
Składniki
50 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
600 gramów
3 sztuki
100 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz grzyby w 150 ml ciepłej wody przez 10-15 min. Drobno posiekaj namoczone i odsączone grzyby. Natrzyj mięso Przyprawą do mięs Knorr. Posiekaj rozmaryn.

Krok 2
Przesmaż mięso ze wszystkim stron na oleju. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 min. Wyjmij, przykryj folią i pozostaw na 10 min.

Krok 3
Podgrzej wodę z moczenia grzybów, dodaj do niej grzyby, rozmaryn, wino i Sos do pieczeni ciemny Knorr. Zagotuj i gotuj przez 10 min. Podawaj mięso, pokrojone w plastry z sosem.


Dobra rada:
To znakomite mięso z aromatycznymi grzybami najlepiej smakuje z tradycyjną kaszą j lub kluskami. Do sosu można dodać przesmażone na margarynie pieczarki lub świeże leśne grzyby.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z grzybami duszonymi
Schab z duszonymi grzybami charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Niezbędne do jego przygotowania są przede wszystkim świeże lub suszone grzyby, np. prawdziwki, podgrzybki czy maślaki. Suszone wcześniej namocz w ciepłej wodzie, a dopiero później krótko gotuj. Dzięki temu powstanie bulion, który będzie podstawą do przyrządzenia wyrazistego sosu grzybowego z dodatkiem rozmarynu. Zaprawić go możesz zasmażką z mąki i kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Sięgnij również po gotowy ciemny lub jasny sos pieczeniowy. Do przygotowania dania wykorzystaj kawałek schabu bez kości. Przed pieczeniem natrzyj go wybranymi przyprawami, np. suszonymi ziołami – bazylią, oregano, kolendrą lub kompozycją ostrej i słodkiej papryki. Pikantnego posmaku doda mu czosnek oraz świeżo zmielony lub gruboziarnisty pieprz. Schab z duszonymi grzybami podawaj na ciepło, pokrojony w plastry. Dobrze będzie smakował w połączeniu z ziemniaczanym purée oprószonym natką pietruszki lub kopytkami. Zaserwuj do niego warzywną sałatkę lub słodko-kwaśną surówkę. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne danie.




































