Składniki
4 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
50 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek oraz pokrojone warzywa. Dopraw do smaku Delikatem Knorr.
Krok 2
Orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 3
Placki tortilli posmaruj sosem Hellmann’s Samba a następnie nałóż porcję warzyw wymieszanych z pokruszonym serem, kiełkami oraz uprażonymi orzeszkami.
Krok 4
Tortille zwiń ściśle, zawijając brzegi placków do środka tak, aby farsz nie wydostał się.
Krok 5
Zwinięte tortille upiecz na rozgrzanym grillu. Gotowe przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem Hellmann’s Czosnkowym.
Dobra rada:
Zamiast orzeszków piniowych możesz użyć np. pestek słonecznika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańskie tortille
Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest elastyczna, dlatego łatwo zwinąć ją w rulon albo złożyć w trójkąt i przyrządzić na jej bazie przekąski. Jej dodatkową zaletą jest możliwość podawania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wykorzystywana jest jako pieczywo lub baza, do której dodaje się różnego rodzaju farsze. Wypróbuj, jak dobrze smakuje wegetariańska, przygotowana z warzywami i sosem. Do nadzienia użyj papryki czerwonej i zielonej – każda z nich różni się nieco smakiem, a jednocześnie dobrze ze sobą współgrają. Podsmaż je z czosnkiem, który zapewni odpowiedni aromat oraz dosyp przyprawę, a następnie na patelni upraż orzeszki piniowe (z powodzeniem możesz zastąpić je pestkami słonecznika). Tortille wypełnij warzywami i orzeszkami, po czym posyp pokruszonym serem feta, którego słony smak wspaniale skomponuje się z całością. Wegetariańskie tortille opiecz na grillu i podawaj z sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się nie tylko podczas ogrodowych przyjęć, ale także jako drugie śniadanie. Spróbuj!