
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 łyżki
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175℃. Pokrój drobno liście rozmarynu. Wymieszaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy i ziołami.

Krok 2
Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.

Krok 3
Umieść mięso w brytfannie, wlej 100 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 min. Wyjmij z piekarnika i odlej cały sos.

Krok 4
Przykryj mięso i odstaw je na 10 min, nim zaczniesz je kroić. Zagotuj sos i dodaj wino. Gotuj na małym ogniu przez 5 min. aż alkohol wyparuje. Podawaj mięso pokrojone w plastry z sosem i pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.


Dobra rada:
Piecz ziemniaki i pokrojone główki czosnku z mięsem — w tej samej brytfannie lub osobno. Główki czosnku można przechowywać w koszyku, niewielkim naczyniu lub nawet papierowej torebce. Nie przechowuj świeżego czosnku w szczelnie zamykanych torebkach lub pojemnikach.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń wieprzowa z sosem winnym
Soczysty plaster pieczeni wieprzowej nie potrzebuje niczego więcej niż znakomity, swojski sos winny. Smacznego!