Kiełbaski, karkówka, kurczak, stek – zawsze lądują na naszych grillach. Zdecydowanie z mniejszym zacięciem grillujemy warzywa i owoce – a szkoda! Dziś spróbuję Was przekonać, że warto łaskawym okiem spojrzeć także w kierunku warzyw a nawet owoców. Na grilla nadają się doskonale niemalże wszystkie warzywa. Cukinie, bakłażany, cebula, papryka, pieczarki, oczywiście kukurydza… Lista zdaje się nie kończyć.
Bardzo lubię smak grillowanej dyni zamarynowanej wcześniej w syropie klonowym lub miodzie, albo batatów (to słodkie ziemniaki) z grilla - są wręcz idealnym dodatkiem do mięs i ryb, gdy mamy ochotę na coś bardziej konkretnego.
Próbowaliście kiedyś grillować cykorie, wcześniej posmarowane delikatnie miodem z drobno posiekanym czy suszonym imbirem? Co za niezwykły, zaskakujący smak!
Kolejnym idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek jest pieczona w całości główka czosnku. Lubię też na grillu położyć grzyby, np. pieczarki czy boczniaki, a w sezonie grzybowym oczywiście te dopiero co zebrane w lesie...
Podobnie jak mięsa, również warzywa warto zamarynować. Jak już wcześniej pisałem, podstawą dla mnie jest olej lub oliwa, czosnek i sok z cytryny. Dla urozmaicenia dodaję różne zioła i mocne, aromatyczne przyprawy typu goździki, kumin czy kardamon. Idealnym dodatkiem do warzyw jest sos sojowy, miód, imbir i oczywiście curry.
Marynując warzywa staram się nie topić ich w morzu oliwy, bo na przykład bakłażan ma tendencje do nasiąkania tłuszczem, co nie wpływa dobrze na dla smak warzyw. Lubię za to upiec na grillu całego bakłażana ze skórą, następnie pokroić go w drobną kostkę, połączyć z siekanymi pomidorami, doprawić sokiem z limonki lub cytryny oraz posiekaną kolendrą.
To świetny dodatek do mięs! Bakłażan jest też smaczną przekąską, sprawdźcie przepis poniżej:
https://www.przepisy.pl/przepis/tapas-baklazany-z-grilla
Bardzo chciałbym Was także przekonać do grillowania owoców. Sprawdzą się nie tylko na deser, są wspaniałym dodatkiem do mięs. Do grillowania użyjcie ananasów, brzoskwiń, jabłek, mango, melonów, papai czy nawet arbuza. Taki kurczak z melonem czy kaczka z jabłkiem to połączenie idealne. Jeden z moich faworytów to łosoś zamarynowany w sosie teriyaki z plastrem ananasa. Grillowane mango czy papaja to idealny dodatek do wieprzowych żeberek luk steka z miecznika lub tuńczyka. Owoce te lubią dodatek kwaśnej limonki, ostrej papryczki i natki kolendry.
Polecam przepis na szaszłyki z brzoskwinią:
https://www.przepisy.pl/przepis/szaszlyki-z-kurczaka-i-brzoskwin-1
Moim daniem popisowym są wędzone na grillu sery camembert i oscypek w połączeniu z grillowanymi połówkami brzoskwiń czy wędzonymi truskawkami. Wprost wspaniałe! Niestety, zdaniem niektórych, przyrządzam je za rzadko – tylko wtedy, gdy nie grilluję mięsa.
Gdy grilluję owoce miękkie takie jak brzoskwinie, banany jabłka czy gruszki, zawsze mocno rozgrzewam ruszt, a same owoce opiekam tylko chwilę. Czasami używam do nich marynat, np. wody z cukrem i sokiem z limonki z dodatkiem ziół, np. melisy, mięty czy bazylii. Grillowane owoce, podobnie jak mięso, możecie dodatkowo „perfumować” miodem i skórką otartą z cytrusów. Pamiętajcie tylko, że cukier łatwo się przypala, więc tak doprawione smakołyki grillujemy krótko.
Komentarze (0)