiną. Dodaj smaku mocząc je przez 10 min w alkoholu. Jeżeli lubisz piec to warto sprawić sobie termometr do mięs. Dobrze upieczony schab powinien mieć temperaturę 75°C, mierzoną wewnątrz.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z suszonymi śliwkami
Pieczony schab nadziewany suszonymi owocami to danie często przyrządzane na uroczyste lub świąteczne posiłki. Dowiedz się, jak przygotować klasyczny pieczony schab z suszonymi śliwkami z tego przepisu. Będziesz potrzebować około kilogramowego wieprzowego schabu bez kości. Przed pieczeniem trzeba natrzeć go marynatą, którą przygotujesz z czosnku, oliwy z oliwek i musztardy, najlepiej sarepskiej. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku. W najbardziej popularnej wersji tego dania, schab nadziewa się suszoną śliwką, ale równie dobrze sprawdzą się także delikatne morele lub kwaskowata żurawina. Wyrazisty smak wydobędziesz z owoców, jeśli wcześniej namoczysz je przez chwilę w marynacie. Schab nadziewa się, robiąc w środku dziurkę trzonkiem drewnianej łyżki , a następnie wkładając do niej suszone owoce. Aby mięso pozostało soczyste po upieczeniu, polej je czerwonym wytrawnym winem. Upieczony schab podawaj na gorąco z surówką buraczkową i ziemniakami, lub na zimno z kromką pieczywa. Smacznego.



































