Składniki
550 gramów
4 sztuki
1 sztuka
0.7 szklanki
1.5 łyżeczki
1.5 łyżeczki
100 mililitrów
2 łyżeczki
125 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę rozpuściłam z miodem i cukrem. Jajka ubiłam trzepaczką aż się zpieniły. W śmietanie rozprowadziłam sodę.
Krok 2
Do miski wsypałam mąkę ,kakao,przyprawę do piernika. Teraz wlałam jajka,przestudzone,stopnione składniki i sodę ze śmietaną. Mikserem,końcówką do zagniatania ciasta wymieszałam.Ciasto było prawdę mówiąc rzadkie i niespójne. Jednak według przepisu należało odstawić je aby nabrało spójności na 24 godziny.Przykryłam miskę ściereczką i postawiłam w kącik na szafce
Krok 3
Następnego dnia przełożyłam ciasto na stolnicę .Podsypałam mąką i wałkowałam ,nie za cienko.Te pierniczki najładniejsze są nieco grubsze.Ciasto trzeba podsypywać,gdyż lubi się przykleić.Wykrawałam foremkami ciasteczka. Robiłam od razu dziurki(słomką do picia) gdyż myślałm,że powieszę je na choince...Układałam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Piekłam około 7 minut w temp.180 stopni.
Krok 4
Przestudzone udekorowałam lukrem białym i różowym.Lukier ten przygotowałam z szklanki cukru pudru i jednego białka z dużego jajka.Podzieliłam go na dwie części i do jednej dolałam kilka kropli barwnika spożywczego. Trzeba pamiętać aby lukier był odpowiednio gęsty ,wtedy szybko zastygnie
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej