Tortilla wegetariańska - przepis na tortille bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Wegetariańskie tortille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

1376 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1529 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj deskę do krojenia. Paprykę i cukinię pokrój w cienkie słupki. Na patelni rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa. Całość dopraw do smaku przyprawą uniwersalną Delikat Knorr.

Wegetariańskie tortille - Krok 1

Krok 2

Na suchą i czystą patelnię wrzuć orzeszki pinii i lekko je upraż – do momentu, aż się zarumienią.

Wegetariańskie tortille - Krok 2

Krok 3

Gotowe placki tortilli posmaruj sosem Hellmann’s Samba, a następnie nałóż porcję podsmażonych warzyw, pokruszony wegetariański ser żółty, kiełki oraz uprażone orzeszki.

Wegetariańskie tortille - Krok 3

Krok 4

Tortille zwiń jak naleśniki, zawijając brzegi placków do środka, tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Zwróć uwagę, by nie nałożyć zbyt dużo farszu, wtedy łatwiej będzie Ci zwinąć tortille wegetariańskie.

Wegetariańskie tortille - Krok 4

Krok 5

Zwinięte tortille wegetariańskie upiecz na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Gotowe placki wypełnione farszem przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z Sosem Czosnkowym z jogurtem Hellmann’s.

Wegetariańskie tortille - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Wegetariańskie tortille możesz wzbogacić o smak pestek słonecznika. Możesz dodać je zamiast orzeszków pinii lub zmieszać ze sobą. Do nadzienia użyj papryki czerwonej i zielonej – każda z nich różni się nieco smakiem, a jednocześnie dobrze ze sobą współgra.

4

Opinie o przepisie

  • Monika Kowalik

    Monika Kowalik , 30.07.2016

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Besler

    Ania Besler , 29.07.2016

    Ola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 09.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kruczkowska

    Monika Kruczkowska , 11.07.2015

    zamiast kanapek na drogę.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańskie tortilleWegetariańskie tortille

Tortille wegetariańskie na ciepło jednoznacznie kojarzą się z kuchnią meksykańską. Choć w tamtym rejonie świata serwuje się je z dodatkiem mięsa, z pewnością spotkasz również wersje wege. Domowe tortille mają to do siebie, że można śmiało eksperymentować z ich smakiem, dodając ulubione dodatki, takie jak pomidory, fasola czy kukurydza.

Dla kogo?

Tortille wegetariańskie to prosty sposób na urozmaicenie codziennego menu wegetarianina. Tortille wegetariańskie na ciepło przypadną też do gustu osobom, które wcale nie wykluczyły ze swojej diety mięsa. Wypróbuj je choć raz, a przekonasz się, że będziesz sięgać po ten przepis częściej.

Na jaką okazję?

Tortille wegetariańskie świetnie sprawdzą się podczas ogrodowych przyjęć, ale także jako drugie śniadanie, obiad czy kolacja.

Czy wiesz, że?

Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest elastyczna, dlatego łatwo zwinąć ją w rulon albo złożyć w trójkąt i przyrządzić na jej bazie przekąski. Wykorzystywana jest jako pieczywo lub naleśnik, do którego dodaje się różnego rodzaju farsze – tak, jak w przypadku naszego przepisu na wegetariańskie tortille.

Dla urozmaicenia:

Wegetariańskie tortille opiecz na grillu i podawaj z sosem czosnkowym albo hummusem. Jeśli lubisz awokado możesz śmiało maczać ich kawałki w guacamole.