
Składniki
0.7 szklanki
125 gramów
200 gramów
4 sztuki
550 gramów
100 mililitrów
1.5 łyżeczki
1.5 łyżeczki
2 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę rozpuściłam z miodem i cukrem. Jajka ubiłam trzepaczką aż się zpieniły. W śmietanie rozprowadziłam sodę.
Krok 2
Do miski wsypałam mąkę ,kakao,przyprawę do piernika. Teraz wlałam jajka,przestudzone,stopnione składniki i sodę ze śmietaną. Mikserem,końcówką do zagniatania ciasta wymieszałam.Ciasto było prawdę mówiąc rzadkie i niespójne. Jednak według przepisu należało odstawić je aby nabrało spójności na 24 godziny.Przykryłam miskę ściereczką i postawiłam w kącik na szafce
Krok 3
Następnego dnia przełożyłam ciasto na stolnicę .Podsypałam mąką i wałkowałam ,nie za cienko.Te pierniczki najładniejsze są nieco grubsze.Ciasto trzeba podsypywać,gdyż lubi się przykleić.Wykrawałam foremkami ciasteczka. Robiłam od razu dziurki(słomką do picia) gdyż myślałm,że powieszę je na choince...Układałam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Piekłam około 7 minut w temp.180 stopni.
Krok 4
Przestudzone udekorowałam lukrem białym i różowym.Lukier ten przygotowałam z szklanki cukru pudru i jednego białka z dużego jajka.Podzieliłam go na dwie części i do jednej dolałam kilka kropli barwnika spożywczego. Trzeba pamiętać aby lukier był odpowiednio gęsty ,wtedy szybko zastygnie
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej