Pieczeń wieprzowa z sosem winnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń wieprzowa z sosem winnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175℃. Pokrój drobno liście rozmarynu. Wymieszaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy i ziołami.

Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - Krok 1

Krok 2

Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.

Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - Krok 2

Krok 3

Umieść mięso w brytfannie, wlej 100 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 min. Wyjmij z piekarnika i odlej cały sos.

Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - Krok 3

Krok 4

Przykryj mięso i odstaw je na 10 min, nim zaczniesz je kroić. Zagotuj sos i dodaj wino. Gotuj na małym ogniu przez 5 min. aż alkohol wyparuje. Podawaj mięso pokrojone w plastry z sosem i pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.

Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Piecz ziemniaki i pokrojone główki czosnku z mięsem — w tej samej brytfannie lub osobno. Główki czosnku można przechowywać w koszyku, niewielkim naczyniu lub nawet papierowej torebce. Nie przechowuj świeżego czosnku w szczelnie zamykanych torebkach lub pojemnikach.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych , 26.10.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izabela Czarniak

    izabela Czarniak , 12.06.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wieprzowa z sosem winnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń wieprzowa z sosem winnymPieczeń wieprzowa z sosem winnym

Soczysty plaster pieczeni wieprzowej nie potrzebuje niczego więcej niż znakomity, swojski sos winny. Smacznego!