Pieczona i grillowana papryka moim zdaniem zyskuje na smaku. O jej pieczeniu w piekarniku napisałem we wcześniejszym artykule na blogu, dziś trochę więcej o jej zastosowaniu przy grillowaniu.
Oczywiście, można ją grillować w całości kładąc bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie i obracając tak, aby jak największa powierzchnia skórki sczerniała (podobnie jak w przypadku pieczenia w piekarniku, po opieczeniu usuwam przypaloną skórkę i gniazdo nasienne). A zastosowanie ma analogiczne, jak w przypadku papryki pieczonej.
Z grillowanej papryki, innych warzyw i grzybów (np. cebula, cukinia, bakłażan, pieczarki) przyrządzam pyszne sałatki. Na przykład taką, jak w przepisie poniżej - wówczas warzywa grilluję na specjalnej aluminiowej tacce. A swój wspaniały smak zawdzięczają wcześniejszemu zamarynowaniu w aromatycznym sosie sałatkowym Włoskim Knorr:
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-grillowanych-warzyw
Lub inny przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem - tu marynujemy mięso i warzywa razem:
Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka:
- pierś z kurczaka - 800 gramów
- świeża bazylia - 1 szklanka
- Knorr Przyprawa Do Kurczaka Po Prowansalsku - 1 opakowanie
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- cukinia - 1 sztuka
- czosnek ząbek - 1 sztuka
- czerwona papryka - 1 sztuka
- oliwa - 0.5 szklanki
- rukola - 1 pęczek
Mięso zamarynuj w oliwie i przyprawie Knorr. Paprykę pokrój w duże kawałki, a cukinię w plastry. Dodaj warzywa do mięsa i wszystko marynuj przez 20 minut.
Następnie grilluj warzywa oraz mięso aż będzie rumiane i soczyste. Mięso po opieczeniu pokrój w paski. Całość przełóż do miski. Wlej pozostałą oliwę, dodaj ocet balsamiczny, starty czosnek oraz liście sałaty i bazylii. Wymieszaj sałatkę i podawaj.
Papryka z grilla to oczywiście też wspaniałe szaszłyki. Mogą być z dodatkiem mięsa – kawałków wołowiny, kurczaka czy wieprzowiny lub tylko warzywne. Przed grillowaniem wszystkie warzywa marynuję delikatnie w oliwie z dodatkiem przypraw Knorr.
Pomysłów na paprykę jest wiele. Do wyboru, do koloru!
Komentarze (0)