Delikatne pierniczki

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

31 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

550 gramów

4 sztuki

1 sztuka

0.7 szklanki

1.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

100 mililitrów

2 łyżeczki

125 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuściłam z miodem i cukrem. Jajka ubiłam trzepaczką aż się zpieniły. W śmietanie rozprowadziłam sodę.

Krok 2

Do miski wsypałam mąkę ,kakao,przyprawę do piernika. Teraz wlałam jajka,przestudzone,stopnione składniki i sodę ze śmietaną. Mikserem,końcówką do zagniatania ciasta wymieszałam.Ciasto było prawdę mówiąc rzadkie i niespójne. Jednak według przepisu należało odstawić je aby nabrało spójności na 24 godziny.Przykryłam miskę ściereczką i postawiłam w kącik na szafce

Krok 3

Następnego dnia przełożyłam ciasto na stolnicę .Podsypałam mąką i wałkowałam ,nie za cienko.Te pierniczki najładniejsze są nieco grubsze.Ciasto trzeba podsypywać,gdyż lubi się przykleić.Wykrawałam foremkami ciasteczka. Robiłam od razu dziurki(słomką do picia) gdyż myślałm,że powieszę je na choince...Układałam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Piekłam około 7 minut w temp.180 stopni.

Krok 4

Przestudzone udekorowałam lukrem białym i różowym.Lukier ten przygotowałam z szklanki cukru pudru i jednego białka z dużego jajka.Podzieliłam go na dwie części i do jednej dolałam kilka kropli barwnika spożywczego. Trzeba pamiętać aby lukier był odpowiednio gęsty ,wtedy szybko zastygnie

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej