Tortilla wegetariańska - przepis na tortille bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Wegetariańskie tortille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

heart
1401 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1665 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2878 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj deskę do krojenia. Paprykę i cukinię pokrój w cienkie słupki. Na patelni rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa. Całość dopraw do smaku przyprawą uniwersalną Delikat Knorr.

Wegetariańskie tortille - Krok 1

Krok 2

Na suchą i czystą patelnię wrzuć orzeszki pinii i lekko je upraż – do momentu, aż się zarumienią.

Wegetariańskie tortille - Krok 2

Krok 3

Gotowe placki tortilli posmaruj sosem Hellmann's Samba, a następnie nałóż porcję podsmażonych warzyw, pokruszony wegetariański ser żółty, kiełki oraz uprażone orzeszki.

Wegetariańskie tortille - Krok 3

Krok 4

Tortille zwiń jak naleśniki, zawijając brzegi placków do środka, tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Zwróć uwagę, by nie nałożyć zbyt dużo farszu, wtedy łatwiej będzie Ci zwinąć tortille wegetariańskie.

Wegetariańskie tortille - Krok 4

Krok 5

Zwinięte tortille wegetariańskie upiecz na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Gotowe placki wypełnione farszem przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z Sosem Czosnkowym z jogurtem Hellmann's.

Wegetariańskie tortille - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Wegetariańskie tortille możesz wzbogacić o smak pestek słonecznika. Możesz dodać je zamiast orzeszków pinii lub zmieszać ze sobą. Do nadzienia użyj papryki czerwonej i zielonej – każda z nich różni się nieco smakiem, a jednocześnie dobrze ze sobą współgra.

6

Opinie o przepisie

  • Malgosia

    Malgosia , 23.08.2024

    Jak zrobić samemu placek na tortillę/wrapa? Czy to jest zwykły naleśnik?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Kowalik

    Monika Kowalik , 30.07.2016

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Besler

    Ania Besler , 29.07.2016

    Ola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 09.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kruczkowska

    Monika Kruczkowska , 11.07.2015

    zamiast kanapek na drogę.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip z czerwonej fasoli
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańskie tortilleWegetariańskie tortille

Tortille wegetariańskie na ciepło jednoznacznie kojarzą się z kuchnią meksykańską. Choć w tamtym rejonie świata serwuje się je z dodatkiem mięsa, z pewnością spotkasz również wersje wege. Domowe tortille mają to do siebie, że można śmiało eksperymentować z ich smakiem, dodając ulubione dodatki, takie jak pomidory, fasola czy kukurydza.

Dla kogo?

Tortille wegetariańskie to prosty sposób na urozmaicenie codziennego menu wegetarianina. Tortille wegetariańskie na ciepło przypadną też do gustu osobom, które wcale nie wykluczyły ze swojej diety mięsa. Wypróbuj je choć raz, a przekonasz się, że będziesz sięgać po ten przepis częściej.

Na jaką okazję?

Tortille wegetariańskie świetnie sprawdzą się podczas ogrodowych przyjęć, ale także jako drugie śniadanie, obiad czy kolacja.

Czy wiesz, że?

Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest elastyczna, dlatego łatwo zwinąć ją w rulon albo złożyć w trójkąt i przyrządzić na jej bazie przekąski. Wykorzystywana jest jako pieczywo lub naleśnik, do którego dodaje się różnego rodzaju farsze – tak, jak w przypadku naszego przepisu na wegetariańskie tortille.

Dla urozmaicenia:

Wegetariańskie tortille opiecz na grillu i podawaj z sosem czosnkowym albo hummusem. Jeśli lubisz awokado możesz śmiało maczać ich kawałki w guacamole.