
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 łyżki
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175℃. Pokrój drobno liście rozmarynu. Wymieszaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy i ziołami.

Krok 2
Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.

Krok 3
Umieść mięso w brytfannie, wlej 100 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 min. Wyjmij z piekarnika i odlej cały sos.

Krok 4
Przykryj mięso i odstaw je na 10 min, nim zaczniesz je kroić. Zagotuj sos i dodaj wino. Gotuj na małym ogniu przez 5 min. aż alkohol wyparuje. Podawaj mięso pokrojone w plastry z sosem i pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.


Dobra rada:
Piecz ziemniaki i pokrojone główki czosnku z mięsem — w tej samej brytfannie lub osobno. Główki czosnku można przechowywać w koszyku, niewielkim naczyniu lub nawet papierowej torebce. Nie przechowuj świeżego czosnku w szczelnie zamykanych torebkach lub pojemnikach.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń wieprzowa z sosem winnym
Soczysty plaster pieczeni wieprzowej nie potrzebuje niczego więcej niż znakomity, swojski sos winny. Smacznego!