Wytrawna sałatka na pierniczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wytrawna sałatka na pierniczku

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

1 słoik

5 cm

0.25 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 garść

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierniczki blendujemy dodajemy płynny olej kokosowy i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Uzyskaną masą wypełniamy dno 2 obręczy kulinarnych dociskamy popychaczem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Krok 2

Migdały siekamy. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na półplasterki. Gruszkę obieramy kroimy w cienkie słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Selera wyjmujemy z zalewy i odciskamy. Wszystko wrzucamy do szerokiej miski, dodajemy selera, żurawinę, doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z majonezem.

Krok 3

Do obręczy kulinarnych z piernikowym spodem wykładamy sałatkę i dociskamy. Posypujemy mąką migdałową i wyrównujemy czystym popychaczem. Całość dekorujemy cząstkami mandarynki, rozmarynem oraz cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wytrawna sałatka na pierniczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej