Pieczenie biszkoptu bywa bardzo stresujące, zwłaszcza dla początkujących szefów kuchni i cukierników. Często obawiają się, że ciasto opadnie albo wyjdzie z niego zakalec. Na szczęście mamy dobrą wiadomość: tort bez pieczenia i bez tradycyjnego spodu również może okazać się bardzo efektownym deserem, który uświetni nie tylko bale urodzinowe. Jest dobry na każdą okazję, podczas której zechcesz zabłysnąć.
Torty bez pieczenia, ale z długą listą zalet
Wybierając przepis na tort bez pieczenia, nie tylko unikniesz zamartwiania się o efekty swojej pracy i wygląd biszkoptu, który zazwyczaj jest podstawą tortu. Będziesz w stanie zafundować sobie i bliskim deser, gdy tylko przyjdzie ochota na coś słodkiego, bowiem tort na szybko bez pieczenia nie jest czasochłonnym frykasem. Najwięcej czasu zajmuje… oczekiwanie, aż przysmak schłodzi się w lodówce. Jakimi jeszcze atutami wyróżnia się tort bez pieczenia? Jest idealny na lato, kiedy niekoniecznie musisz mieć ochotę na przybywanie w pobliżu nagrzanego piekarnika.
Szybki tort bez pieczenia
Koniec z długim wyrabianiem ciasta i komponowaniem skomplikowanych kremów – pora spróbować swoich sił w przygotowaniu prostego tortu bez pieczenia. Dziś do kuchni wejdziesz na zaledwie trzy kwadranse, by przygotować tort z kaszy manny z galaretką i owocami, który można uznać już za klasykę wśród przepisów na tort bez pieczenia. Chcąc cieszyć się pełnią smaku tego rodzaju specjałów, warto odpowiednio zaplanować pracę. Powinny bowiem zostać umieszczone w lodówce na przynajmniej kilka godzin. Deser najlepiej jest przygotować po południu lub wieczorem, by gotowy tort bez pieczenia mógł spędzić w niskiej temperaturze całą noc. Czekanie na degustację będzie mniej dokuczliwe!
Torty bez pieczenia – przepisy idealne na lato
Słodkości podawane na zimno przyniosą upragnione orzeźwienie w upalne dni. Torty bez pieczenia przyrządzać można na tyle różnych sposobów i z tak wieloma dodatkami, że z pewnością okażą się dużo ciekawszym pomysłem na letni deser niż gałka lodów. Do tarty z kremem jaglanym i owocami użyj sezonowych darów natury, pod których ciężarem uginają się lokalne krzewy i drzewa. Truskawki, maliny, wiśnie, borówki, jeżyny – wybierać można do woli! W naszym przepisie nie można zapomnieć o dojrzałych morelach, które kapitalnie pasują do domowych deserów.
Egzotyka na talerzu
Efektownego tortu bez pieczenia nie może zabraknąć na stole podczas urodzinowego przyjęcia. Ten rodzaj słodkości uświetni dowolną uroczystość, więc warto zadbać o to, by prezentował się nienagannie. Szukając idealnych dodatków, postawić możesz na bardziej wymyślne owoce niż te, które da się znaleźć na własnej grządce czy w ogródku. Torcik mango przywiedzie na myśl tropikalne wakacje. Ciekawym urozmaiceniem prostego tortu bez pieczenia będą ananas, marakuja i pomarańcza. Plastry soczystej limonki sprawią, że całość będzie wyglądać i smakować bardzo świeżo. Kwaśne składniki fantastycznie równoważą słodycz kremów.
Bezpieczna klasyka
Zdarza się, że odważne eksperymenty kulinarne mogą okazać się zbyt ryzykowne. Tego typu obawy towarzyszą gospodarzom, którzy planują duże przyjęcie, na którym obecność zapowiedzieli goście o bardzo zróżnicowanych gustach kulinarnych – sytuację może uratować przygotowanie tortu na szybko, bez pieczenia. Dobrze jest sięgać po sprawdzone rozwiązania. Jednym z tortów bez pieczenia, który zda egzamin celująco, jest tiramisu, czyli włoski patent na „wypieki” bez piekarnika. Jego smak doceniają nie tylko kawosze! Z kolei 3 bit na herbatnikach to szybki tort bez pieczenia, będący połączeniem smaku mlecznej czekolady, budyniu waniliowego oraz słodkiej śmietanki. Trudno zatem byłoby znaleźć osobę, która odmówi nie tylko degustacji, ale także dokładki!