Delikatne pierniczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne pierniczki

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

1

heart
33 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.7 szklanki

125 gramów

200 gramów

4 sztuki

550 gramów

100 mililitrów

1.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuściłam z miodem i cukrem. Jajka ubiłam trzepaczką aż się zpieniły. W śmietanie rozprowadziłam sodę.

Krok 2

Do miski wsypałam mąkę ,kakao,przyprawę do piernika. Teraz wlałam jajka,przestudzone,stopnione składniki i sodę ze śmietaną. Mikserem,końcówką do zagniatania ciasta wymieszałam.Ciasto było prawdę mówiąc rzadkie i niespójne. Jednak według przepisu należało odstawić je aby nabrało spójności na 24 godziny.Przykryłam miskę ściereczką i postawiłam w kącik na szafce

Krok 3

Następnego dnia przełożyłam ciasto na stolnicę .Podsypałam mąką i wałkowałam ,nie za cienko.Te pierniczki najładniejsze są nieco grubsze.Ciasto trzeba podsypywać,gdyż lubi się przykleić.Wykrawałam foremkami ciasteczka. Robiłam od razu dziurki(słomką do picia) gdyż myślałm,że powieszę je na choince...Układałam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Piekłam około 7 minut w temp.180 stopni.

Krok 4

Przestudzone udekorowałam lukrem białym i różowym.Lukier ten przygotowałam z szklanki cukru pudru i jednego białka z dużego jajka.Podzieliłam go na dwie części i do jednej dolałam kilka kropli barwnika spożywczego. Trzeba pamiętać aby lukier był odpowiednio gęsty ,wtedy szybko zastygnie

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne pierniczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej