Tortilla wegetariańska - przepis na tortille bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Wegetariańskie tortille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

1309 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek oraz pokrojone warzywa. Dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Wegetariańskie tortille - Krok 1

Krok 2

Orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Wegetariańskie tortille - Krok 2

Krok 3

Placki tortilli posmaruj sosem Hellmann’s Samba a następnie nałóż porcję warzyw wymieszanych z pokruszonym serem, kiełkami oraz uprażonymi orzeszkami.

Wegetariańskie tortille - Krok 3

Krok 4

Tortille zwiń ściśle, zawijając brzegi placków do środka tak, aby farsz nie wydostał się.

Wegetariańskie tortille - Krok 4

Krok 5

Zwinięte tortille upiecz na rozgrzanym grillu. Gotowe przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem Hellmann’s Czosnkowym.

Wegetariańskie tortille - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast orzeszków piniowych możesz użyć np. pestek słonecznika.

4

Opinie o przepisie

  • Monika Kowalik

    Monika Kowalik , 30.07.2016

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Besler

    Ania Besler , 29.07.2016

    Ola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 09.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kruczkowska

    Monika Kruczkowska , 11.07.2015

    zamiast kanapek na drogę.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańskie tortilleWegetariańskie tortille

Tortilla jednoznacznie kojarzy się z kuchnią meksykańską. W tym rejonie świata często umieszcza się w niej nadzienie, którego głównym składnikiem jest mięso mielone. Co powiesz jednak na tortillę bez mięsa? Wypróbuj, jak dobrze smakuje wersja wegetariańska tortilli, przygotowana z warzywami i sosem.

Dla kogo? Tortilla wegetariańska to prosty sposób na urozmaicenie roślinnego menu. Do nadzienia użyj papryki czerwonej i zielonej – każda z nich różni się nieco smakiem, a jednocześnie dobrze ze sobą współgrają. Podsmaż je z czosnkiem, który zapewni odpowiedni aromat oraz dosyp przyprawę, a następnie na patelni upraż orzeszki piniowe (z powodzeniem możesz zastąpić je pestkami słonecznika). Kolorowe wrapy wegetariańskie cieszą zarówno oko, jak i podniebienie!

Na jaką okazję? Tortille wegetariańskie wypełnij warzywami i orzeszkami, po czym posyp pokruszonym wegetariańskim serem solankowym, którego słony smak wspaniale skomponuje się z całością. Wygląda to niezwykle apetycznie! Dodatkową zaletą wege tortilli jest możliwość podawania ich zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się nie tylko podczas ogrodowych przyjęć, ale także jako drugie śniadanie.

Czy wiesz, że? Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest elastyczna, dlatego łatwo zwinąć ją w rulon albo złożyć w trójkąt i przyrządzić na jej bazie przekąski. Wykorzystywana jest jako pieczywo lub naleśnik, do którego dodaje się różnego rodzaju farsze – tak, jak w przypadku naszego przepisu na tortille bez mięsa.

Dla urozmaicenia: Wegetariańskie tortille opiecz na grillu i podawaj z sosem czosnkowym albo humusem. W nadzieniu możesz uwzględnić także czerwoną fasolę i kukurydzę