Papryka jako dodatek do sałatek? No sam nie wiem, przecież są takie sałatki, w których pełni ona równorzędną rolę z innymi składnikami, jeśli nie główną. W sałatkach występuje w różnej formie. Może być krojona (ładnie wyglądają krążki papryki), może też służyć jako jadalne... naczynie do sałatki - do tego wybieram papryki szersze i krótsze, o w miarę regularnym kształcie. Można je upiec lub pozostawić surowe. Taki sposób podania zaskoczy gości!

https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-fasolki-w-pieczonej-papryce

Sałatki z papryką przygotowuję jako dodatek do dania głównego, mięsnego - wówczas powinna być ona lekka, towarzysząca i podkreślająca smak mięsa, a nie dominująca. Może to być np. miks sałat, małe pomidorki przekrojone na pół i żółta papryka pokrojona w paski, a do tego ulubiony sos, np. sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr.

Papryka jest doskonałym składnikiem sals i dipów. Drobno pokrojony miąższ pomidorów, pokrojona w małą kostkę czerwona papryka, pokrojony miąższ dojrzałego awokado, posiekana cebulka dymka ze szczypiorem, drobniutko posiekana ostra papryczka, przyprawa Delikat Knorr i porządna garść świeżej pietruszki - to składniki wspaniałej salsy do mięs, sałatki samej w sobie lub dipu do naczosów.

Czasami mam ochotę na coś konkretniejszego, wówczas przygotowuję sałatki z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy (to mój ulubiony sposób na wykorzystanie resztek z obiadu!), w których oczywiście nie może zabraknąć papryki. Na przykład sałatka z soczystym kurczakiem i kuskusem.

https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-kuskus-z-soczystym-kurczakiem-i-papryka

Pieczona papryka to oczywiście też papryka faszerowana. Ale ona zasługuje na osobny wpis na bloga - a ten już wkrótce! Serdecznie zapraszam do lektury, sprawdzania przepisów i komentowania!