
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
8 łyżek
50 mililitrów
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaki umyj, osusz i skrop oliwą, a następnie obsmaż z obu stron na grillowej patelni.
Krok 2
Obsmażone mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Przyprawę Knorr wymieszaj z ketchupem, colą oraz cukrem i dodaj do rękawa.
Krok 3
Rękaw zepnij spinką i całą jego zawartość dokładnie wymieszaj, potrząsając woreczkiem. Następnie umieść go w nagrzanym do 180 °C piekarniku na 50 minut.
Krok 4
Po tym czasie woreczek rozetnij i dopiecz mięso jeszcze przez 10 minut. Gotowe kurczaki podawaj z warzywami lub chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Marynowany kurczak z grilla zimową porą
Marynowany kurczak z grilla zimową porą
Chociaż dania z grilla kojarzą się głównie z ciepłymi miesiącami, możesz przyrządzać je także w chłodniejsze dni. Dzięki grillowej patelni łatwo uzyskasz efekt podobny do tego, którą daje przygotowanie potraw na grillu ogrodowym. Wybierz średniej wielkości udka z kurczaka, które przed podsmażeniem skrop oliwą. Odpowiedni smak mięsa uzyskasz dzięki przygotowaniu zalewy na bazie ketchupu oraz coli. Aby kawałki kurczaka były pokryte marynatą w całości, użyj woreczków przeznaczonych do pieczenia – dzięki nim przygotujesz danie bez specjalnych naczyń żaroodpornych. Włóż do nich podsmażone mięso oraz wszystkie składniki marynaty, po czym zamknij woreczki i dokładnie wymieszaj ich zawartość. Tak przygotowane porcje zapiekaj w piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Żeby uzyskać efekt chrupiącej, aromatycznej skórki, pod koniec pieczenia, na chwilę przed wyciągnięciem potrawy, rozetnij woreczki. Przyrządź marynowanego kurczaka z naszego przepisu i przekonaj się, że możesz zaserwować znakomite grillowane dania o każdej porze roku.































