Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z udka pokrój w małą kostkę, a jabłko w cienkie plasterki. Mięso i jabłko wymieszaj z sosem Hellmann's i dopraw pieprzem.
Krok 2
Do każdej z babeczek nałóż porwany liść sałaty i wypełnij sałatką z kurczakiem, pozostaw na kilka godzin.
Krok 3
Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki i udekoruj nimi babeczki, ozdób także gałązkami koperku.
Dobra rada:
Zamiast udka możesz użyć np. kurczaka z rosołu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem
Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem to świetna propozycja przekąski, którą zaserwujesz niemal na każdą okazję. Przygotowanie tego dania nie zajmie wiele czasu. Na początek skompletuj składniki – gotowe spody do babeczek (równie dobrze możesz upiec je samodzielnie), jabłko oraz kurczaka i pozostałe warzywa: sałatę, rzodkiewkę oraz świeży koperek. Następnie pieczone udko z kurczaka pokrój w małą kostkę, a jabłko w cienkie plasterki. Połącz je z majonezem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać jeszcze pokrojoną drobno czerwoną cebulę. Teraz czas na wypełnianie spodów – wyłóż je liściem sałaty (najlepiej wykorzystać masłową), a następnie wyłóż łyżką przygotowanej wcześniej sałatki. Babeczki odstaw na kilka godzin. Po tym czasie udekoruj je rzodkiewką, sprawdzą się również oliwki – zarówno zielone, jak i czarne. Na wierzchu ułóż gałązkę koperku lub listek świeżej bazylii. Wytrawne babeczki serwuj jako smaczną przystawkę lub przekąskę między posiłkami.