Papryka budzi emocje. Wśród moich znajomych znajdą się tacy, którzy wprost żyć bez niej nie mogą, są też tacy, którzy zarzekają się, że papryki nie wezmą do ust (choć mam na nich swoje sposoby, o których napiszę wkrótce). A ja paprykę lubię i często wykorzystuję ją, przygotowując codzienne dania dla rodziny, szybkie przekąski dla znajomych i na specjalne okazje.

Zacznijmy od tzw. słodkiej papryki, bo ostre jak brzytwa i gorące jak słońce papryczki zostawię sobie na osobną notkę. Czym się różnią papryki zielona, czerwona, żółta, pomarańczowa, jasnozielona igołomska? Zielone to po prostu niedojrzałe papryki czerwone, przez co są trochę bardziej gorzkawe i mniej słodkie od pozostałych. Żółta, pomarańczowa i czerwona to różne odmiany papryki, których smak i słodycz zależy od sposobu uprawy oraz tego, czy zdążyły dojrzeć na krzaku, czy w transporcie (te dojrzałe na krzaku oczywiście będą bardziej słodkie i soczyste). Z kolei papryka igołomska, która staje się ostatnio popularna w Polsce, mlecznobiała, o lekko żółtawym odcieniu i podłużnym kształcie jest wyśmienita do faszerowania. (więcej w temacie faszerowania wkrótce).

Mistrzami w przyrządzaniu papryki są Węgrzy - to ich narodowe dobro eksportowe (i surowa, i mielona), a najsłynniejszą potrawą jest leczo:

Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem:
- kiełbasa - 1 sztuka
- olej do smażenia
- cebula - 2 sztuki
- pomidory z puszki - 1 opakowanie
- Fix Chłopski garnek Knorr - 1 opakowanie
- ostra papryka - 1 łyżeczka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- papryka zielona - 1 sztuka
- czosnek ząbki - 2 sztuki
- papryka żółta - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plastry, a pozostałe składniki w kostkę. W szerokim rondlu podsmaż kiełbasę, cebulę i papryki. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną.

Pomidory z puszki posiekaj i dodaj do warzyw. Całość duś ok. 5 minut.

Fix Knorr wymieszaj z szklanką wody i wlej do rondla. Całość dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut.

Rada: Leczo podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Tak, papryka zdecydowanie pasuje do duszonych mięs. Przeglądając receptury na przepisy.pl natknąłem się na przepis na wspaniałego pieczonego kurczaka z nadzieniem z papryką - dodatek kolorowych papryk nie tylko poprawia smak nadzienia, ale też dodaje mu ładnego koloru. To wspaniały przepis na rodzinny niedzielny obiad.

https://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-nadziewany-ryzem-i-papryka

Nie mogę zapomnieć też o słodkiej mielonej papryce. Dla Hiszpanów i Węgrów to niezbędna przyprawa. Dodają ją do wędlin i potraw. Jeśli będziecie mieli okazję kupić puszkę słodkiej lub ostrej mielonej wędzonej papryki Pimientón de la Vera, koniecznie to zróbcie. Odrobina tej przyprawy sprawi, że dania zyskają niesamowity smak i aromat, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Ja czasami dodaję ją do marynat do mięs, doprawiam nią ryż (paella!) i dressingi do sałatek.