Schab z grzybami duszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Schab z grzybami duszonymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

637 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

850 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

600 gramów

3 sztuki

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz grzyby w 150 ml ciepłej wody przez 10-15 min. Drobno posiekaj namoczone i odsączone grzyby. Natrzyj mięso Przyprawą do mięs Knorr. Posiekaj rozmaryn.

Schab z grzybami duszonymi - Krok 1

Krok 2

Przesmaż mięso ze wszystkim stron na oleju. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 min. Wyjmij, przykryj folią i pozostaw na 10 min.

Schab z grzybami duszonymi - Krok 2

Krok 3

Podgrzej wodę z moczenia grzybów, dodaj do niej grzyby, rozmaryn, wino i Sos do pieczeni ciemny Knorr. Zagotuj i gotuj przez 10 min. Podawaj mięso, pokrojone w plastry z sosem.

Schab z grzybami duszonymi - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

To znakomite mięso z aromatycznymi grzybami najlepiej smakuje z tradycyjną kaszą j lub kluskami. Do sosu można dodać przesmażone na margarynie pieczarki lub świeże leśne grzyby.

3

Opinie o przepisie

  • Jolanta Wróbel

    Jolanta Wróbel , 08.12.2017

    To jest pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika hanc

    monika hanc , 05.12.2017

    w ilu stopniach pieczemy schab?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z grzybami duszonymiSchab z grzybami duszonymi

Schab z duszonymi grzybami charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Niezbędne do jego przygotowania są przede wszystkim świeże lub suszone grzyby, np. prawdziwki, podgrzybki czy maślaki. Suszone wcześniej namocz w ciepłej wodzie, a dopiero później krótko gotuj. Dzięki temu powstanie bulion, który będzie podstawą do przyrządzenia wyrazistego sosu grzybowego z dodatkiem rozmarynu. Zaprawić go możesz zasmażką z mąki i kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Sięgnij również po gotowy ciemny lub jasny sos pieczeniowy. Do przygotowania dania wykorzystaj kawałek schabu bez kości. Przed pieczeniem natrzyj go wybranymi przyprawami, np. suszonymi ziołami – bazylią, oregano, kolendrą lub kompozycją ostrej i słodkiej papryki. Pikantnego posmaku doda mu czosnek oraz świeżo zmielony lub gruboziarnisty pieprz. Schab z duszonymi grzybami podawaj na ciepło, pokrojony w plastry. Dobrze będzie smakował w połączeniu z ziemniaczanym purée oprószonym natką pietruszki lub kopytkami. Zaserwuj do niego warzywną sałatkę lub słodko-kwaśną surówkę. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne danie.