Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

59

heart
658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

958 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1031 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z udka pokrój w małą kostkę, a jabłko w cienkie plasterki. Mięso i jabłko wymieszaj z sosem Hellmann's i dopraw pieprzem.

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Do każdej z babeczek nałóż porwany liść sałaty i wypełnij sałatką z kurczakiem, pozostaw na kilka godzin.

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki i udekoruj nimi babeczki, ozdób także gałązkami koperku.

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast udka możesz użyć np. kurczaka z rosołu.

2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 15.10.2016

    Super'

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Malgosia

    Gosia Malgosia , 20.04.2016

    a może być bez kurczaka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wegańskie uramaki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiemWytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem to świetna propozycja przekąski, którą zaserwujesz niemal na każdą okazję. Przygotowanie tego dania nie zajmie wiele czasu. Na początek skompletuj składniki – gotowe spody do babeczek (równie dobrze możesz upiec je samodzielnie), jabłko oraz kurczaka i pozostałe warzywa: sałatę, rzodkiewkę oraz świeży koperek. Następnie pieczone udko z kurczaka pokrój w małą kostkę, a jabłko w cienkie plasterki. Połącz je z majonezem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać jeszcze pokrojoną drobno czerwoną cebulę. Teraz czas na wypełnianie spodów – wyłóż je liściem sałaty (najlepiej wykorzystać masłową), a następnie wyłóż łyżką przygotowanej wcześniej sałatki. Babeczki odstaw na kilka godzin. Po tym czasie udekoruj je rzodkiewką, sprawdzą się również oliwki – zarówno zielone, jak i czarne. Na wierzchu ułóż gałązkę koperku lub listek świeżej bazylii. Wytrawne babeczki serwuj jako smaczną przystawkę lub przekąskę między posiłkami.