
Składniki
100 gramów
50 gramów
1 słoik
5 cm
0.25 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 garść
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierniczki blendujemy dodajemy płynny olej kokosowy i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Uzyskaną masą wypełniamy dno 2 obręczy kulinarnych dociskamy popychaczem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Krok 2
Migdały siekamy. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na półplasterki. Gruszkę obieramy kroimy w cienkie słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Selera wyjmujemy z zalewy i odciskamy. Wszystko wrzucamy do szerokiej miski, dodajemy selera, żurawinę, doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z majonezem.
Krok 3
Do obręczy kulinarnych z piernikowym spodem wykładamy sałatkę i dociskamy. Posypujemy mąką migdałową i wyrównujemy czystym popychaczem. Całość dekorujemy cząstkami mandarynki, rozmarynem oraz cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej