Schab z grzybami duszonymi

- Krok 1Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz grzyby w 150 ml ciepłej wody przez 10-15 min. Drobno posiekaj namoczone i odsączone grzyby. Natrzyj mięso Przyprawą do mięs Knorr. Posiekaj rozmaryn.
- Krok 2Przesmaż mięso ze wszystkim stron na oleju. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 min. Wyjmij, przykryj folią i pozostaw na 10 min.
- Krok 3Podgrzej wodę z moczenia grzybów, dodaj do niej grzyby, rozmaryn, wino i Sos do pieczeni ciemny Knorr. Zagotuj i gotuj przez 10 min. Podawaj mięso, pokrojone w plastry z sosem.


Schab z duszonymi grzybami charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Niezbędne do jego przygotowania są przede wszystkim świeże lub suszone grzyby, np. prawdziwki, podgrzybki czy maślaki. Suszone wcześniej namocz w ciepłej wodzie, a dopiero później krótko gotuj. Dzięki temu powstanie bulion, który będzie podstawą do przyrządzenia wyrazistego sosu grzybowego z dodatkiem rozmarynu. Zaprawić go możesz zasmażką z mąki i kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Sięgnij również po gotowy ciemny lub jasny sos pieczeniowy. Do przygotowania dania wykorzystaj kawałek schabu bez kości. Przed pieczeniem natrzyj go wybranymi przyprawami, np. suszonymi ziołami – bazylią, oregano, kolendrą lub kompozycją ostrej i słodkiej papryki. Pikantnego posmaku doda mu czosnek oraz świeżo zmielony lub gruboziarnisty pieprz. Schab z duszonymi grzybami podawaj na ciepło, pokrojony w plastry. Dobrze będzie smakował w połączeniu z ziemniaczanym purée oprószonym natką pietruszki lub kopytkami. Zaserwuj do niego warzywną sałatkę lub słodko-kwaśną surówkę. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne danie.