Wegetariańskie tortille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

1015 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1653 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek oraz pokrojone warzywa. Dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Wegetariańskie tortille - Krok 1

Krok 2

Orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Wegetariańskie tortille - Krok 2

Krok 3

Placki tortilli posmaruj sosem Hellmann’s Samba a następnie nałóż porcję warzyw wymieszanych z pokruszonym serem, kiełkami oraz uprażonymi orzeszkami.

Wegetariańskie tortille - Krok 3

Krok 4

Tortille zwiń ściśle, zawijając brzegi placków do środka tak, aby farsz nie wydostał się.

Wegetariańskie tortille - Krok 4

Krok 5

Zwinięte tortille upiecz na rozgrzanym grillu. Gotowe przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem Hellmann’s Czosnkowym.

Wegetariańskie tortille - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast orzeszków piniowych możesz użyć np. pestek słonecznika.

4

Opinie o przepisie

  • Monika Kowalik

    Monika Kowalik

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Besler

    Ania Besler

    Ola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kruczkowska

    Monika Kruczkowska

    zamiast kanapek na drogę.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
2 osoby oglądają przepis:
Nacinane kiełbaski
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańskie tortilleWegetariańskie tortille

Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest elastyczna, dlatego łatwo zwinąć ją w rulon albo złożyć w trójkąt i przyrządzić na jej bazie przekąski. Jej dodatkową zaletą jest możliwość podawania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wykorzystywana jest jako pieczywo lub baza, do której dodaje się różnego rodzaju farsze. Wypróbuj, jak dobrze smakuje wegetariańska, przygotowana z warzywami i sosem. Do nadzienia użyj papryki czerwonej i zielonej – każda z nich różni się nieco smakiem, a jednocześnie dobrze ze sobą współgrają. Podsmaż je z czosnkiem, który zapewni odpowiedni aromat oraz dosyp przyprawę, a następnie na patelni upraż orzeszki piniowe (z powodzeniem możesz zastąpić je pestkami słonecznika). Tortille wypełnij warzywami i orzeszkami, po czym posyp pokruszonym serem feta, którego słony smak wspaniale skomponuje się z całością. Wegetariańskie tortille opiecz na grillu i podawaj z sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się nie tylko podczas ogrodowych przyjęć, ale także jako drugie śniadanie. Spróbuj!