Masz ochotę na coś słodkiego? A może chcesz sprawić przyjemność swojej rodzinie? Upiecz więc pierniczki bezglutenowe, które są równie pyszne jak ich tradycyjne odpowiedniki z mąki pszennej. Dowiedz się, co warto o nich wiedzieć i z jakich składników je przygotować, aby wyszły pyszne.
Pierniczki bezglutenowe – co warto wiedzieć?
Bezglutenowe pierniczki to, jak sama nazwa wskazuje, wypieki przygotowane ze składników, które nie zawierają glutenu – białka roślinnego, znajdującego się w pszenicy, a także w ziarnach żytnich czy jęczmiennych. Chcąc upiec pierniczki bez glutenu, należy więc zastąpić mąki z takich zbóż ich bezglutenowymi zamiennikami.
Mąki bezglutenowe powstają zarówno ze zbóż, pseudozbóż, jak i roślin strączkowych. Zaliczają się do nich m.in.:
- mąka ryżowa,
- mąka jaglana,
- mąka gryczana,
- mąka migdałowa,
- mąka amarantusowa,
- mąka sojowa,
- mąka z ciecierzycy.
Pierniczki bez glutenu a odpowiednie składniki
Aby upiec pierniczki bez glutenu, należy odpowiednio dobrać składniki. Trzeba to zrobić w taki sposób, aby zamiana mąki bezglutenowej na glutenową nie wpłynęła na pogorszenie smaku. Dlatego bazą powinna być mąka o neutralnym smaku, taka jak np. ryżowa. Słabo skleja ona jednak ciasto, dlatego warto połączyć ją z inną mąką bezglutenową.
Właściwości sklejające posiada np. mąka gryczana, której nie należy stosować samodzielnie ze względu na jej gorzkawy smak. Warto więc połączyć ją z neutralnymi smakowo mąkami, takimi jak kukurydziana, ryżowa czy ziemniaczana, które zneutralizują goryczkę.
Do pierniczków można dodać również kakao oraz bezglutenowe przyprawy, które wzmocnią smak i aromat ciasteczek.
Bezglutenowe pierniczki – dlaczego warto?
Bezglutenowe pierniki są polecane dla każdego miłośnika słodkości – nie tylko tych osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać glutenu. Tego typu wypieki mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pierniczków z mąki pszennej. Warto spróbować czegoś nowego, aby w kuchni nie wiało nudą. Pierniczki bezglutenowe można przygotowywać z różnego rodzaju mąk, dlatego zyskujemy spore możliwości kulinarnych eksperymentów.
Pierniczki bezglutenowe krok po kroku
Pierniczki bez glutenu to zatem ciekawy pomysł na słodką przekąskę, wpisujący się w najnowsze trendy kulinarne oraz będący świetną propozycją dla osób niespożywających glutenu. Smakują równie dobrze jak tradycyjne pierniczki z mąki pszennej, dlatego można przygotowywać obie wersje zamiennie, oczywiście pod warunkiem, że nie cierpimy na celiakię.
Po dokładny przepis na pierniczki bezglutenowe zapraszamy tutaj.
Jeżeli prawidłowo dobierzesz składniki, ciasteczka powinny wyjść idealne już za pierwszym razem! Jeśli unikasz glutenu ze względów zdrowotnych, nie zapomnij się upewnić, czy wszystkie zastosowane składniki – zwłaszcza mąka, proszek do pieczenia i przyprawa do piernika – są bezglutenowe.
A jeśli rezygnujesz z glutenu tylko okazyjnie, koniecznie zapoznaj się też z przepisami na inne, niekoniecznie bezglutenowe pierniczki – znajdziesz wśród nich zarówno wypieki świąteczne, jak i idealne na co dzień!