Pierniczki | Przepisy.pl

Przepisy na Pierniczki

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (11)

Pierniczki
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pierniczki to tradycyjny deser bożonarodzeniowy. Popularność zdobywają nie tylko oryginalnym, kor...
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
ratingratingratingratingrating

127

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dek...
Bezglutenowe pierniczki
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dieta bezglutenowa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Po produkty pozbawione glutenu sięgają...
Pierniczki korzenne
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pierniczki Choinkowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Delikatne pierniczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierniczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierniczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierniczki serduszka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pierniczki Katarzynki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
PIERNIKI DROBNE HANI
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierniczkiPierniczki

Pierniki nie tylko są smaczne, ale również charakteryzują się długą trwałością. W dawnych czasach uważane były za symbol dobrobytu. Dzisiaj możesz z łatwością przyrządzić je w domu i cieszyć się ich smakiem. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznym przyprawom. Najczęściej do ich przyrządzenia używa się: cynamonu i imbiru. Zdarza się także, że doprawiane są goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Spróbuj jednak samodzielnie przyrządzić odpowiednią mieszankę do swoich wypieków. Dodasz ją podczas przygotowania masy na ciasto. Pamiętaj o tym, by nie przesadzić z ilością przypraw. Dobrze dobrane aromaty to bowiem gwarantowany sposób na udane pierniki (uważaj, by na przykład nadmierna ilość gałki muszkatołowej nie przyćmiła smaku imbiru). Wypróbuj różne warianty lub wzoruj się na gotowych przyprawach do pierników. W skład masy na ciasto wchodzą: miód, mąka pszenna, jajka, kakao, proszek i margaryna do pieczenia oraz cukier. Wszystko dobrze zmieszane i zagniecione powinno zyskać odpowiednio elastyczną konsystencję. By pierniki zachowały trwałość i były kruche, ciasto powinno postać przez kilka dni w chłodnej temperaturze (nie powinno się jednak zeschnąć). Dopiero po tym czasie możesz przełożyć je na blachę i upiec. Zapobiegając przywieraniu do ścianek naczynia, najpierw posmaruj je margaryną lub wyłóż papierem do pieczenia. Najpopularniejsze są pierniki w postaci ciasteczek. Jeśli wybierasz ten wariant, to eksperymentuj z formami. Możesz przygotować proste, okrągłe ciastka lub nadać im dowolny kształt. Na przykład na święta Bożego Narodzenia doskonałe są choinki, gwiazdki i serduszka. Dodatkowo udekoruj je lukrem lub kolorowymi wiórkami. Wypróbuj również wersji z nadzieniem. Takie ciastka nie tylko przykują uwagę swoim wyglądem, ale mogą być przechowywane przez długi czas, nie tracąc smaku. Znana jest również wersja piernika w postaci podłużnego ciasta. Wtedy wystarczy go upiec w prostokątnej blasze – formą będzie nieco przypominać chleb. Takie ciasto możesz przełożyć śmietankowym kremem. Pysznie smakuje również z dodatkiem owocowych konfitur. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy!