Wytrawna sałatka na pierniczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wytrawna sałatka na pierniczku

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

1 słoik

5 cm

0.25 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 garść

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierniczki blendujemy dodajemy płynny olej kokosowy i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Uzyskaną masą wypełniamy dno 2 obręczy kulinarnych dociskamy popychaczem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Krok 2

Migdały siekamy. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na półplasterki. Gruszkę obieramy kroimy w cienkie słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Selera wyjmujemy z zalewy i odciskamy. Wszystko wrzucamy do szerokiej miski, dodajemy selera, żurawinę, doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z majonezem.

Krok 3

Do obręczy kulinarnych z piernikowym spodem wykładamy sałatkę i dociskamy. Posypujemy mąką migdałową i wyrównujemy czystym popychaczem. Całość dekorujemy cząstkami mandarynki, rozmarynem oraz cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej