Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

59

heart
658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

953 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1025 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z udka pokrój w małą kostkę, a jabłko w cienkie plasterki. Mięso i jabłko wymieszaj z sosem Hellmann's i dopraw pieprzem.

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Do każdej z babeczek nałóż porwany liść sałaty i wypełnij sałatką z kurczakiem, pozostaw na kilka godzin.

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki i udekoruj nimi babeczki, ozdób także gałązkami koperku.

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast udka możesz użyć np. kurczaka z rosołu.

2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 15.10.2016

    Super'

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Malgosia

    Gosia Malgosia , 20.04.2016

    a może być bez kurczaka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiemWytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem

Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem to świetna propozycja przekąski, którą zaserwujesz niemal na każdą okazję. Przygotowanie tego dania nie zajmie wiele czasu. Na początek skompletuj składniki – gotowe spody do babeczek (równie dobrze możesz upiec je samodzielnie), jabłko oraz kurczaka i pozostałe warzywa: sałatę, rzodkiewkę oraz świeży koperek. Następnie pieczone udko z kurczaka pokrój w małą kostkę, a jabłko w cienkie plasterki. Połącz je z majonezem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać jeszcze pokrojoną drobno czerwoną cebulę. Teraz czas na wypełnianie spodów – wyłóż je liściem sałaty (najlepiej wykorzystać masłową), a następnie wyłóż łyżką przygotowanej wcześniej sałatki. Babeczki odstaw na kilka godzin. Po tym czasie udekoruj je rzodkiewką, sprawdzą się również oliwki – zarówno zielone, jak i czarne. Na wierzchu ułóż gałązkę koperku lub listek świeżej bazylii. Wytrawne babeczki serwuj jako smaczną przystawkę lub przekąskę między posiłkami.