
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
50 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek oraz pokrojone warzywa. Dopraw do smaku Delikatem Knorr.
Krok 2
Orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 3
Placki tortilli posmaruj sosem Hellmann’s Samba a następnie nałóż porcję warzyw wymieszanych z pokruszonym serem, kiełkami oraz uprażonymi orzeszkami.
Krok 4
Tortille zwiń ściśle, zawijając brzegi placków do środka tak, aby farsz nie wydostał się.
Krok 5
Zwinięte tortille upiecz na rozgrzanym grillu. Gotowe przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem Hellmann’s Czosnkowym.
Dobra rada:
Zamiast orzeszków piniowych możesz użyć np. pestek słonecznika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańskie tortille
Tortilla jednoznacznie kojarzy się z kuchnią meksykańską. W tym rejonie świata często umieszcza się w niej nadzienie, którego głównym składnikiem jest mięso mielone. Co powiesz jednak na tortillę bez mięsa? Wypróbuj, jak dobrze smakuje wersja wegetariańska tortilli, przygotowana z warzywami i sosem.
Dla kogo? Tortilla wegetariańska to prosty sposób na urozmaicenie roślinnego menu. Do nadzienia użyj papryki czerwonej i zielonej – każda z nich różni się nieco smakiem, a jednocześnie dobrze ze sobą współgrają. Podsmaż je z czosnkiem, który zapewni odpowiedni aromat oraz dosyp przyprawę, a następnie na patelni upraż orzeszki piniowe (z powodzeniem możesz zastąpić je pestkami słonecznika). Kolorowe wrapy wegetariańskie cieszą zarówno oko, jak i podniebienie!
Na jaką okazję? Tortille wegetariańskie wypełnij warzywami i orzeszkami, po czym posyp pokruszonym wegetariańskim serem solankowym, którego słony smak wspaniale skomponuje się z całością. Wygląda to niezwykle apetycznie! Dodatkową zaletą wege tortilli jest możliwość podawania ich zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się nie tylko podczas ogrodowych przyjęć, ale także jako drugie śniadanie.
Czy wiesz, że? Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest elastyczna, dlatego łatwo zwinąć ją w rulon albo złożyć w trójkąt i przyrządzić na jej bazie przekąski. Wykorzystywana jest jako pieczywo lub naleśnik, do którego dodaje się różnego rodzaju farsze – tak, jak w przypadku naszego przepisu na tortille bez mięsa.
Dla urozmaicenia: Wegetariańskie tortille opiecz na grillu i podawaj z sosem czosnkowym albo humusem. W nadzieniu możesz uwzględnić także czerwoną fasolę i kukurydzę