
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
8 łyżek
50 mililitrów
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaki umyj, osusz i skrop oliwą, a następnie obsmaż z obu stron na grillowej patelni.
Krok 2
Obsmażone mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Przyprawę Knorr wymieszaj z ketchupem, colą oraz cukrem i dodaj do rękawa.
Krok 3
Rękaw zepnij spinką i całą jego zawartość dokładnie wymieszaj, potrząsając woreczkiem. Następnie umieść go w nagrzanym do 180 °C piekarniku na 50 minut.
Krok 4
Po tym czasie woreczek rozetnij i dopiecz mięso jeszcze przez 10 minut. Gotowe kurczaki podawaj z warzywami lub chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynowany kurczak z grilla zimową porą
Chociaż dania z grilla kojarzą się głównie z ciepłymi miesiącami, możesz przyrządzać je także w chłodniejsze dni. Dzięki grillowej patelni łatwo uzyskasz efekt podobny do tego, którą daje przygotowanie potraw na grillu ogrodowym. Wybierz średniej wielkości udka z kurczaka, które przed podsmażeniem skrop oliwą. Odpowiedni smak mięsa uzyskasz dzięki przygotowaniu zalewy na bazie ketchupu oraz coli. Aby kawałki kurczaka były pokryte marynatą w całości, użyj woreczków przeznaczonych do pieczenia – dzięki nim przygotujesz danie bez specjalnych naczyń żaroodpornych. Włóż do nich podsmażone mięso oraz wszystkie składniki marynaty, po czym zamknij woreczki i dokładnie wymieszaj ich zawartość. Tak przygotowane porcje zapiekaj w piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Żeby uzyskać efekt chrupiącej, aromatycznej skórki, pod koniec pieczenia, na chwilę przed wyciągnięciem potrawy, rozetnij woreczki. Przyrządź marynowanego kurczaka z naszego przepisu i przekonaj się, że możesz zaserwować znakomite grillowane dania o każdej porze roku.